MARGEM´de ICP-MS ve GC-FID hizmeti

MARGEM´de ICP-MS ve GC-FID hizmeti

MKÜ bünyesinde hizmet veren Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezinde (MARGEM) ICP-MS ve GC-FID cihazları hizmet vermeye başladı. GC-FID sisteminin, Mustafa Kemal Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Vakfı tarafından MARGEM´e kazandırıld?

Antakya/SES


MKÜ Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Akın Yakın, 'ICP-MS, elementleri kalitatif ve kantitatif olarak tayin edebilen, izotopları saptayabilen bir tür kütle spektrometresidir. Bu süreç, genellikle solüsyon halinde olan numunenin indüktif olarak eşleşmiş argon plazması ile iyonlaştırılması ve daha sonra bu iyonları ayırmak ve ölçmek için bir kütle spektrometresi kullanılmasıyla kütle/yük (m/z) oranlarının belirlenmesiyle gerçekleşir. ICP-MS için birçok elementin tayin sınırı ppb´den daha düşüktür. Bu yüzden iz element tayini ve miktarının belirlenmesi için en uygun metottur. ICP-MS´in kullanım alanları doğal kaynak suyu, içme suyu, atık sular ve toprak numuneleri gibi çevre analizleridir. Bunun yanı sıra gıda, ilaç, jeoloji ve maden alanlarında ağır metal ve eser element analizleri için başvurulan en yaygın cihazdır. Ayrıca toksikoloji başta olmak üzere tıbbi ve adli tıp alanında da vücut sıvılarındaki metal element analizleri için ICP-MS temel cihazdır' açıklamasını yaptı. dedi.
Prof. Dr. Yakın, cihazların genel kullanım alanlarını, jeolojik analizler; Kayaç, cevher, toprak numunelerinin jeokimyasal analizi ve bu numunelerdeki altın, platin gibi değerli metaller ile ağır metallerin tayini, hidrojeolojik analizler; Yeraltı suları, kaynak, termal ve mineralli sularda elementel analizi, çevre analizleri; Su, atık su, toprak ve çamur numunelerinde ağır metal tayini, gıda analizleri; Gıda ürünlerindeki ağır metal tayini, Endüstriyel hammadde ve ürünlerdeki eser element tayinleri ve petrokimya; Hammadde ve ürünlerdeki elementel tayinler olarak açıkladı. MKÜ açıklamasına göre, GC-FID sistemi hakkında bilgi de veren Yakın, şunları belirtti: “Bir karışımda gaz halinde bulunan veya kolayca buharlaştırılabilen bileşenlerin birbirinden ayrıştırılması ve analiz edilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. GC-FID cihazı petrokimyadan gıdaya, ilaç endüstrisinden çevre bilimlerine kadar çok geniş uygulama alanına sahiptir. Laboratuvarımızda cihazın en yaygın kullanım alanını yağ türünü ve saflığını (zeytinyağı, tereyağı gibi) belirleyen Yağ Asitleri Metil Esteri Kompozisyonu analizi oluşturmaktadır.'



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9498,3%2,40
  • DOLAR

    37,95% -0,08
  • EURO

    42,00% 0,92
  • GRAM ALTIN

    3795,62% 0,82
  • Ç. ALTIN

    6161,60% 0,00