Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği TMMOB heyeti, İskenderun ve Arsuz ilçelerinde depremin yarattığı yıkımı inceledi. Heyet, İskenderun İlçe Koordinasyon kurulunca oluşturulan yardım malzemeleri depolama ve dağıtım merkezine geçerek çalışmaları hakkında bilgi aldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, burada yaptığı değerlendirmede, “Çok büyük bir felaket yaşadık. 6 Şubat’ta kısa bir arayla yaşanan depremler sonucu 15 milyondan fazla kişinin yaşadığı 11 ilimizde çok büyük bir yıkım yaşandı. Hepimiz tarifi imkansız bir acı yaşıyoruz. Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bini aştı. Kayıpların toplam sayısı henüz tespit edilebilmiş değil. Aralarında çok sayıda meslektaşımızın ve üyemizin de olduğu hayatını kaybeden herkesin yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum. 1 aydır gecesini gündüzüne katarak halkın yaralarına merhem olmaya çalışan tüm TMMOB camiasına, tüm meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Uyarıları her kesim gözardı etti
Birlik olarak çok uzun yıllardır ülkede depreme gereken hazırlığın yapılmamasını, binaların ve şehirlerin depreme hazırlanmasında adımlar atılmamasını, sağlıklı bir afet yönetimi politikasının oluşturulmamasını eleştiren TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Birlik olarak depreme yönelik uyarılarının hem siyasal iktidar, hem yerel yönetimler hem de toplum tarafından sürekli gözardı edildiğini vurguladı. Koramaz, “Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık yaşayan, bu başarısızlığı nedeniyle binlerce kişinin hayatını yitirmesine neden olan Tek adam rejimi, her zaman olduğu gibi, ilk günden itibaren toplumsal algıyı yönetimi ile sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı” diye konuştu.
Yıkımın büyüklüğünü önce saklama çalıştılar
Depremin ilk günlerinde yaşanan yıkımın büyüklüğünün toplumdan saklamaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajının yaratılmaya çalışıldığını savunan Koramaz, şunları söyledi: “Bu tutmayınca, afete müdahale konusunda devlet güçlerinin eksiklik ve yanlışları ortaya çıkınca da “asrın felaketi” sloganıyla felaketin baş edilmesi mümkün olmayan boyutlarda olduğu algısını yerleştirmeye yaratmaya çalıştı. Her kriz döneminde olduğu gibi bir kez daha toplumsal bölünmüşlüğü kendilerine siper ederek belirli kesimleri hedef gösterdiler. Birliğimiz de iktidar yandaşlarının mesnetsiz suçlamalarının hedeflerinden birisi oldu. Suçunu bastırmaya çalışanların telaşıyla gerçekle ilgisi olmayan pek çok iftira atıldı. Hatırlayacaksınız ilk söyledikleri yalan binaların yapı denetim ve kontrollerinden TMMOB ve ilgili odaların sorumluluğu olduğu, çürük binaların yapımına sessiz kaldığımız iddiasını yaygınlaştırdılar. TMMOB’nin denetim yetkilerini ortadan kaldırmak için defalarca kanun değişikliği yaptıklarını yüzlerine vurunca bu yalanı sürdüremediler.”
Enkazlar kalkmadan kimlerle imza atıldı?
TMMOB’nin kentsel dönüşüm projelerine engel olduğu için kentlerin depreme dayanıklı hale getirilemediği iddialarının da gündeme getirildiğine ve belgeleriyle bunu yalanladıklarına da işaret eden Koramaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda ve raporlarımızda eğer amacına uygun olarak kullanılırsa kentsel dönüşümün afetlerle mücadele konusunda en etkili araçlardan biri olduğunun sürekli altını çiziyoruz. Daha enkazlar bile kaldırılmadan Erdoğan yıkılan kentlerin yenilenmesi için projelerin imzalandığını açıkladı. Meğer daha insanlar sevdiklerinin cenazelerini enkazdan alamadan hangi şehrin hangi firma tarafından yapılacağı bile belirlenmiş. Kentler şirketlere parsel parsel satılmış. TMMOB olarak bu sürecin de takipçisi olacağız. Biz yıllardır toplumun ortak çıkarını savunmayı, bilimsel-teknik doğruların ışığında ilerlemeyi kendimize ilke edinmiş bir örgütüz, bundan sonra da bu doğrultuda yürümeye devam edeceğiz.”
Heyette kimler yer aldı?
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz başkanlığındaki İKK ortak toplantısına Dersim Gül (TMMOB Genel Sekreteri), Orhan Sarıaltun (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Özden Güngör (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Ayşegül Oruçkaptan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Hüsnü Meydan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Feramuz Aşkın (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Turgay Erkan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Murat Fırat (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Ersin Gırbalar (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Onur Gökulu (TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi), Gülsüm Sönmez (TMMOB Genel Sekreter Yardımcısı), Mutlu Arslan (TMMOB Basın Danışmanı) ile Oda Başkan ve Yöneticileri Taner Yüzgeç (TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Yunus Yener (TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Elif Öztürk (TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi), Gencay Serter (TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Baki Remzi Suiçmez (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Mahir Ulutaş (TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Yasin Otuzoğlu (TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Şevket Demirbaş (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Serdar Kart (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu II. Başkanı), Zeki Emin Demir (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi), Tufan Gündüzalp (TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi)'nden oluşan TMMOB Heyeti ve TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulana bağlı Murat Durukan (Makine Mühendisler Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı), Kerem Özdemir (İnşaat Mühendisler Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı), Koray Tanın (Mimarlar Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı), Bülent Bozdoğan (Elektrik Mühendisler Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı), Çağlar Barutçu (Harita Mühendisler Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı) ve Arsuz Eski Belediye Başkanı Nazım Çulha da katıldı.
Yerleşke ve ihtiyaç çadırında da inceleme yaptı
TMMOB heyeti TMMOB heyeti sırasıyla İskenderun ve Arsuz’daki enkaz alanlarını, İskenderun Cem Evi’ni ve TMMOB İskenderun İKK ve gönüllülerle kurdukları duş, tuvalet, yemek dağıtım merkezi, çamaşırhanesi bulunan ve 300 kişinin kaldığı çadır kenti inceledi, kurulumu devam eden tuvalet, duş, su arıtma sistemi ve çok amaçlı ihtiyaç çadırı hakkında bilgi aldı.
Durukan: Hatay’daki büyük yıkım 4. günden sonra anlatılabildi
Bölgede yaşanan deprem konusunda TMMOB Heyetine bilgi veren İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Murat Durukan da, Hatay’da yıkımın bu denli büyük olduğunun 3. günden itibaren anlaşılabildiğini söyledi. Durukan, “Ne yazık ki karşılaştığımız en büyük gerçek, yönetenlerin daha önce yaşadığımız hiç bir felaketten ders çıkarmamış olmasıydı. Deprem sonrası yardımların geç ulaşması, arama kurtarma çalışmalarının günler sonra başlaması, yurttaşlarımızın enkaz altındaki yakınlarının sesini duyup çaresizce bekleyişlerine tanık olduk. Yardımların gelmeye başlaması ile düzgün yapılandırılmamış ve hiçbir mühendisliğe sığmayan rantsal bir mantıkla devam ettirilmemiş Belen geçidi nedeniyle, İskenderun’a kadar gelen yardımlar Hatay’ın diğer ilçelerine günler sonra ulaştırılabilmiştir” diye konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55