Madam öldü söyleşisi

Madam Şefika'nın tanıklığında İskenderun, Antakya, Beyrut ve Paris'i ve o kentlerdeki yaşamı anlatan Babat, öyküde Madam Şefika'nın hikayesini anlattığını söyledi.

GÜNCEL 24.02.2025 12:31:00 0
Madam öldü söyleşisi

İskenderun/SES
İskenderunlu yazar ve diş hekimi Seyfettin Babat, "Madam öldü" adlı kitabının söyleşi ve imza gününü memleketinde gerçekleştirdi. 
Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği'nin düzenlediği "İskenderun kent sohbetleri"nin konuğu olan yazar Babat, söyleşi ve imza gününde, şehirlerin ortak bir hafızadan ve ortak bir bellekten beslendiğini söyledi. 
"Madam öldü" adlı kitabında, Madam Şefika'nın tanıklığında İskenderun, Antakya, Beyrut ve Paris'i ve o kentlerdeki yaşamı anlatan Seyfettin Babat, öyküde Madam Şefika'nın hikayesini anlattığını ifade etti. Kitapta, Doğu Akdeniz'in dönüşmüş, kültürel değişiminin de anlatıldığını belirten Babat, Antakya'nın taş evlerinden Beyrut'un geniş caddelerinin anlatıldığını, ama bir hayali, özlemi de ifade ettiğini aktardı. Babat, "Bu şehirlerde 6 Şubat'ta büyük bir yıkım yaşandı" dedi.

Bir kadının gözünden 4 şehir

"Madam öldü" kitabında, İskenderun'un 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarındaki yaşamını , kentin farklı yolculuklara taşıdığını anlattığını belirten yazar Seyfettin Babat, hareketli bir ticaret merkezi olan kenti; Madam Şefika'nın Antakya'daki hayatına köprü olmasını anlatmaya çalıştığını belirtti. Kitabın baş karakteri Şefika'nın Beyrut'ta kendini keşfettiğini, 1940'larda İskenderun'a döndüğünü ama hem şehrin hem de kendisinin değiştiğini ifade eden Babat, "İskenderun artık onun doğduğu, büyüdüğü şehir değildir. Fransız mimarisinden etkileşmesiyle taş binaların yanı sıra Türkiye'nin modern yapısı da şehri etkilemeye başlamıştır. Nüfus yapısı da değişmiştir. Paris ise ulaşılamayan bir yaşam kentidir. Paris onun için sadece bir şehir değil, özgürlüktür aynı zamanda" değerlendirmesini yaptı.

“Birbirimizi dinlememiz, anlamamız lazım”

"Burası bizim şehrimiz. Bu şehri anlamlı kılmak zorundayım" diyen Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım da söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, kültür ve sanat etkinliklerine ne kadar çok katılım olursa, demokratik hayata da o ölçüde katılım sağlanmış olacağını ifade etti. Yıldırım, "Bu tür toplantılara katılmamız, birbirimizi dinlememiz, anlamamız lazım. Birbirimize benzemeyelim ama birbirimizi anlayalım. Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği'nin amacı bu" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Madam söyleşisi

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

  • BIST 100

    9203,62%-1,88
  • DOLAR

    38,01% 0,09
  • EURO

    41,63% -0,08
  • GRAM ALTIN

    3715,66% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6079,46% -0,81