Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

Kurtbağı

İskenderun/SES

Arsuz'da bu yıl kayısı üretiminde yarıdan fazla düşüş olduğu, 50 bin dönümden her yıl 30 bin ton ürün alan üreticinin, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürün alabildiği belirtildi. Rekoltenin, havaların sıcak olması ve geçen yıl dalında kalan narenciyenin toplanmaması nedeniyle artan Akdeniz meyve sineğinden kaynaklandığı savunuldu. Kullanılan ithal ilaçların ağaçları koruyamadığını belirten bazı üreticiler, nakliye masrafların artması nedeniyle pazar konusunda da endişe yaşıyor.

Kurtbağı Mahallesinde 50 bin dönümde üretimi yapılan kayısı, ilçe ekonomisinin önemli ürünleri arasında bulunuyor. Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, kayısı üretiminin 30 bin tondan 10 bin tona düştüğünü belirterek, "Maydanoz, limon, buğday ve şimdi de kayısı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Üretimde sıkıntımız yok ama pazar konusunda sıkıntı var. İklimsel olarak zor bir dönem geçirdik. Sıcaklıklar 25 dereceden 40 dereceye çıktı. Kayısı olgunlaşma döneminde sıcaktan etkilendi. Rekoltenin düşmesinde  Akdeniz meyve sineğinin çok yoğun olması da bulunuyor. Narenciyenin toplanmayıp, dalında ve ürünlerinin bahçede kalması, Akdeniz meyve sineğini artırdı. Kullandığımız ilaçların etkisinin azaltılmış olması da rekolteyi düşürdü" değerlendirmesinde bulundu. Nakliye bedelinin yüksek olmasının da ürünün pazarlanmasını etkilediğini anlatan Arsuz Ziraat Odası Başkanı Nal, "Tokat, Bursa ve Eskişehir’deki pazarcılar gelip kayısıları alamıyor. Pazar payımızı yitirdik. Kimse risk alıp, uzağa meyvesini götüremiyor. Tarım ürünleri taşıyan nakliyeciye mazot desteği verilmeli. Üretici gübre ve mazot desteği alıyoruz ama çok yetersiz" açıklamasını yaptı. Nal, Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapanlarır masadan kalkıp, ‘üreticinin sorunu nedir?’ diye sormasını ve sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini de ifade etti.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı Hanifi Kasap ise bu yıl üretim yarıdan fazla düştüğünü söyledi. Muhtar Kasap, "Kayısımız 450-600 rakımda yetişen şeker paredir. Bu rakamların üzerinde veya altındaki yerlerde şeker pare yetişmez. Bu şeker parelerin soğuk alması gerekir. Bu sene soğuk almadı ve verim düştü. Mahalle 1200 nüfuslu ve 300 hane. Herkes bundan ekmek yiyor. Gelecek yıl ne yaparız bilemem ama bu sene ilaçların dozu düşük ve kurtlanmayı önleyemedik. Etkisiz ilaçlar nedeniyle kayısının yüzde 80’i kurttan zayi oldu. İlaç ciddi sıkıntı, dışarıdan gelen ilaçlarla biz bahçemizi sinekten, kurttan koruyamıyoruz. Devlet ilaç fabrikaları kurabilir. Biz yabancı ilaçlarla işin içinden çıkamıyoruz. İthal ilaç kullanırsak gelecek sene hiç meyve alamayız" değerlendirmesini yaptı.
 



Anahtar Kelimeler: Kurtbağı' kayısı rekoltesi düştü

En büyük 500 sanayinin 15'i Hatay'da

5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Rehabilitasyon merkezi, kafes sonrası

Baştuğ Metalurji, Tosyalı bünyesinde

"Seyyanen zam zorunludur"

Milletvekili Çalışkan: Yaşananlar, 'artçı depremler' ve 'idari felaket'

Belediyeden yüzme kursu

Grev çadırına destek ziyareti

Kale- Işıklı yoluna asfaltlama

LGS tercihleri 17 Temmuz'a kadar

"İktidar, depremzede vatandaşını zarara uğratıyor"

Depremzede kuradan çıkan konutunu alamıyor

HBB'den, ücretsiz ve indirimli kart

İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

KETEM personeline 'uyum eğitimi'

"Madımak Oteli, Utanç Müzesi olmalı"

Kırıkhan Kaymakamı Tunceli'ye atandı

"Yeni tesis kirlilik yükünü daha da arttıracak"

Kabotaj Bayramı'nın 98. yılı

CHP'li kadınlar yönetimini belirledi

St. Pierre Bayramı kutlandı

Eğitim Sen, Ankara'da

Belediyeden 'kurtuluş hazırlığı

Demiryürek: Kabotaj, denizlere sahip çıkma bilincini aşıladı

Kavşakta trafiği rahatlatma çalışması

İntörn hekimlere 'belgeli teşekkür'

İskenderun'da trafiğin yönü yine değişiyor!

HBB'nin yeni kadrosu meclisle tanıştı

İskenderun Körfezi'ndeki elleçleme 110 milyon ton/yıl

Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

Yükleniyor

  • BIST 100

    10851,78%-0,19
  • DOLAR

    32,60% 0,18
  • EURO

    35,35% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2507,65% 1,64
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87