Koruma altındaki ağaçlar yanmış

Koruma altındaki ağaçlar yanmış

Adlandırmalar farklı olabiliyor. ´Töre´ diyenler de var, ´yan baktı´ olarak niteleyenler de...

Akın Bodur/İskenderun

Adlandırmalar farklı olabiliyor. ´Töre´ diyenler de var, ´yan baktı´ olarak niteleyenler de... İnsan canının korunması yasalarla güvence altında bulunup, devletlere bu konuda sorumluluk yüklenirken, her gün bir çok ülkede insanlar ´hiç´ uğruna yaşamın yitirmeyi südürüyor. Yitirilenler sadece insanlar mı? Sokakta gezen köpek, havada uçan kuşlar da bundan nasibini almıyor mu?. Ülkemizin bir yılda yitirdiği insan canının sayısı ise neredeyse savaşan bir ülkenin kaybı kadar...

Yanan palmiler ´kültür varlığı´ olarak tescilli
İskenderun´da altı mahallenin ortasında bulunan ve kent merkezinde en büyük alan olan Karayollarındaki koruma altında bulunan palmiye ağaçları da bir bir yakılıyor...
Kentte bulunan eski Karayolları alanında bulunan ve özellikle akşam ve sabahları bir bir yakılan Hürriyet mahallesinde, 42, 57, 58, 60, 61, 61, 406 ve 850 nolu parsel üzerindeki Karayollarında bulunan palmiyelerin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, 30 Mart 2006 tarih ve 1471 nolu kararla, Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkların Koruma Envanterinde ´kültür varlığı (anıt)´ olarak kabul edildiği öğrenildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ´anıt´ kararını alırken, ´vaziyet planı´nı yayınladı ve buna ilişkin tanımda 'Yolun her iki tarafında sıralı bir şekilde yetişmiş olan palmiye ağaçları, yola özgün bir peysaj görünümü kazandırmaktadır' ifadesine yer verdi.

Palmiyeler, valiliğin çıkardığı kitapta da var
Hatay Valiliği tarafından 2011 yılında yayınlanan 'Hatay Kültür Envanterleri Cilt II İlçeler' adlı kitapta da buna yer veriliyor. Kitabın 169. sayfasında ´palmiye ağaçları´nın, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü´nün 30 Mart 2006 tarih ve 1471 nolu kararıyla, Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkların Koruma Envanterinde ´kültür varlığı (anıt)´ olarak kabul edildiğine yer verildi.

/resimler/2017-9/27/1129530546730.jpg

Alanın kullanımı yargıya taşınmıştı
İskenderun Belediyesinin alana otopark dahil olmak üzere bazı proje geliştirdiği ve belediye ile BNR Ltd. Şti. arasında karayolları alanına yapılacak proje için sözleşme imzalanıp, ödeme yapıldığı savunulmuştu. Bunun üzerine yörede yaşayanlar imza kampanyası başlatmış, İskenderunlu avukat Nalan Akkülah da dava açarak, konuyu yargıya taşımıştı. İskenderun Kaymakamlığı da emniyet ve belediyeye gönderdiği yazıda, bölgede önlemlerin alınıp, arttırılmasını istemişti.
Geçtiğimiz günlerde gazetemizi ziyaret eden Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar, kentteki eski karayolları alanının yeşil alan ve park olması için çalışma yapıldığını ve belediyenin bu konuda bir çalışma başlattığını açıklamıştı.
İskenderun´da dernekleşme için başvurusunda bulunan Sarı Zeybekler Komitesinin başkanı Nevzat Kurt da, Şehit Haydar Karakolu´na yaptıkları şikayet sonrasında, “Karayolları alanında her gün bir palmiye ağacının yanması manidardır. Karayolları şehrin merkezinde, altı mahallenin ortasında, İskenderun içindeki tek yeşil alan olarak kalan tek yerdir. Bu alanda bulunan palmiyelerden biri sistematik bir şekilde hergün sabah 09.00´da yakılıyor. Bu konu bizleri düşündürdüğü gibi bu alanla ilgili bazı oyunlar oynanacağı şüphesi' demişti.
Karayolları arazisinin uzun zamandır ardiye deposu gibi kullanıldığını anlatan İskenderun Çevre Koruma Derneği yönetimi de, 'Bu nedenle herbir iş makinesi ve kamyonların hareketlerinden çıkan kömüğr ve inşaat malzemesi tozlarını uzun zamandır tüm şehir soluksuz ama sağlıksız bir şekilde soluyor. Bu arazide yapılabilecek en iyi proje; şuanki haline hiçbir ağacına ve hiçbir bitkisine dokunmadan gezinti yolları bisiklet gezi yolu olarak belirlenerek ,alan içerisnde de çim, kısa palmiyeler, israil kauçuğu özelliklede susuz ortamlarda havadaki nemle beslenip, doğal klima görevini yapan zeytin ağaçları ve diğer bitki örtüsü ile yeşillendirilip otopark alanı yapım projesidir. Böylece olası bir deprem sonrası toplanma alanı, korunma amaçlı yeşil alan botanik bahçesi arazisi olarak da kullanılabilir' açıklamasını yapmıştı.



Erzin OSB'de 'yol ve altyapı temeli' atıldı

43 yabancı 'kaçak kişi' sınır dışı

Polisten üç mahallede 'asayiş toplantısı'

Zeytinyağı fabrikalarına denetim sürüyor

Medeniyetler korosundan konser hazırlığı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

Yükleniyor

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01