İskenderun/SES
Vali Masatlı, 6 Şubat depreminde, 'altyapı, çevre ve temizlik ile belediye hizmetlerinde' günümüze kadar yapılan yönetim, hizmet ve yatırımları anlattı, sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi.
Depremde 5 gün süren çalışma sonrası 7 ilçeye su verildi
Amasya Valiliği yaparken 6 Şubat ve devamındaki depremlerinde önce Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 'genel koordinatör' olarak görevlendirildiğini, ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hatay'a 'koordinatör vali' olarak görevlendirildiğini anlatan Masatlı, "Tarihi Milat'tan önce 100 binlere dayanan ve tarihinde 7 kez yıkılıp 8 kere kurulan kadim şehir Hatay’a görevlendirildim. Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı. Cumhurbaşkanı, bakanlar, valiler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve milletin 'dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu' gerçekleştirdiğini söyledi.
Depremin 52. günü 485 çeşme kullanıma hazır oldu
25 bine yakın can kaybının yaşandığı Hatay’ın 6 Şubat ve devamındaki depremlerde can ve mal kaybı olarak depremin bilançosunun yarısını ihtiva ettiğini anımsatan Masatlı, "6 Şubat ve devamındaki depremlerle birlikte oluşan en büyük sorunların başında, yaklaşık 2 milyona yakın insanın yaşadığı; can ve mal kaybı olarak depremin 11 ilde oluşturduğu etkinin neredeyse yarısını ihtiva eden, Hatay'da bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam ortamlarının sağlanmasının oldukça ehemmiyetli olduğunun altını çizerek bu açılardan hayatiyet arz eden 'su ve kanal işleri, çöp toplama ve yönetimi, ilaçlama, tuvalet, duş kurulumu ve yönetimi, sokak hayvanları, gıda güvenliği' alanlarında koordinasyon sağlıklı bir şekilde sağlandı. DSİ, İller Bankası ve 10 büyükşehir belediyesinin su kanal idareleri koordine edilerek, su sorununa hızla çözüm üretildiği ve bu çerçevede 5 gün süren çalışmalarda; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, İskenderun ve Arsuz ilçelerine su verildi, ilçelere ilaveten DSİ ve İLBANK ile onlarca su kuyusu açıldı, şehri besleyen 2 ana depo ve 12 kuyunun onarımı yapıldı ve ana isale hatlarının hasarları giderildi. Depremin 52. günü itibarıyla 485 çeşme kullanıma hazır hale getirildi. Böylece ilçelerin çeşitli noktalarında bulunan bu çeşmeler vasıtasıyla halkın temiz kullanma suyuna erişimleri sağlandı. 2015 yılından beri çalıştırılamayan İskenderun Su Arıtma Tesisi onarılarak yeniden hizmete alındı" dedi.
Depremde normalin 3 katından fazla çöp toplandı
Masatlı, deprem sonrası 15 ilçenin çöplerinin toplanarak, 6 transfer istasyonunda bir araya getirildiğini ve iki Katı Atık Bertaraf Tesislerine götürüldüğünü; Antakya’daki Gökçegöz mevkiinde bulunan ve depremde ağır hasar alan Katı Atık Bertaraf Tesisinin onarım çalışmaları yapılarak tesisin hizmete alındığını söyledi. Belediyelerin neredeyse tüm çöp toplama işlerinin üstlenildiğini, çöp konusunda 24 belediye ve İSTAÇ ile beraber çalışıldığını anlatan Masatlı, çöplerin ayrıştırılması bakımından da önemli işler gerçekleştirildiğini, bu süreçte normalin 3 katından fazla çöpün toplandığını, bu çöplerin Katı Atık Bertaraf Tesislerine taşınarak geri dönüştürülmesinin sağlandığını ifade etti.
3.377 tuvalet, 1.581 duş ünitesi kuruldu
Deprem sürecinde oluşan çevre kirliliği, enkaz alanları ve hijyen alanları ile defin ve harici alanlarda halk sağlığını tehdit eden çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlerinin gözetiminde dışarıdan gelen 19 görevli belediye, destek olan ilaçlama şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilaçlama çalışmalarının da çok boyutlu bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirten vali Masatlı, 3.377 tuvalet, 1.581 duş ünitesi kurulumunun gerçekleştirildiği ifade etti.
Günde 1 milyon 200 bin öğün yemek dağıtımı
Halka; kahvaltı, sıcak çorba ve yemek servisi yapılan yerlerde hijyen ve gıda güvenliği sağlanarak günlük 1 milyon 200 bin öğün yemek dağıtımının gerçekleştirildiğini anlatan Masatlı, "Tarım ve Orman Bakanlığı uzman ekipleri, halka ve görevlilere yemek temin eden noktalardan numune yemekler alarak, gıda laboratuvarlarına gönderdi, alınan yemek numuneleri 48 saat güvenlik amacı ile bekletildi. Yemek Üretim Noktalarının hijyen durumları çok sıkı bir şekilde denetlendi, halka sağlıklı ve hijyenik gıdalar sunuldu. En ufak bir ihmalin bile olmasına müsaade edilmedi" dedi. Vali Masatlı, afetin ardından, sahipsiz ve çaresiz kalan evcil hayvanlar ile sokak hayvanlarının uygun şartlarda barındırılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, görevli diğer belediyeler, Türk Veteriner Hekimler Birliği ve sivil toplum kuruluşlarının da işbirliğiyle, Antakya, İskenderun ve Samandağ'da 3 Temel Hayvan Toplama ve Sevk Merkezi oluşturulduğunu, buralarda muayenesi yapılan hayvanların kimliklendirilip, sahipsiz hayvanların akredite olmuş Kamu Hayvan Barınaklarına sevk edildiğini de belirtti.