Körfeze çevresel stratejik plan hazırlığı

Doğal bir güzelliğe ve ekolojik olarak büyük bir öneme sahip İskenderun Körfezi´nin gelecekte de bu önemini, özelliğini ve güzelliğini koruması ve geliştirmesi için alınması gereken koruyucu ve iyileştirici önlemler İskenderun Teknik

30.10.2017 11:49:05 0
Körfeze çevresel stratejik plan hazırlığı

Sadet Berkyürek/İskenderun

“Daha Mavi ve Daha Yeşil İskenderun Körfezi” hedefiyle İskenderun Teknik Üniversitesi´nde gerçekleşen toplantı, konu ile ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluş ve paydaşların temsilcilerinin katılımı ile yapıldı. İSTE´den yapılan açıklamada, “Sürdürülebilir bir ekosistem geliştirilebilmesi hedefiyle İskenderun Teknik Üniversitesi´nin (İSTE) moderatörlüğünde ilgili çalışmaların başlatılması planlanıyor” denildi.  İSTE kadrosuyla projeyi destekleyecek

Avrupa Birliği´nin açtığı çerçeve programlar kapsamında çevre kirliliği konularına, özellikle deniz kirliliği konularına büyük destekler verildiğine dikkat çeken İSTE Rektörü Dereli, güçleri birleştirerek, konunun paydaşları olarak İskenderun Körfezi için büyük bir proje hazırlanabileceğini söyledi. İskenderun jKörfezi´nin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Rektör Dereli, “Denizdeki atıkların, çöplerin ve fabrika artıklarının temizlenmesi imkânsız değildir” dedi. İskenderun Körfezi Çevresel Stratejik Planı önerisinde bulunan Dereli, “İnsanların deniz suyunu arındırıp içtiği bir dünyada yaşıyoruz. Biz neden başarmayalım? İskenderun Körfezi için büyük düşünelim. ‘Sanayi olursa turizm olmaz´ gibi bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değildir. Yeter ki, el ele birlikte olalım ve bütünsel bir İskenderun Körfezi Çevresel Stratejik Planı hazırlayabilelim, ekosistemini kurabilelim ve tabii ki uygulayabilelim. İskenderun Teknik Üniversitesi´nin (İSTE) güçlü akademik kadrosu, teknik donanımları ve birikimlerini kullanarak hep birlikte yapacağımız bu projenin, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Prof. Yılmaz ön çalışma sonuçlarını paylaştı
Proje hazırlık çalışmalarının başlatıldığını bildiren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, toplantıda yaptığı sunumda Yrd. Doç. Dr. Aydın Demirci, Öğr. Gör. Necdet Uyğur, Arş. Gör. Alper Yanar, Arş. Gör. Emrah Şimşek ve Öğr. Gör. Onur Alptekin Ayhan ile yaptıkları ön çalışma sonuçlarını da paylaştı. Çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını aktaran Yılmaz, büyük oranda yabancı menşeili olan atıkların, gelecekte İskenderun Körfezi için bir tehdit oluşturmaması amacıyla bu projenin tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Görev paylaşımına gidildi
Görev paylaşımının da gerçekleştiği açıklanan toplantıda İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Belediyesi olarak bu proje için gerekli olan her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise İskenderun Körfezi´nin hem doğa hem de ticaret ve sanayi açısından çok önemli bir bölge olduğunu, böyle bir projede paydaş olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını ve projeye katkı sağlayacaklarını belirtti.

Körfez toplantısına kimler katıldı
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, İMEAK Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Bilen, Arsuz Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yavuz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk Sakallı, İl Gıda Tarım Müdürlüğünden Selçuk Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Muhittin TAŞKIN ve Kadir Özer, Payas Belediyesi´nden Serkan Keleş, İskenderun Balıkçı Kooperatifi Başkanı Habib DALGIÇ, Samandağ-Çevlik Balıkçı Kooperatifi Başkanı Aydın Sağlam, Konacık Balıkçı Kooperatifi Başkanı Mehmet Karabaş, İskenderun Liman Başkanlığından Benhur Altunal ile konunun uzmanları olan İskenderun Teknik Üniversitesi´nden (İSTE) öğretim elemanları katıldı.

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

Hatay ormanları yanıyor

  • BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03