Kurtbağı'nda kayısı rekoltesi düştü

Kurtbağı

İskenderun/SES

Arsuz'da bu yıl kayısı üretiminde yarıdan fazla düşüş olduğu, 50 bin dönümden her yıl 30 bin ton ürün alan üreticinin, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürün alabildiği belirtildi. Rekoltenin, havaların sıcak olması ve geçen yıl dalında kalan narenciyenin toplanmaması nedeniyle artan Akdeniz meyve sineğinden kaynaklandığı savunuldu. Kullanılan ithal ilaçların ağaçları koruyamadığını belirten bazı üreticiler, nakliye masrafların artması nedeniyle pazar konusunda da endişe yaşıyor.

Kurtbağı Mahallesinde 50 bin dönümde üretimi yapılan kayısı, ilçe ekonomisinin önemli ürünleri arasında bulunuyor. Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, kayısı üretiminin 30 bin tondan 10 bin tona düştüğünü belirterek, "Maydanoz, limon, buğday ve şimdi de kayısı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Üretimde sıkıntımız yok ama pazar konusunda sıkıntı var. İklimsel olarak zor bir dönem geçirdik. Sıcaklıklar 25 dereceden 40 dereceye çıktı. Kayısı olgunlaşma döneminde sıcaktan etkilendi. Rekoltenin düşmesinde  Akdeniz meyve sineğinin çok yoğun olması da bulunuyor. Narenciyenin toplanmayıp, dalında ve ürünlerinin bahçede kalması, Akdeniz meyve sineğini artırdı. Kullandığımız ilaçların etkisinin azaltılmış olması da rekolteyi düşürdü" değerlendirmesinde bulundu. Nakliye bedelinin yüksek olmasının da ürünün pazarlanmasını etkilediğini anlatan Arsuz Ziraat Odası Başkanı Nal, "Tokat, Bursa ve Eskişehir’deki pazarcılar gelip kayısıları alamıyor. Pazar payımızı yitirdik. Kimse risk alıp, uzağa meyvesini götüremiyor. Tarım ürünleri taşıyan nakliyeciye mazot desteği verilmeli. Üretici gübre ve mazot desteği alıyoruz ama çok yetersiz" açıklamasını yaptı. Nal, Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapanlarır masadan kalkıp, ‘üreticinin sorunu nedir?’ diye sormasını ve sorunlara çözüm bulunmasını istediklerini de ifade etti.

Kurtbağı Mahallesi Muhtarı Hanifi Kasap ise bu yıl üretim yarıdan fazla düştüğünü söyledi. Muhtar Kasap, "Kayısımız 450-600 rakımda yetişen şeker paredir. Bu rakamların üzerinde veya altındaki yerlerde şeker pare yetişmez. Bu şeker parelerin soğuk alması gerekir. Bu sene soğuk almadı ve verim düştü. Mahalle 1200 nüfuslu ve 300 hane. Herkes bundan ekmek yiyor. Gelecek yıl ne yaparız bilemem ama bu sene ilaçların dozu düşük ve kurtlanmayı önleyemedik. Etkisiz ilaçlar nedeniyle kayısının yüzde 80’i kurttan zayi oldu. İlaç ciddi sıkıntı, dışarıdan gelen ilaçlarla biz bahçemizi sinekten, kurttan koruyamıyoruz. Devlet ilaç fabrikaları kurabilir. Biz yabancı ilaçlarla işin içinden çıkamıyoruz. İthal ilaç kullanırsak gelecek sene hiç meyve alamayız" değerlendirmesini yaptı.
 



Anahtar Kelimeler: Kurtbağı' kayısı rekoltesi düştü

Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26