İskenderun/SES
İskenderun´da sahibini ısıran köpek, Belediye Çevre birimine yapılan ihbar üzerine İskenderun Belediyesi Hayvan Rehabilite ve Tedavi Merkezi´ne götürüldü. Gözlem altında tutulduğu süre içinde saldırgan davranışı ve şüpheli ölümü üzerine köpeğin başı Adana Veteriner Araştırma Enstitüsü´ne gönderildi. Adana´daki incelemede köpeğin kuduz olduğunun kesinleşmesi üzerine İskenderun´da karantina uygulaması başlatıldı. 24 Haziran´da başlayan ve 6 aylık dönemi kapsayacak karantina uygulaması 24 Aralık 2019´da sona erecek.
Karantina bölgesine hayvan girişlerinin kontrol altında tutulduğu belirtilirken, hayvanların aşılanması yanında İskenderun´a giriş noktalarına 'Kuduz Risk Bölgesi' tabelaları da asıldı. Kuduz vakası üzerine İskenderun İlçe Tarım Müdürlüğü´nce yönetmelik uyarınca başlatılan çalışma, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk başkanlığında kurulan ´Hayvan Sağlık Zabıtası İlçe Komisyonu´ tarafından yürütülüyor.
Haziran ayında Akçay´da sahipli bir köpeğin sahibini ısırmasının ardından kuduz bulugularına rastlandığı ve karantinayla alındığı ifade edildi. İskenderun´daki barınakta karantina altındayken köpeğin ölümünün ardından labaratuvar incelemesiye kuduz şüphesinin kesinlik kazanması üzerine işlemlerin başlatıldığı kaydedildi.
İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri kuduz vakası üzerine gerekli önlemlerin alındığı, aılama çalışmalarının gerçekleştrildiğini kaydetti. İskenderun Belediyesi ile eşgüdümle çalışma yürütüldüğünü ifade eden yetkililer, evcil hayvan aşılama çalışmalarının tamamlandığını, ancak vatandaşın başıboş hayvanlardan şüphelenmesi durumunda belediyeye bildirmelerini isteyerek, ekiplerin gerekli müdahaleyi yapacağını kaydetti.
2015 yılında da benzer bir olay üzerine İskenderun´da 6 aylık kanatina uygulanmıştı. Bilindiği gibi 2012´de yürürlüğe giren Bulaşıcı Hayvan Hastalıklari ile Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere ilişkin Yönetmelik´e göre komisyonda belediye başkanı, ilçe emniyet müdürü, ilçe jandarma komutanı, ilçe sağlık, resmi veteriner hekim ve ziraat odası başkanı görev yürütüyor.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12