Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Büyükşehir Belediyesi Kanunu´nun ilçe belediyelerin çalışma kabiliyetlerini zayıflattığını ve düzenlemelere karşın yetki tartışmalarının bugün de devam ettiğini belirterek, yasanın gözden geç
İskenderun basınıyla kahvaltıda bir araya gelerek, üç yıllık çalışmalarını değerlendiren Culha, görev sürecinde gerçekleştirilen hizmetleri ve hedefleri paylaştı. Başkan Yardımcıları Ali Yavuz, Özgür Murt ve Sedat Deveci, birim müdürleri ve belediye meclis üyelerinin de katıldığı toplantıda, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında devam eden yetki tartışmasının yasanın yoruma açık yönünden kaynaklandığını belirtti. Culha, “Bu yasa ilçe belediyelerinin işlevselliğini inanılmaz derecede azaltıyor ve yetki konusunda, ilaçlama mevzusunda olduğu gibi kargaşalar yaşanıyor. Çünkü yasada bazı şeyler doğrudan yoruma kalmış” dedi.
Haşere ve sivrisinek ilaçlaması ile ilgili devam eden tartışmaların hatırlatılması üzerine bazı büyükşehirlerde bu hizmetin büyükşehir, bir kısmında ise ilçe belediyeleri tarafından sürdürüldüğüne işaret eden eden Başkan Culha, bu konuda yaklaşımın yetki tartışmasından önce sorunun çözülmesinden yana olması gerektiğini vurguladı. Culha, şöyle konuştu: “Bölgemizde Mersin ve Adana büyükşehir belediyeleri ilaçlamayı kendileri yapıyor. Diğer belediyelerinde ise farklılık oluyor. Hatay için ise görüştük, kendi görevleri olmadığı şeklinde yorumlandı. Hatay İdare Mahkemesi´nin kararı yanında Antakya ilçe belediyesinin başvurusu üzerine valilik tarafından bakanlıktan gelen yanıtta da ilçe belediyeleri yönünde bir görüş bildiriliyor. Sonuç itibariyle bizim için aslolan vatandaşımızın refahıdır, huzurudur. Önce sorunu çözelim, sonra yetkiyi tartışalım. Yetki büyükşehirde bile olsa, büyükşehir yapmıyorsa, bu işi yaparım. Büyükşehire bildiririm. Biz üç yıldır kesintisiz 8 araçla bu hizmetleri yürütüyoruz, aksatmayacağız. Böyle bir sıkıntının yaşatılmaması lazım.”
“Büyükşehir hizmette ihtiyaç planlaması yapıyor”
Büyükşehir belediyesinin ilçelere götürdüğü hizmetlerle igili ise Culha, şu değerlendirmeyi yaptı: “İlçelerden aldığı oy oranıyla hizmet yapmıyor. Büyükşehir belediye başkanımız kendi partisinin belediyesi olup olmamasına bakmaksızın hepsine eşit hizmet götürüyor. Daha doğrusu o kentin ihtiyacı ne ise onları götürüyor. Arsuz ayrıcalıklı bir şey görmüyor, ama Arsuz´un talebi dikkate alınıyor. Bu Reyhanlı, Dörtyol, Erzin için de öyle… Arsuz´a pek çok hizmet yapıldı, İskenderun´a yapılmadı gibi rivayetler var. İskenderun´da bir battı-çıktı projesi, Arsuz´a yapılanların toplamının iki katıdır maliyet olarak. Dolayısıyla büyükşehir ile hizmetlerle ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor ise bu kesinlikle zamanla, planlamayla, dönem dönem belki finansla alakalı yaşanıyordur” diye konuştu.
“Hassa ve Kumlu kadar destek görmüyoruz”
Sosyal tesis, yol çalışmaları ile ilgili büyükşehir tarafından yürütülen çalışmalar hakkın da da bilgi veren Başkan Culha, Arsuz´un devlet yatırımlarından Hassa, Kumlu ve Kırıkhan kadar destek görmediğini kaydetti. Hastane için hem daha önce görev yapan kaymakamın hem de halen siyasi iradenin kent merkezinde yer talebi bulunduğuna dikkat çekerek bunun ise 3. derece sit alanı olduğu gibi araç trafiği yoğunluğunu arttıracağını kaydeden Culha, Arsuz Belediyesi olarak hastane yatırımına karşı çıkıldığı yönündeki yorumların ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Culha, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet tarafından bir Kumlu gibi, bir Hassa, Kırıkhan gibi hizmet, destek aldığımız söylenemez. Ama biz haklı davamızda, haklı taleplerimizde, halka hizmet sunmak adına yapmak istediğimiz projelerle ilgili çok kararlı bir duruş sergiliyoruz, gözümüz kara gidiyoruz, sahipleniyoruz.”
“Arsuz 35 metrelik yol üzerinden birleşmeli”
İskenderun Arsuz arasındaki 35 metrelik yol üzerinde imar uygulamaları ile eski beldelerin tek bir kent anlayışıyla birleşmesi gerektiğine de işaret eden Culha, büyük tarım alanı kararıyla ‘sapla samanın karıştığını savundu. Culha, şunları söyledi: Ocak ayında Arsuz büyük tarım ovası ilan edildi. ve o tarım ovası alanı içinde sapla saman karıştı. Her taraf ova oldu. 45 bin dönüm alan tarım ovası oldu. Tarım alanlarının korunması yönünde bizim de mutlak desteğimiz var. Fakat halihazırda şu anda şehrin gelişmesini sağlayacak alanların ovaya katılması… Gökmeydan´dan çıkıp Gülcihan dahil Madenli´ye, Zilliçay´a kadar alan tümüyle boş. İmar yok,. tarım alanı. Tarım tamam da burası artık tek bir ilçe. Eskiden her biri bir belediyeydi. Şimdi hepsi tek şehir. Dolayısıyla bu 35 metrelik ;Arsuz anayol aksı üzerinde bu şehrin, mahallelerin birleşmesi , birbirine entegre olması lazım. Anayol üzerinde 150-200 metrelik bir imar alanının oluşması gerekmektedir. Onu oluşturduktan sonra diğer bölgelerde tarımın mutlak surette korunması gerektiğine biz de inanıyoruz, destek veriyoruz.
“Devlet kademelerinde kapı aşındırıyoruz”
Kenti salt ilçe belediyesi ya da büyükşehir belediyesinin gerçekleştireceği çalışmaların ileriye taşımasına yetmeyeceğini ifade eden Culha, sureci hızlandırmak için devlet kademelerinde görüşmeleri sürdürdüklerini kaydetti. Culha, “Belediyemizin çalışması, teknik birimlerin hizmeti kenti ileriye taşımak için yeterli değil. işin devlet ve büyükşehir boyutu var. Dolayısıyla kazanımları elde etmek için ya da bu kazanımları hayata geçirirken idari süreci hızlandırmak için devlet kademelerinde kapı aşındırıyoruz. Başta İçişleri Bakanlığı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile çok ciddi istişarelerimiz oldu. Çünkü bu kenti kent yapacak olguların bir bölümü ilçe belediyemizin, bir bölümü büyükşehrin yetkisi kapsamında. Ancak ciddi anlamdaki projelerin hepsi, büyük ölçekli projelerin hepsi devlet projesidir. Yani devlet yatırımları kapsamındadır” diye konuştu.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12