İskenderun/SES
Antakya´nın Odabaşı mahallesinde ve Asi Nehri kenarındaki ağaçların bulunduğu alanda, önceki akşam yangın çıktı. Hatay Büyükşehir belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek, kontrol altına aldı ve söndürdü.
Dörtyol´daki yangın ise Şifalı su mevkiindeki ormanlık alanda çıktı. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü ekipleri, dün öğleden sonra çıkan Dörtyol´daki orman yangınına, havadan 2 helikopter, karadan da 50 arazöz ve su tankı, 5 dozer ve 250 personelle müdahale edildiğini bildirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi de itfaiye ekiplerinin Şifalısu mevkiinde çıkan yangında orman müdürlüğü ekiplerine 6 arezöz, 5 su tankeri, 2 iş makinesi ile destek verdiğini bildirdi.
L. Savaş´tan ´TOMA tepkisi´
Ülkenin birçok kentinde çıkan orman yangınlarında 8 vatandaşın yaşamını yitirdiğini anımsatan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı (HBB) Lütfü Savaş, vatandaşlarla birlikte ormanlar ve birçok canın kaybedildiğini belirtti. Yangınlar ve sonuçları açısından çok üzgün olduğunu belirten HBB Başkanı Savaş, 'Küresel ısınma ve iklim değişikliği bu yangınların sebebi olabilir. Ancak bunları düşünmek yerine önlem almak gerekir. Belediyeler, Tarım ve Orman Bakanlığı ve hükümetin bu konuda ortak paydada buluşup yangınları nasıl bertaraf ederiz. diye birlikte karar alması önemli' değerlendirmesini yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin orman yangınlarına müdahalede belediyelerin sorumlu olduğu yönündeki açıklamalarına eleştiren Savaş, şunları söyledi: 'Orman Kanunu´nun 69. maddesi gereğince orman idaresi, orman yangınını önlemek, söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar ve yaptırır. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru geldiği için sorumluluk belediyelerde değil orman idaresindedir. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru yayılmasına rağmen hiçbir belediye veya personeli ‘Burası ormandır. Biz dokunmayalım´ dediğini görmedim. Hepimiz birlikte destek oluyoruz. Ama bakanın bu demeci çok talihsiz oldu. Önce herkes kendi kapısının önünü süpürüp kendi vazifesini yapacak. Ondan sonra başka kurum ve kuruluşları vazifesini yapmıyorsa vazifeye davet edecek.'
CHP´li 11 büyükşehir belediye başkanı olarak önceki gün ortak deklarasyon yayınladıklarını anımsatan Savaş, sıkıntı varken kavga etme derdinde değil, sorunları birlikte çözme derdinde olduklarını belirtti. Organizasyon şeması ile yangınların üstesinden gelinebileceğini anlatan Savaş, “Aciz durumdaysak ve gücümüz yetmiyorsa konu komşu yardım etmek istiyorsa yardım edebilir. Bunun gurur yapılacak bir tarafı yok. Keşke erken tedbir alınsaydı da insanlar bize yardım etmek durumunda kalmasaydı' dedi. Hatay´da yangın riski taşıyan bölgelerde ´gönüllü itfaiyeci´ çalışması başlatıldığını anımsatan Savaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Bu çalışma yüksek risk taşıyan bölgelerdeki 7 mahallede hayata geçirildi. 14 yerde daha yapacağız. Gönüllülere eğitim verip, yangına ilk müdahaleyi yapmalarını sağlayacağız. Kritik bölgelerde zabıtaları geziyor. Ama biz bunları hükümetle birlikte yapmak isterdik. Yangına karşı Türk Hava Kurumu´nun uçakları neden kullanılmıyor? 700 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı), sadece vatandaşlara su sıkmak için mi alındı? Hükümetin bunları kamuoyuna açıklaması gerekiyor?' Hükümetin süreci iyi yönetemediğini savunan ve birçok bakanın toplantılarla özel uçakla gittiğini belirtip, bunun yerine yangın söndürme uçağı alınabileceğini kaydeden Savaş, iktidarin eleştirilmeyecek bir pozisyonda olmadığını ifade etti. Küresel ısınma sebebiyle bu tür yangınlar devam edeceğini belirten Savaş, hükümetin kısa, orta ve uzun vadede eylem planlarının hazır olması gerektiğini belirtti.
Orman yangınlarına 14 maddelik önerge
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Antalya´nın Manavgat ilçesinde başlayan ve bir haftada 39 ilde çıkan 174 orman yangınınnı 14 maddelik soru önergesiyle parlamentoya taşıdı. TBMM başkanlığına verdiği önergesinin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen milletvekili Oruç, şu sorulara yer verdi: 'Halen devam eden yangınlara neden zamanında ve yeterli müdahale edilmemiştir? Orman yangınları konusunda uzmanlar tarafından yapılan uyarılara, yaklaşan sıcaklık artışları ve orman yangınları alarmlarına rağmen Bakanlığınız neden gerekli önlemleri almamıştır? Yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır? Orman yangınları için ayrılan 2021 yılı bütçesinin neden sadece yüzde 1.75´i kullanılmıştır? İlk altı ayda kullanılan bu bütçe kalemleri nelerdir? Orman yangınları için ayrılan 193 milyon TL´lik pay ne yapılmıştır? Neden gerekli önlemlerin alınması için kullanılmamıştır? Söndürülen yangınların soğutma çalışması yapılmadığı için yeniden başladığı iddiaları doğru mudur? Söndürme ve soğutma işlemleri planlı bir şekilde yapılmakta mıdır? Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir? Her yıl ortalama 2 bin 388 orman yangını çıkan ve yangınlar sonucu yılda ortalama 6 bin 665 hektar orman alanı yok olan bir ülkenin Tarım ve Orman Bakanı olarak orman yangınlarının önlenmesi için Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir? Madencilik, elektrik nakil hatları, ormanların parçalanması ve turizm, enerji, elektrik nakil hatları, yerleşim yeri, yol, golf sahası gibi projelere izin verilmesinin orman yangınlarını arttığı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Söz konusu bu projeleri engellemek için bir önlem almayı planlıyor musunuz? Son 20 yılda kaç orman yangını çıkmıştır? Bu yangınlar sonucunda ne kadar alan zarar görmüştür? Orman yangınlarının yıllara ve bölgelere göre dağılımı nasıldır? Son 20 yılda orman yangınlarında zarar gören alanların ne kadarı ağaçlandırılmıştır? Son 20 yılda orman yangınlarında zarar gören alanların ne kadarı imara açılmıştır? İmara açılan alanların ne kadarı turizme açılmıştır? Orman Genel Müdürlüğü ormancılık istatistiklerine göre 2012-2020 döneminde statü dışına çıkarılan 334 bin 35 hektar orman alanının şu an sunduğu kamu yararı nedir?'