Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

Kurtbağı

İskenderun/SES

Arsuz'da bu yıl kayısı üretiminde yarıdan fazla düşüş olduğu, 50 bin dönümden her yıl 30 bin ton ürün alan üreticinin, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürün alabildiği belirtildi. Rekoltenin, havaların sıcak olması ve geçen yıl dalında kalan narenciyenin toplanmaması nedeniyle artan Akdeniz meyve sineğinden kaynaklandığı savunuldu. Kullanılan ithal ilaçların ağaçları koruyamadığını belirten bazı üreticiler, nakliye masrafların artması nedeniyle pazar konusunda da endişe yaşıyor.

Kurtbağı Mahallesinde 50 bin dönümde üretimi yapılan kayısı, ilçe ekonomisinin önemli ürünleri arasında bulunuyor. Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, kayısı üretiminin 30 bin tondan 10 bin tona düştüğünü belirterek, "Maydanoz, limon, buğday ve şimdi de kayısı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Üretimde sıkıntımız yok ama pazar konusunda sıkıntı var. İklimsel olarak zor bir dönem geçirdik. Sıcaklıklar 25 dereceden 40 dereceye çıktı. Kayısı olgunlaşma döneminde sıcaktan etkilendi. Rekoltenin düşmesinde  Akdeniz meyve sineğinin çok yoğun olması da bulunuyor. Narenciyenin toplanmayıp, dalında ve ürünlerinin bahçede kalması, Akdeniz meyve sineğini artırdı. Kullandığımız ilaçların etkisinin azaltılmış olması da rekolteyi düşürdü" değerlendirmesinde bulundu. Nakliye bedelinin yüksek olmasının da ürünün pazarlanmasını etkilediğini anlatan Arsuz Ziraat Odası Başkanı Nal, "Tokat, Bursa ve Eskişehir’deki pazarcılar gelip kayısıları alamıyor. Pazar payımızı yitirdik. Kimse risk alıp, uzağa meyvesini götüremiyor. Tarım ürünleri taşıyan nakliyeciye mazot desteği verilmeli. Üretici gübre ve mazot desteği alıyoruz ama çok yetersiz" açıklamasını yaptı. Nal, Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapanlarır masadan kalkıp, ‘üreticinin sorunu nedir?’ diye sormasını ve sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini de ifade etti.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı Hanifi Kasap ise bu yıl üretim yarıdan fazla düştüğünü söyledi. Muhtar Kasap, "Kayısımız 450-600 rakımda yetişen şeker paredir. Bu rakamların üzerinde veya altındaki yerlerde şeker pare yetişmez. Bu şeker parelerin soğuk alması gerekir. Bu sene soğuk almadı ve verim düştü. Mahalle 1200 nüfuslu ve 300 hane. Herkes bundan ekmek yiyor. Gelecek yıl ne yaparız bilemem ama bu sene ilaçların dozu düşük ve kurtlanmayı önleyemedik. Etkisiz ilaçlar nedeniyle kayısının yüzde 80’i kurttan zayi oldu. İlaç ciddi sıkıntı, dışarıdan gelen ilaçlarla biz bahçemizi sinekten, kurttan koruyamıyoruz. Devlet ilaç fabrikaları kurabilir. Biz yabancı ilaçlarla işin içinden çıkamıyoruz. İthal ilaç kullanırsak gelecek sene hiç meyve alamayız" değerlendirmesini yaptı.
 



Anahtar Kelimeler: Kurtbağı' kayısı rekoltesi düştü

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55