LGS tercihleri 17 Temmuz'a kadar

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 2 Haziran'da düzenlenen merkezi kapsamındaki LGS'de tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan alan 10 öğrenciyi makamında kabul etti.

EĞITIM 3.07.2024 11:23:00 0
LGS tercihleri 17 Temmuz

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. LGS tercih süreci de başladı ve tercihler 17 Temmuz'a kadar alınacak. LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak. Sınav sonuçlarına göre Hatay, Türkiye ortalamasının üzerinde sonuç elde etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran’da düzenlen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre 352 aday tüm sorulara doğru cevap verdiğini açıkladı. 

MEB’den yapılan açıklamaya göre; 1 milyon 38 bin 544 ortaokul 8. sınıf öğrencisinin başvurduğu sınava 992 bin 906 aday katıldı. Sınava katılım oranı yüzde 95,61 oldu. 352 aday tüm sorulara doğru cevap vererek, şampiyon oldu. Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi. Öğrencilerin yüzde 85.85'i yerel, 16.15'i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak. 

LGS kapsamındaki merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. e-Okul üzerinden kontenjan tabloları ile 2023'te bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülebiliyor. LGS merkezi sınav sonuçlarına göre, üst yüzdelik dilimlerdeki yığılma 2023 LGS'ye göre daha düşük gerçekleşti. 

LGS kapsamındaki merkezi sınavın geçen yıla göre göre yüzdelik dağılım karşılaştırmasında, 460-470 puan alan öğrenci oranı geçen yıl yüzde 1,84 iken bu yıl 1,17; 470-480 puan alan öğrenci oranı yüzde 1,48 iken bu yıl yüzde 0,90; 480-490 puan alan öğrenci oranı yüzde 1,15 iken bu yıl yüzde 0,61; 490-500 puan alan öğrenci oranı ise yüzde 0,33 iken bu yıl yüzde 0,19 oldu. Bu yıl sınavdaki kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırabilinecek. MEB, Liselere Geçiş Sistemi tercihleri 17 Temmuz'a kadar alacak. LGS yerleştirme sonuçları, 22 Temmuz'da açıklanacak.

Öte yandan Hatay ili LGS ortalamasının, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen İskenderun (Hatay 2 Nolu Şubesi) Başkanı Yavuz Selim Yanık, LGS sınavlarına ilişkin sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: “Açıklanan LGS sonuçlarına göre Hatay İli Türkiye ortalamasının üzerinde bir sonuç elde ederek başarılı bir yıl geçirmiştir.Sendika sorumluluk sahamızda bulunan ilçelerimizden; Dörtyol ilçesinden 4 Türkiye birincisi, Erzin ilçesinden 2 Türkiye birincisi, İskenderun ilçesinden 1 Türkiye birincisi çıkmıştır. Onlarca öğrencimiz 1 ya da 2 yanlış yaparak Türkiye genelinde ciddi okullara yerleşecek puan almışlardır. Yaşadığımız onca acıya, olumsuzluğa, zorluğa rağmen Türkiye ortalamasının üzerine sonuç elde eden Hatay Eğitim camiasını tebrik ediyorum. Ayrıca LGS 2024 de 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan öğrencilerimizi, öğrencilerin okullarını; İskenderun Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, Dörtyol Mehmet Akif Ortaokulu, Dörtyol Karahasan Paşa Ortaokulu, Dörtyol Ortaokulu, Yeşilköy 19 Aralık Ortaokulu, Erzin Şükrü Paşa Ortaokulu (iki öğrenci). Bu okullarımızın idarecilerini, öğretmenlerini ve eğitim çalışanlarını kutluyorum. Elinize emeğinize sağlık.”

Vali Masatlı, LGS birincileriyle görüştü

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 2 Haziran'da düzenlenen merkezi kapsamındaki LGS'de tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan alan 10 öğrenciyi makamında kabul etti.

LGS birincileriyle birlikte öğrencilerin aileleri ve öğretmenleri ve Hatay İl Millî Eğitim Müdürü Harun Tüysüz'ün de katıldığı buluşmada, 6 Şubat’tan sonra güzel günlerden birinin yaşadığımızı ifade eden vali Masatlı, "5 Şubat 2023’te ilin öğrenci sayısı 434 bin idi. 2023 Haziran’ında okulların tatile girmesiyle bu sayı 313 binlere düşmüştü. 2023 yaz döneminde az hasarlı okulların tadilatını süratle gerçekleştirdik. Konteyner kentlerin yapımına hız vererek, yöreye yeni atanan evsiz kalan öğretmenlerin barınma sorununu böylece çözmüş olduk. Hedefimiz okullarda 11 Eylül 2023 tarihinde eğitim öğretim faaliyetlerini başlatabilmekti. Çok şükür bunu gerçekleştirdik. Depremde okulların neredeyse üçte birini kaybettik. 210 okulumuz yıkıldı. 180 okulumuz da orta hasarlıydı. Bunların hiçbirininde eğitim yapma şansımız yoktu. Az hasarlı veya hasarsız 420’nin üzerinde okulun bakım ve onarımını yaptık. Bu süreçte 165 yeni okul inşa ettik. 11 Eylül’de de gençlerin azmi ve öğretmenlerin de fedakârlığıyla il genelinde eğitim -öğretime akademik takvim doğrultusunda başlamış olduk" dedi.

“Bu sene de her sınıf için artı bir kontenjan verildi”

Eğitim-Öğretim başladıktan sonra öğrenci sayısının 313 binden 399 bine ulaştığını anlatan vali Masatlı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Hatay halkı, bu topraklarda, bu coğrafyada gençlerle birlikte yaşamayı kendilerine bir amaç edinmiş. Bu yönde ciddi bir kararlılığı var. Bu bizi son derece mutlu etmiştir. İnanın o dönemde bizi mutlu eden en önemli şey gençlerimizin bu yöndeki iradesi ve velilerimizin de onlara destek olması. Geçen yıl Millî Eğitim Bakanınıyla görüştük. Hem eğitim öğretimin devam etmesi konusunda hem de öğrencilerin taşınması ile öğrenci ve öğretmenlerin fiziki ortamlarının iyileştirilmesi noktasında Bakanlığımız büyük katkılarda bulundu. Hatta sınavla girilen liselere de her sınıf için artı iki kontenjan verildi. Bu sene de her sınıf için artı bir kontenjan verildi. Deprem bölgesinde başarılı olabilecek, iyi puan alabilecek çocuklara bu kontenjanlar belirlendi. Bütün bunlar bizlere ve gençlere moral verdi. Deprem bölgesinde olduğumuz için Bakanlığımız bize bu gibi ek imkanlar sunuyor. Bu yıl ki LGS, geçen yıla oranla çok kolay olmadı. Geçen yıl 500 tam puan alan 560’ın üzerinde  gencimiz varken  bu sene 351 öğrenci 500 tam puan aldı. 500 tam puan alan bu 351 öğrenciden 10‘un ilimizdeki gençler oldu. Burada yetişen ama sınavına dışarıda giren gençlerimizden de 500 tam puan alan var. Bunların tamamı bizi son derece mutlu etti. Bu sevincimizi, mutluluğumuzu sizleri de buraya davet ederek sizlere tebrik  ve duygularımızı sunmak istedik. Sizleri yetiştiren ailelere çok teşekkür ediyorum. Sizleri de yürekten kutluyorum. Gençlerin yetişmelerinde emeği geçen öğretmenleri, idarecileri ve gençlerimize katkı sunan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Türkiye Yüzyılımızda bu gençlerin bu kadar zor şartlarda dahi başarılı olması, biz de varız; bu topraklarda hep birlikte daha ileriye gideceğiz anlayışıyla adım atmalarının son derece sevindirici. Çalışmayı ve başarıyı da teşvik etmek için de ilk 1000’e giren gençlere aylık 1.500 TL ödeme yapacağız. Bu 10 öğrencimiz de bizden aylık 1.500 TL burs alacak. YKS öğrencilerimizi de unutmadık; onlara da aylık 2.500 TL burs vermeyi planladık. Biz, güçlü ve büyük bir ülkeyiz. Depremin izlerini de siliyoruz. Düşünün geçen sene nasıldık, bu sene nasılız? İnşallah önümüzdeki yıl daha iyi olacağız. Tüm planlama ve yatırımlarımız bunu gösteriyor. 5 Şubat 2023’teki derslik sayısın 14 bin 700 iken bu sayının önümüzdeki yıl 16 bin 700’e çıkacak; böylelikle  mevcuda 2 bin derslik daha katılmış olunacak."


Anahtar Kelimeler: tercihleri Temmuz' kadar

En büyük 500 sanayinin 15'i Hatay'da

5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Rehabilitasyon merkezi, kafes sonrası

Baştuğ Metalurji, Tosyalı bünyesinde

"Seyyanen zam zorunludur"

Milletvekili Çalışkan: Yaşananlar, 'artçı depremler' ve 'idari felaket'

Belediyeden yüzme kursu

Grev çadırına destek ziyareti

Kale- Işıklı yoluna asfaltlama

LGS tercihleri 17 Temmuz'a kadar

"İktidar, depremzede vatandaşını zarara uğratıyor"

Depremzede kuradan çıkan konutunu alamıyor

HBB'den, ücretsiz ve indirimli kart

İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

KETEM personeline 'uyum eğitimi'

  • BIST 100

    10851,80%-0,19
  • DOLAR

    32,66% 0,32
  • EURO

    35,32% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2506,45% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87