´Korku, mülteciyi izole ediyor´

İltica ve Göç Derneği (İGAM) ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yapılan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye delegasyonu fonuyla desteklenen 'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesinin kapanışı kapsamında düzen

GÜNCEL 1.02.2019 14:18:57
´Korku, mülteciyi izole ediyor´

Akın Bodur

Proje kapsamında Prof. Dr. Ülkü Doğan´ın koordnatörlüğünde 18 ay süren medya taraması raporunun da sunulduğu konferansa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Sekreteri Ümit Gürtuna, Hatay, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana ve Mersin´den 78 gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Conrad İstanbul Bosphorus´ta yapılan konferansta düzenlenen kokteylde, 01 Haziran 2017-30 Kasım 2018 tarhleri arasında medya taraması kapsamına giren 7 yaygın ve 7 yerel gazetenin kullandığı Suriyeli mülteci haberlerinden oluşan sergi gerçekleştirildi; kitap haline getirilen 'Medya 18 Aylık Tarama Raporu' da paylaşıldı.
'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesi kapsamında panel de düzenlendi. Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan´ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ülkü Doğanay, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Suriyeli iş adamı Nizar Bitar ile gazeteci Semra Semra Topçu katıldı. Konferansta, projenin koordinatörü Esra Yurt da projede kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, insanların kaçmak için değil, kaçmak zorunda olduğu için mülteci olduğunu ve bunun unutulmamaması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin mültecilere yönelik bilgileri adil bir şekilde aktarması gerektiğini anlatan Berger, 4 milyona yakın mültecinin bulunduğu Türkiye´nin, ´geçiş ülkesi´ olarak kullanıldığını da kaydetti. Mültecilere yönelik dünyanın birçok ülkesinde destek ve parasal katkı sunduklarını anlatan Berger, birçok ülkede insanların mültecilere yönelik baskı kurmaya çalıştığını ve bunun nedenleri arasında ´işimizi elemizden alacaklar´ korkusunun temeli oluşturduğunu belirtti. mültecilerle birlikte kentlerde altyapıya baskının olduğunu ve bu nedenle genel ve yerel yönetimlere katkı verdiklerini, eğitim ve dil sorununun da bulunduğunu anlatan Berger, mültecilerle ilgili özellikle seçim zamanlarında olumsuz söylemlerle karşılaşıldığını, mültecilerin ´ayrışma-baskı korkusuyla izole olmasını getirdiğini, anlattı.
Mültecilere karşı önyargıların ve davranış biçimlerinin bir anda değişmediğini anımsatan ve bunun sürekli bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Konferansın açılışında konuşan İGAM Başkanı Çorabatır, 'Medya toplantıları ile ortak bir dil, ortak mesajları nasıl etkili bir şekilde yürütebileceğimizi sürekli tartışmalıyız' dedi.

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    16221,70%1,07
  • DOLAR

    44,35% 0,04
  • EURO

    51,55% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6508,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    10740,95% 0,00