Kurban´da et tüketiminin ´püf noktası´

Kurban´da et tüketiminin ´püf noktası´

* Koronavirüs salgını, beslenmenin sağlıklı olan ilgisini çoğu kişiye bir kez daha anımsattı. Düzenli ve sağlıklı beslenme, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken, tüketilen besinlerin dengesi de bu sistemi destekliyor.

Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi konusunda yöre halkını uyaran İskenderunlu diyetisyen Manolya Üşür, etin yanında mutlaka sebze tüketilmesini salata ve yoğurt ayran gibi besinleri tercih edilmesini önerdi. Diyetisyen Üşür, bayramda et tüketmeyen ya da tüketemeyecek olan kişilere ise alternatif yiyecek olarak yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagillerin tüketimi yanında bulgur veya pirinç pilavı ve yoğurt/ayran tüketiminini önerdi.

Devrim Fındık-Akın Bodur/İskenderun
İskenderunlu diyetisyen Manolya Nur Üşür (24), hizmete açtığı bürosunda yüz yüze ve uzaktan iletişimle sağlıklı beslenmeye yönelik seans ve hizmetini sürdürüyor. Kurban Bayramı öncesinde yöre halkının et tüketimine ilişkin uyarıda bulunan diyetisyen Manolya Üşür, kurban etinin kesildiği gün değil en az ertesi gün tüketilmeye başlanmasını, bayram süresi veya daha sonrasında da her gün et tüketilmesinin sağlıklı olmadığını ifade etti. Diyetisyen Manolya, 'Kurban etini, kestikten hemen sonra tüketmemeli, en az 24 saat geçtikten sonra tüketmeye başlamalıyız. Ayrıca, öğünleri de dengelemeniz ve hafif tutmamız sağlık açısından çok önemli' dedi. Diyetisyen Üşür, beslenmeye ilişkin seanslarını Piri Reis Mahallesi Yaşar Doğu Caddesi CC Apartmanı, no: 10/2 İskenderun adresinde sürdürüyor.
Manevi değerlerin yükseldiği, birçok kişinin severek kutladığı, iletişim ve sevginin arttığı bayramlardan birini; kurban Bayramını kutlamaya hazırlandığımızı anlatan diyetisyen Manolya Üşür, gazetemizin 'Kurban Bayramında nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Ve nasıl dengelemeliyiz?' sorularına yanıt verdi.
Diyetisyen ve beslenme uzmanı Manolya Üşür, kurban bayramında et tüketemeyen ya da tüketmeyenlere yönelik olarak da alternatif yiyecek tüketimi önerisinde bulundu. Diyetisyen Manolya´nın Kurban Bayramında beslenmeye yönelik sorulara ilişkin verdiği yanıtlar şöyle:

-Kurban her yerde kesilmeli mi?
Manolya: Kurbanlar her yerde kesilmemeli, kesmemeliyiz. Kurbanı, mezbahaneler ve bu işi yapan yerlerde kesmek, hijyen ve sağlık açısından çok önemli.

-Kurban eti ne zaman tüketilmeli?
Kurbanı kestik peki kurban etini ne zaman, nasıl tüketmeliyiz? Toplumda genelde kurban kesimini yapıldıktan hemen sonra, birkaç saat içerisinde et tüketimine başlanıyor. Ama bu yanlış bir yaklaşım. Kurban kesildikten sonra etleri, etin kalitesi, dayanıklılığı ve lezzeti için ortalama 24 saat buzdolapları veya soğuk hava depolarında 0 (sıfır) derece civarında bekletmeli ve bu süre dolduktan sonra yenilmeli. Kurban eti, kesildikten sonra aynı gün yenildiğinde sağlık, lezzet ve etin sertliği gibi konularda sıkıntılar yaşayabiliriz. Tüketmeyeceğimiz fazla etleri buzdolabının altında uzun süre saklayamayız. Bu etleri buzdolaplarının üst kısmındaki buzluk raflarında üç aya kadar muhafaza edebiliriz. Satın aldığımız etleri de bayramda tüketmek için +4 ile +10 dereceler arasında 3-4 gün buzdolabının alt tarafında muhafaza edebiliriz.

-Eti pişirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kurban Bayramı süresince tüketeceğimiz etleri pişirirken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar da var. Bunların başında pişirme türü geliyor. Tercih etmemiz gereken pişirme türü, fırında pişirme, ızgara olmalı. Kavurma, kızartma gibi yöntemlerden kaçınılmalı. Lakin, yaparsak da yağ eklemesi yapmadan etin kendi yağıyla pişmesini öneriyorum. Mangalda kebap yapılacaksa, mangal kömürü ile et arasındaki mesafe 15-20 santim mesafe bırakılarak pişirilmeli. Bu durumda mangal öneriyoruz. Aksi durumda kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek bileşiklerin oluşmasına neden olunabilir. Ayrıca, eti çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek de kanserojen etki yaratabilir. Ve etin dışının pişip içinin pişmemesine sebep olabilir. Etlerimizi kavurma yaparken kendi yağıyla pişirirsek, mangal veya ızgarada 15-20 cm mesafesini korursak, etin içindeki yüksek protein, B grubu vitaminleri ve fosfor, demir çinko gibi mineralleri korumuş oluruz. Ve vitamin, mineral, proteinden zengin beslenmiş oluruz. Etin yanında da mutlaka sebze tüketilmeli, salata ve yoğurt ayran gibi besinleri tercih edilmeli ki, sağlıklı ve dengeli beslenmeye ulaşmış olalım.

-Günde protein ve karbonhidrat ihtiyacı nedir?
İnsanların her gün alması gereken protein, karbonhidrat ve yağ miktarları vardır. Günlük aldığımız kalorinin yüzde 50-60 ´ karbonhidrat, yüzde 12-15´i protein ve yüzde 25-30´u yağ olmalıdır. Kurban Bayramında da her gün bu makrobesin öğelerinden yeterli beslenmeliyiz. Ama her gün et yemeli miyiz? Hayır. Ne yapmalıyız? Almamız gereken proteini her gün etten değil de bitkisel protein kaynaklarından da karşılamalıyız. Kurubaklagiller en güzel bitkisel protein kaynağıdır. Et tüketimini her gün yaparsak hayvansal protein yanında hayvansal yağ tüketimimizi arttırmış oluruz. Bu da kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere diğer kronik hastalıklar açısından risklidir. Her gün et tüketirsek mutlaka salata, yoğurt ve tam tahıllı besinleri etin yanında tercih edelim ve su tüketimimizi arttıralım.

-Et tüketemeyen ne tüketmeli?
Kurban Bayramında et tüketimi yapmayan veya yapamayan kişiler ne tüketmeli? Buna yönelik en güzel alternatifimiz; kurubaklagiller tam tahılların buluşması olacak. Yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagillerin tüketimi yanında bulgur veya pirinç pilavı ve yoğurt/ayran tüketimini yapılmalı. Bu tür tüketim, et tüketemeyenlere alternatif dengeli beslenme önerisidir. Her zaman olduğu gibi Kurban Bayramında da dengeli ve yeterli beslenme gerekli ve buna dikkat edilmelidir. Ayrıca, sabah kahvaltısında da kavurma, sakatat tüketimi yapılmalı.

Manolya N. Üşür kimdir?
İskenderunlu olan diyetisyen Manolya Nur Üşür (24), Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümününden 2020 yılında mezun oldu. Diyetisyen Üşür, üniversitede aldığı eğitimin ardından mezuniyeti sonrası memleketi İskenderun´da yüz yüze beslenme ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra yer yere online danışmanlık hizmetini de vermeyi sürdürüyor. Üşür, özellikle hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren annelerin beslenmesi ve sporcu beslenmesi konularında çalışıyor. Manolya Üşür, Piri Reis Mahallesi Yaşar Doğu Caddesi CC Apartmanı, no: 10/2 İskenderun adresinde açtığı bürosunda hizmetini sürdürüyor.



Anahtar Kelimeler: Kurban tüketiminin noktası

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55