Öğrenciler 10-11 Haziran ve 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek LYS´ye hazırlanıyor. Sınav günleri yaklaştıkça öğrencilerdeki heyecan ve kaygı da artıyor. LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 10 Haziran Cumartesi saat 10.00-12.30 arasında, LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) 11 Haziran Pazar saat 10.00-12.30 arasında, LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran Cumartesi Saat:10.00-12.30 arasında, LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran Pazar saat 14.30-16.30 arasında, LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 2017 Pazar saat 10.00-12.00 arasında yapılacak.
Valilik ve kaymakamlıktan sınav uyarısı
Hatay Valiliği, gençler ve aileleri için çok büyük bir önem taşıyan sınavların, sakin ve güvenli bir ortamda yapılması, adayların başarısı açısından sınavın huzur içerisinde yapılarak konsantrasyonları ve dikkatlerini etkileyecek unsurların ortadan kaldırılabilmesi önem taşıdığını belirtti. Hatay Valiliği ve İskenderun kaymakamlığı, sınava girecek olan öğrencilerimizin konsantrasyonlarının dağılmaması için, sınavın yapılacağı günlerde, sınav öncesinde ve sınavın yapılacağı saatlerde, ´araçların zorunlu olmadıkça kornalarını kullanmamaları, klakson çalmamaları, sınava girecek öğrencilerin sınav yerlerine rahat erişimini sağlamak için Karayolları 53. Şube Müdürlüğü ve belediyeler tarafından yollara herhangi bir bakım ve onarım çalışması yapılmaması, jandarma, emniyet ve belediye zabıtası trafik akışını kesecek, yavaşlatacak şekilde herhangi bir düzenleme ve çalışma yapılmaması, her türlü resmi ve özel törenler vesilesiyle dışarıya yayın yapılmaması, düğün, asker uğurlama ve benzeri konvoyların oluşturulmaması, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilgili belediyeler tarafından sınav yapılacak okulların etrafında sınav günü saat 13.00´e kadar pazar kurulmasına müsaade edilmemesi, bina hafriyat ve yıkımları ile seyyar satıcılarla, pazar yeri satıcılarının gürültü yapmamaları ve bunlara benzer her türlü faaliyetin yapılmaması, sınav günü, sınav yapılacak okul bahçelerine ve çevrelerine araçların park etmemesi, sınav yapılacak okulların güzergâhı üzerinde yoğun trafik akışı yaşanacağından sınav öncesi ve sonrası bu güzergâhların ve ana arterlerin trafiğe açık tutulması, yemek, yurt ve konaklama hizmetlerinde gerekli kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması, belediye başkanlıklarınca sınavların yapılacağı okullara gidecek güzergâhların levhalarla belirlenmesi ve toplu taşıma seferlerinin aksatılmadan yapılması, sınav güzergâhlarına ek seferler konulması, sınavın yapılacağı tüm okullar ile çevrelerinde emniyet tertip ve tedbirlerinin polis ve jandarma tarafından önceden planlanarak uygulanması, Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun teknik Üniversitesi kampüslerinde oluşturulan sınav sonuçlarına ilişkin evrakı teslim alacak merkeze giden kişilerin ulaşımı için trafik ekiplerinin gerekli kolaylığı göstermesi, her türlü muhtemel olaylara karşı sağlık tedbirlerinin alınması hususunda hassasiyetin gösterilmesini istedi.
Uzmanlarden gençlere öneri
Uzmanlar, adaylara son gün ve sınava ilişykin önerilerinde bulunurken, bunları şöyle sıraladı: 'Yeni konu çalışmaktan ziyade zihninde tam oturmamış konular pekiştirilmeli. Soru çözümlerine ağırlıklı bir programla devam edilmeli. Bol bol deneme çözülmeli. Alışkın olunan davranış şeklinin dışına çıkılmamalı. Çalışma sistemi ne ise son güne kadar o sistemle devam edilmeli. Sınavdan önceki gün dinlenmeye ayrılabilir, ama aday kendini rahat hissetmiyor ve mutlaka bir şeyler yapmalıyım diyorsa kendisini çok yormamak kaydıyla çalışma yapılabilir. Sınav öncesi son günlerini rahat geçirmelerinde fayda olacaktır. Eğer imkân varsa sınavdan bir önceki gün sınav yeri mutlaka görülmeli. Çok fazla sınav konuşmaktan uzak durulmalı. Hiç konuşmamak da zararlı. Denge kurulabilmeli. Bedensel ve zihinsel yorucu aktivitelerden sınav öncesinde uzak durulmalı. Sınav gecesi erkenden uyumalı, dinlenmeli, zinde olmalı. Sınav sabahı alışık olunmayan kahvaltıdan uzak durulmalı. Sınava giderken rahat kıyafetler tercih edilmeli. Sınava 15 dakika kala adaylar sınav salonuna alınmayacağından sınav yerine ulaşma saati iyi ayarlanmalı. Sınav anında 15-20 saniyelik esler verilebilmeli. Adaylar bu kısa araları zaman kaybı değil dikkat toplama olarak görmelidir. Turlama yöntemi kullanılmalı. Yapılamayan sorular üzerinde çok fazla durup zaman kaybetmektense bu sorular ikinci tura bırakılarak bildiğimiz sorulardan devam edilmeli. Zaman kaybı ve kaydırma riskine karşı cevaplar önce soru kitapçığına ardından hemen cevap kâğıdına işaretlenmeli. Sınava gidiş tören merasimine dönüştürülmemeli.'