Tarih: 07.12.2017 11:57

Körfezde 2 batık bulundu

Facebook Twitter Linked-in

İST Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Necdet Uygur, İSTE´ye ait 'RV1' araştırma gemisiyle yaptıkları uygulama dalışları esnasında bazı batıklara denk geldiklerini söyledi. 15 kişilik bir ekiple araştırma başlattıklarını belirten Uygur, bu batıkların İngiliz İstihbarat Yatı ‘HMS Zaida´ ile Fransız mayın tarama gemisi ‘Pavot´ olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Bu gemilerin içerisinde bazı bulgulara rastladıklarını dile getiren Uygur, gemilerin buhar istimli kömür gemileri olduğunu vurguladı. ‘Pavot´ gemisinin üzerinde top yaralarına rastladıklarını anlatan Uygur, bununda bu şekilde askeri bir gemi olduğunu teyit ettiklerini ifade etti.
Körfezdeki bulanık suya rağmen gemileri görüntülemeyi başardıklarının altını çizen Uygur, şunları kaydetti: “İleri ki günlerde gemilerle ilgili daha detaylı bilgiler almaya çalışacağız. 'HMS Zaida' 1. Dünya Savaşı sırasında daha çok istihbarat çalışmaları yapan bir gemiymiş. 'Pavot' ise denize bırakılan mayınları kesip çıkarmaya yarayan bir gemi. Bunlar İskenderun Körfezi çalışmaları sırasında bazı kaynaklarda bunların Türk topçu bataryaları tarafından batırıldığı söylense de diğer kaynaklarda da bunların Alman denizaltı tarafından batırıldığı söylenmektedir. Batıklardan İngiliz İstihbarat Yatı 'HMS Zaida' yaklaşık 22 metre derinlikte, Fransız mayın tarama gemisi ise 30 metrede bulundu.'
Bununla ilgili Kültür Bakanlığı´ndan alınacak destek ve izinlerle içerisinden çıkarılacak objelerle daha detaylı delillere ulaşmaya çalışacaklarını ifade eden Uygur, iki gemi arasında 10 mil mesafenin bulunduğunu sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —