İskenderun/SES
İş insanlarının lojistik sektöründe yaşadıkları sorunlar, düzenlenen toplantıda görüşüldü. İskenderun, Antakya, Reyhanlı´daki ticaret odaları ev sahipliğinde, AKP Hatay İl Başkanlığının koordinatörlüğünde LimakPort İskenderun İşletmesi tarafından Reyhanlı´da düzenlenen “İskenderun Limanı ve Suriyeli İş İnsanları Buluşması” toplantısında, iş insanlarının ticari sorunları konuşuldu.
Toplantıda konuşan LimakPort İskenderun Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü, toplantının, ülkede faaliyet gösteren Suriyeli iş insanlarının İskenderun Körfezi´nde bulunan lojistik altyapı ve avantajlarını iyi anlamalarını sağlamak, farkındalığı artırmak ve İskenderun´daki limanı aktif kullanmalarını sağlamak için önemli olduğunu ifade etti. Ünlü, 'Bölgenin ekonomik ve lojistik gelişmesini hızlandırmak adına yaptığımız çalışmalarda Suriyeli iş insanlarının Hatay´ın olanaklarından, sanayisinden, limanlarından ve lojistik avantajlarından haberdar olmadıklarını; Sınır kapılarına bu kadar yakın yeni ve kapasiteli limanlarımız var iken Mersin Limanını yoğun olarak kullandıklarını ve yatırımlarını Mersin bölgesine yaptıklarını görüyoruz. Son altı aydır İskenderun Körfezi´nin geçmişte olduğu gibi Ortadoğu´nun batıdan giriş kapısı olması için Irak, Suriye, Lübnan ve İran´da değişik girişimlerde bulunuyoruz. Erbil´de irtibat ofisimizi de açtık. Yakında Bağdat´da da açacağız' dedi.
Limakport İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy da toplantıda yaptığı konuşmada, iş insanlarına körfezdeki lojistik faaliyetler ve ticari avantajlarını anlattı. İskenderun´a 750 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını ifade eden Arısoy, yıllık 1 milyon ton konteynır kapasitesini 3 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine çıkarma planı yaptıklarını söyledi. Arısoy, 'Suriye´ye en yakın liman olma özelliğini taşıyan İskenderun, Halep´e 143 kilometre uzaklıkta; Erbil, Tebriz ve Bağdat gibi noktalara geçiş yolu olabilecek konumda. Irak´ın Güneyine Süveyş Kanalını geçip Arap yarımadasını dolaşarak gitmek yerine İskenderun üzerinden gitmek çok kısa bir yol ve avantajdır' dedi.
Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Suzan Şahin, Lütfü Kaşıkçı, Sabahat Özgürsoy Çelik, İsmet Tokdemir ile belediye başkanları ve bürokratların da katıldığı toplantıda konuşan Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu ise odaya kayıtlı 400 Suriyeli firmanın bulunduğunu ve ticaretlerini arttırmaları için bu firmalara destek vermeye devam ettiklerini ifade etti. Zaroğlu, 'Irak ve Basra Körfezi´nde yaşanan olumsuzluklar, bölge ticaretinde 3. dünya ülkelerinin yönünü Akdeniz´e, İskenderun Körfezine çevirmiştir. İskenderun Limanının 3. dünya ülkelerinden gelecek tacirlere bir takım avantajlar sağladığını görüyoruz. Suriyeli iş adamlarımızın da bu durumda Mersin değil İskenderun Limanını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyoruz' diye konuştu. Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin de 1,5 milyon nüfuslu Hatay´da 420 bin Suriyelinin yaşadığını ve her yüz kişiye 29 Suriyeli misafir düştüğünü, bu durumda Hatay´da bulunan Suriyeli iş insanlarının da başka şehirlere değil Hataylı firmaları tercih etmeleri gerektiğini belirtti. İskenderun Ticaret Odası Başkanı Levent Yılmaz ise Suriyeli iş insanları tarafından Hatay´da yaklaşık bin 300 firmanın kurulduğunu ve bu şirketlerin bir kısmının ihracat-ithalat yaptığını, Hatay´da faaliyet gösteren Suriyeli iş insanlarının İskenderun Körfezi´ndeki limanları tercih etmelerini istediklerini ifade etti.