Mahalleyi sıkıntıya sokan kokunun, Irak´ınkuzey kesiminden getirilen Transpet Kimya Petrol Ür. Taş. İnş. Enerji San ve Tic. A.Ş´ye ait ham petrolün taşınması sırasında kullanılan tankerler ile Rubis Terminal Petrol Tic ve San. A.Ş´ye ait depolama tanklarına boşaltımı ve depolama tanklarından gemilere boşaltımı sırasında yayıldığını belirten milletvekili Dudu, Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, şikâyet konusu ´koku emisyonları´ için Bakanlık´tan uzman personel görevlendirilmesini ve detaylı inceleme yapılmasını talep ettiğini ifade etti.
Dudu, yazılı yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Bu koku; Dörtyol´da yaşayan vatandaşlara hem psikolojik hem fizyolojik açıdan zarar vermektedir. Ev içlerine kadar giren koku; ilçe halkı için dayanılmaz bir hal almıştır. Yıllardır devam eden bu sorunun katlanarak büyümesi, Dörtyol Yeşilköy Mahallesi´nde yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden boyuta ulaşmıştır. Kandaki hemoglobine tutunarak, vücuttaki oksijeni bloke eden gaz, psikolojik açıdan da stres kaynağı olmuştur.
Geceleri arka arkaya tankerlerden yapılan boşaltım, zaman zaman vatandaşlarımızın “gaz zehirlenmesi tanısı” ile hastanelerin acil servisine başvurmalarına yol açmaktadır. Anayasa´nın 56. maddesinde ´Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu´, ´devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevine sahip olduğu´ belirtilmektedir. Bu çerçevede devlet eliyle bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği elzemdir. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, iki firma ile görüşerek, bazı önlemler almıştır. Ham petrolün taşınması sırasında tankerlerde oluşan gaz sıkışmasının önlenmesi için kapakların açıldığı tespitini yapan Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu sırada oluşan kokunun sıkıntı yarattığına işaret etmiştir. Bu tespitten sonra yakıt tankı çevresinde bekleyen tanker sayısının 50´yı geçmemesi, diğer tankerlerin Adana Yolu üzerindeki Opet´te bekletilmesi kararını alan Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yakıtın depolandığı tesisin çevresinin de koku giderici sistemle döşenmesini talep etmiştir. Bu çerçevede tesisin çevresine havaya parfüm kokusu pompalayan boru sistemi döşenmiştir. Çevre Müdürlüğü, gaz nedeniyle oluşan kokunun parfüme benzer koku ile bastırılmasını amaçladıklarını belirtmiştir. Ancak ´temiz havada yaşam hakkı´ en temel insan haklarından biridir. Gaz kokusunu bastırmak için güzel koktuğu düşünülen başka bir kimyasal kokunun kullanılması, teneffüs edilen havayı daha da kirletmektedir. Dörtyol Halkının, herkes gibi temiz, kimyasal madde içemeyen bir havada yaşam hakkı vardır.
Türkiye´nin 2010 yılında taraf olduğu ADR (Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına dair Avrupa Anlaşması), tehlikeli malların taşınması için bazı standartlar koymaktadır. ADR´li Araç Sertifikası bu çerçevede önemlidir. Bu nedenle ham petrol taşıyan tankerlerin ADR sertifikalı olması, koruyucu kapakların “yükün ısınmasını ve tutuşmasını engelleyecek şekilde tasarlanması” gerekmektedir. Bu sistem tankerlerde koku oluşumunu da engellemektedir. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik´e göre petrol taşıyan tankerlerin 2018 yılına kadar ADR Araç Uygunluk Belgesi´ne sahip olması gerekmektedir. İlgili firmaların gerekli düzenlemeleri yaparak, koku sorununu ortadan kaldıracak şekilde tüm tırlarını ADR tipine uyarlaması gerekmektedir. Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şikâyet konusu ´koku emisyonları´ için Bakanlık´tan uzman personel görevlendirilmesini ve detaylı inceleme yapılmasını talep etmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın takipçisi olacağız. Bakanlığın Hatay Dörtyol Halkının bu önemli sıkıntısını ne derece önemseyip gerekli önlemleri alacağını yakından izleyeceğiz. TBMM´den konuyu yakından izleyip, gerekli önlemlerin alınması için girişimler yapacağız. Hatay Halkının yanında olup sorunlarının çözümü noktasında her türlü inisiyatifi alacağımızı buradan ilan ederim.'