Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

İskenderun/SES

EKONOMI 27.06.2024 08:21:00 0
Kurtbağı

Arsuz'da bu yıl kayısı üretiminde yarıdan fazla düşüş olduğu, 50 bin dönümden her yıl 30 bin ton ürün alan üreticinin, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürün alabildiği belirtildi. Rekoltenin, havaların sıcak olması ve geçen yıl dalında kalan narenciyenin toplanmaması nedeniyle artan Akdeniz meyve sineğinden kaynaklandığı savunuldu. Kullanılan ithal ilaçların ağaçları koruyamadığını belirten bazı üreticiler, nakliye masrafların artması nedeniyle pazar konusunda da endişe yaşıyor.

Kurtbağı Mahallesinde 50 bin dönümde üretimi yapılan kayısı, ilçe ekonomisinin önemli ürünleri arasında bulunuyor. Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, kayısı üretiminin 30 bin tondan 10 bin tona düştüğünü belirterek, "Maydanoz, limon, buğday ve şimdi de kayısı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Üretimde sıkıntımız yok ama pazar konusunda sıkıntı var. İklimsel olarak zor bir dönem geçirdik. Sıcaklıklar 25 dereceden 40 dereceye çıktı. Kayısı olgunlaşma döneminde sıcaktan etkilendi. Rekoltenin düşmesinde  Akdeniz meyve sineğinin çok yoğun olması da bulunuyor. Narenciyenin toplanmayıp, dalında ve ürünlerinin bahçede kalması, Akdeniz meyve sineğini artırdı. Kullandığımız ilaçların etkisinin azaltılmış olması da rekolteyi düşürdü" değerlendirmesinde bulundu. Nakliye bedelinin yüksek olmasının da ürünün pazarlanmasını etkilediğini anlatan Arsuz Ziraat Odası Başkanı Nal, "Tokat, Bursa ve Eskişehir’deki pazarcılar gelip kayısıları alamıyor. Pazar payımızı yitirdik. Kimse risk alıp, uzağa meyvesini götüremiyor. Tarım ürünleri taşıyan nakliyeciye mazot desteği verilmeli. Üretici gübre ve mazot desteği alıyoruz ama çok yetersiz" açıklamasını yaptı. Nal, Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapanlarır masadan kalkıp, ‘üreticinin sorunu nedir?’ diye sormasını ve sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini de ifade etti.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı Hanifi Kasap ise bu yıl üretim yarıdan fazla düştüğünü söyledi. Muhtar Kasap, "Kayısımız 450-600 rakımda yetişen şeker paredir. Bu rakamların üzerinde veya altındaki yerlerde şeker pare yetişmez. Bu şeker parelerin soğuk alması gerekir. Bu sene soğuk almadı ve verim düştü. Mahalle 1200 nüfuslu ve 300 hane. Herkes bundan ekmek yiyor. Gelecek yıl ne yaparız bilemem ama bu sene ilaçların dozu düşük ve kurtlanmayı önleyemedik. Etkisiz ilaçlar nedeniyle kayısının yüzde 80’i kurttan zayi oldu. İlaç ciddi sıkıntı, dışarıdan gelen ilaçlarla biz bahçemizi sinekten, kurttan koruyamıyoruz. Devlet ilaç fabrikaları kurabilir. Biz yabancı ilaçlarla işin içinden çıkamıyoruz. İthal ilaç kullanırsak gelecek sene hiç meyve alamayız" değerlendirmesini yaptı.
 


Anahtar Kelimeler: Kurtbağı' kayısı rekoltesi düştü

İskenderun'da trafiğin yönü yine değişiyor!

HBB'nin yeni kadrosu meclisle tanıştı

Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

İskenderun Otogarı, Cebike'ye

Sanayi kuruluşlarına HBB denetimi

Hatayspor, transfere 456 milyon lira harcayabilecek

Kreşte tarım eğitimi de verilecek

Hak sahiplerinin 10 Ağustos'a kadar borçlanabilecek

Figen öğretmen gözyaşlarıyla uğurlandı

AKP'den 'istişare toplantısı'

Hatayspor 'tek listeyle' kongreye gidiyor

Gadir Hum Bayramı kutlandı

Çirkin'den Suriyelilere 'toprak almayın' çağrısı

9 boğulma tehlikesi, 2 boğulma

Öğretmen Figen Yıldırım yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% 0,03
  • EURO

    34,94% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2437,27% 0,08
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,00