Sivil toplum ve meslek örgütleri adına yapılan ortak açıklamada 24 haziran seçimine yönelik 10 kuruluş 10 talepte bulundu.
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun´da sivil toplum ve meslek örgütlerinden oluşan 10 kuruluş ortak açıklama ile 24 Haziran´da yapılacak genel seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Önümüzdeki seçimlerin, parlamenter demokrasiye dönme noktasında önemli bir kavşak niteliği taşıdığı belirtilen açıklamada talepler 10 maddede ele alındı.
Sivil toplum ve meslek örgütleri adına Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Fahrettin Turhaner imzası ile yapılan yazılı açıklamada, İskenderun´da faaliyet yürüten kitle örgütleri olarak, 10 maddelik talep listesinde ortaklaştıkları belirtilerek “Ülkemiz son derece tarihsel bir süreçten geçmektedir. Önümüzde gerçekleşecek seçimler, parlamenter demokrasiye dönme noktasında önemli bir kavşak niteliği taşımaktadır. İskenderun´da faaliyet yürüten kitle örgütleri olarak, aşağıda yer alan 10 maddelik talep listesinde ortaklaştık. Birlikteliğimiz yeni kurumların katılımına açıktır” denildi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Sosyal Haklar Derneği (SHD), Makine Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, İskenderun Cem Evi, Eğitim İş Sendikası, Tüm Bel Sen, Çevre Koruma Derneği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) adına yapılan yazılı açıklamada, farklı kültürlerin korunması yönünde tüm siyasi parti ve adaylardan hassasiyet göstermeleri istenirken, bölgenin parlamentoda temsili yanında çevre sorunları, meslek hastalıklarına da dikkat çekildi, Suriye ve Ortadoğu´daki çatışmalara yaklaşımda ‘yurtta barış, dünyada barış´ anlayışıyla yaklaşılması istendi.
10 maddeyle ne istendi?
Ortak yaptığı açıklamada talepler şu 10 maddeden oluştu: “Seçmen kayıt listelerine itiraz 12 Mayısta sona ermektedir. Bu noktada her seçmenin listelerindeki yerini kontrol etmesi ve bir eksiklik veya yanlışlık varsa düzeltmesi önemlidir. Seçimde sandıkların takip edilmesi ve her sandığın sonucusun bildirilmesi her vatandaşın ve kurumun önemsemesi gereken bir durumdur. İskenderun ve Arsuz´un mecliste milletvekili düzeyinde temsil edilmesini önemsemekteyiz. İskenderun ve Arsuz bölgesinde faaliyet gösteren kurumların taleplerinin seçime girecek partiler tarafından dikkate alınması elzemdir. Zira inanç örgütleri, sendikalar, dernekler halkın taleplerinin takipçisidirler. Kozmopolit farklı kültürlerin birlikte yaşadığı bir bölgede yaşamaktayız. Adayların ve bağlı oldukları siyasi partilerin farklı kültürlerin korunması konusunda hassasiyet göstermeleri önemseyeceğimiz bir nokta olacaktır. İskenderun körfezi; Türkiye´nin en kirli üçüncü noktasıdır. Çevre kirliğine karşı mücadele ve kentlerimizin yeşili bol, yaşanabilir kentler haline getirilmesi her milletvekili adayının ve partinin gündemi olmalıdır. İskenderun´daki ziraat bahçesine hastane yapılarak betonlaştırılmak istenmektedir. Adaylardan talebimiz ziraat bahçemize ve yine şehrimizin merkezinde yer alan karayollarının yeşil kalmasına sahip çıkılmasıdır. Bölgemizde on binlerce işçi bulunmaktadır. İşçilerin ücretleri, iş kazaları dikkate alınması gereken önemli bir gündemdir. Meslek hastalıkları ve kazaları için bölgemizde bir an önce bir hastane açılmalıdır. Suriye kanayan yaramızdır. Ortadoğu´da ve Suriye´de emperyalist müdahaleler, çatışmalar ve bunların sonucu olarak göçlerin bir an önce son bulması öncelikli talebimizdir. Cumhuriyetin kuruluş sürecinde savunduğu “Yurtta barış, dünyada barış” şiarı; Seçim sürecinde siyasi partilerin ve adaylarının benimsemesini beklediğimiz iç ve dış politika yaklaşımıdır.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55