Körfez´e ´yapay resif´

Körfez´e ´yapay resif´

İskenderun Teknik Üniversitesi´nin (İSTE), yeni projesi ile İskenderun Körfezi´ne biyoaktif yapay resif yapacak.

İSTE, İskenderun Körfezi´nde balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amacıyla yapay resif projesini hayata geçiriyor. Projeye, Büyük İskender´den (Alexander the Great) dolayı 'Büyük İskender' ismi verileceği bildirildi.

İSTE´den yapılan açıklamaya göre, Büyük İskender Resifler Projesisinin toplantısına üniversite rektörü Tolga Depci, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Cemal Turan, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ile akademik personel katıldı. Yazılı açıklamada şunlara yer verildi: 'Temmuz 2021´de başlangıcı yapılan projenin ortakları, İSTE Rektörü Tolga Depci, Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Doğa ve Bilim Derneği olacak. Proje kapsamında oluşturulan resifler İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan koordinatörlüğünde fakülte yerleşkesinde dökülecek ve daha sonra İSTE1 Araştırma Gemisi ile İskenderun Körfezi´nde belirlenen bölgelere yerleştirilecek. Büyük İskender Yapay Resif Projesi ile Körfez´deki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak; başta Orfoz ve Lahoz gibi nesli tehlike altında türler için beslenme ve koruma alanı oluşturmak; Körfez´de yok denecek kadar az olan dalış sahası oluşturarak, dalış turizmini desteklemek; bölgede deniz içerisinde bulunan canlılara uygun ortamlar sağlayarak, canlı miktarlarının artışını desteklemek ve habitata bağımlı türlere yeni yuva oluşturmak; bölgede türlerin popülasyon yoğunluklarını ve tür çeşitliliğini arttırarak amatör veya ticari balıkçılık alanları oluşturmak ve İskenderun´un marka değerini arttırmak amaçlanmaktadır.'

Üniversitelerin bulundukları coğrafyalarda insana hizmet etmesi gereken kurumlar olduğunu ifade eden İSTE Rektörü Depci ise, açıklamaya göre şu değerlendirmeyi yaptı: 'Tabiata zarar vermeyen biçimde dizayn ettiğimiz ve inşa etmeye devam ettiğimiz resifler ile bölgemizin ve ülkemizin imkânlarının arttırılacağına, projenin amaçlarına ulaşacağına inanıyoruz” dedi. İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kutlu da “Danışma görevini üstlenen kurumlar olarak, odanın bölgenin ihtiyaç ve taleplerine cevap verme görevini üstleniyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi en iyi yapabilecek olanlar üniversitelerdir' diye konuştu. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan da, yapay resiflerin amaçları ve kullanım biçimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.



Anahtar Kelimeler: Körfez yapay resif

Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26