Ticaret Bakanlığı Adana, Mersin ve Hatay'da etkili olan soğuk hava ve don olaylarının ardından 'yurt içi arz güvenliğini' sağlamak amacıyla limon ihracatını geçici olarak durdurma kararı aldı. Kararın Tarım ve Orman Bakanlığı eşgüdümüyle alındığı bildirildi.
Bakanlığının yapılan açıklamada, özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerinde yaşanan don vakalarının etkileri ve bu durumun limon üretiminde yarattığı olumsuzluklar göz önünde bulundurularak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli bir şekilde bu kararın alındığı ifade edildi.
İç piyasaya öncelik verilecek
Ticaret Bakanlığı, gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla tarımsal ürünlerin arz ve talep dengesinin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bakanlık, yerli üretimin korunması ve üreticilerin desteklenmesi amacıyla, özellikle spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan iş birliği doğrultusunda, limon ihracatının geçici olarak durdurulmasının ardından, piyasadaki gelişmelerin titizlikle izleneceği ve ihtiyaç duyulması halinde yeni tedbirlerin değerlendirileceği bildirildi.
Tedbirler devam edecek
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla her türlü politik araç ve denetim mekanizmasının kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, halkın makul fiyatlarla gıdaya ulaşabilmesi ve gıda piyasalarında manipülatif durumların engellenmesi amacıyla kamu ve özel sektörle iş birliğinin güçlendirileceği ifade edildi.
Açıklamada "Önümüzdeki dönemde de Ticaret Bakanlığımızca, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile güçlü bir işbirliği yapılarak, gıda arzının ve güvenliğinin korunması, halkımızın gıdaya makul fiyatlarla ulaşımının kolaylaştırılması ve gıda piyasalarında oluşabilecek manipülatif durumların engellenmesine yönelik olarak, bütün politika tedbirlerine ve denetim araçlarına, bundan önce olduğu gibi, kararlılıkla başvurulacaktır" ifadesine yer verildi.
10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87