Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 95. yıl dönümü törenle kutlandı. İskenderun Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi işbirliğiyle düzenlenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı töreni, Atatürk Anıtı Alanı ve kent açıklarında; Körfez´de yapıldı. Törende konuşan İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, 'Mavi vatanda söz sahibi olmamız Kabotaj Kanunu sayesinde olmuştur' dedi. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de, Kabotaj Kanununun, denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki olduğunu ifade etti. Deniz şehitleri anısına İskenderun Körfezi´nde düzenlenen törende denize çelenk bırakıldı.
Akın Bodur-Devrim Fındık/İskenderun
Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 95. yıl dönümü, İskenderun ve Arsuz´da törenle kutlandı. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İskenderun Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi işbirliğiyle düzenlendi.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında İskenderun Atatürk Anıtı Alanında düzenlenen ve İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Yener ile yönetim kurulu üyeleri, ilçe emniyet müdürvekili Hasan Gün ile kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katıldığı törende, katılımcılar bir dakikalık saygı duruşunda, İskenderun Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi yöneticileri anıta çelenk sundu.
Törende konuşan İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, Türk bayraklı gemilerine tanınan kabotaj hakkının 95. yılının kutlandığını ifade etti. İskenderun Liman Başkanı Demir, 'Mavi vatanda söz sahibi olmamız Kabotaj Kanunu sayesinde olmuştur' dedi. Demir, şöyle konuştu: 'Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve denizciliğimizin bu günlere gelmesi açısından büyük önemi bulunan Kabotaj Kanunu bundan tam 95 yıl önce 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile yabancı devletlerin Türk deniz ticareti üzerindeki hakimiyeti sona ermiş, karasularımızda ve limanlarımızda her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk bayrağı taşıyan gemilerle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türk firmaları ile yerine getirilmeye başlanmıştır. Bugün ülkemizde gördüğümüz, yaşadığımız, uyguladığımız tüm denizcilik faaliyetlerinin, tüm denizcilerimizin, bu alanda eğitim veren tüm okullarımızın bu seviyelere gelmesinde ve mavi vatanda söz sahibi olmamız elbette Kabotaj Kanunu sayesinde olmuştur. Bu bakımdan, 1 Temmuz günü ülkemizde her yıl Kabotaj ve Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaktadır.'
Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk´ün'En güzel coğrafi durumda ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmayı bilmeliyiz. Denizciliği, Türk´ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' sözüne yer veren İskenderun Liman Başkanı Demir, denizcilerin Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı.
Deniz şehitleri anıldı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 95. yıl dönümü kapsamında düzenlenen tören, denizde de devam etti. Törene katılan protokol, deniz şehitleri adına İskenderun Körfezi´nin sularına çelenk bıraktı. Çelenk bırakma sırasında tören kapsamında denize açılan tekneler ile sahil güvenlik komutanlığı botları, siren ve düdükleriyle anmaya eşlik etti; bazı tekneler Körfez´de gösteri de yaptı.
'Kabotaj, denizlerdeki hâkimiyetin tasdiki'
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kabotaj Kanununun, denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki olduğunu belirtti. Yönden, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı değerlendirmesinde şunlara yer verdi: 'Türkiye´nin, kendi kara sularında egemenliği ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926 günü yürürlüğe giren 'Kabotaj Kanunu'; Ülkemizdeki denizcilik sektörünün bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem arz etmekte ve 95 yıldır 1 Temmuz tarihinde ise ´Denizcilik ve Kabotaj Bayramı´ olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş Savaşı´nın akabinde denizlerimizdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimiz üzerinde ticaret hâkimiyeti de son bulmuştur. 'Kabotaj Kanunu' amir hükümleri ile denizlerimize sahip çıkma bilincini milletimize aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, deniz nimetlerinden yararlanmak ve bu alandaki rekabet gücümüzü yükseltmek, dünya genelindeki etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracağı şüphesizdir. ´Kabotaj Yasası´na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü deniz faaliyetleri, Türk bayrağımız asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa ile üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemizin jeopolitik bakımdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Cumhuriyetimizin banisi büyük önder Mustafa Kemal Atatürk´ün; ´Denizciliği, Türk´ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız´ sözünü rehber edinmek suretiyle denizcilik sektörünün gelişmesi adına üstün bir çaba göstermeliyiz. Denizcilik sektörünün gelişmesi çerçevesinde; güzide bir deniz ve sahil kenti olmamızın yanı sıra Doğu Akdeniz´de özel bir liman kenti olma özelliğimiz, iskelelerimiz, balıkçı barınaklarımız, deniz kuvvetleri ve kolluk güçlerimizin de varlığıyla potansiyelimizin daha da üstünde bir katkı sunduğumuz aşikardır.'
Yönden, denizcilik sektörünün tüm dinamikleri ve ´mavi vatan´ olarak kabul edilen denizlerimizde görev yapan kolluk güçlerinin gününü kutladı ve başarı diledi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: '1 Temmuz 1926 yılında Kabotaj Kanunu´nun yürülüğe girmesiyle denizlerimizde egemenliğimizin ilan edilmesi ile denizcilik sektörümüz hızlı bir şekilde gelişme göstermiştir. Denizlerimizi korumak bizden sonraki nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Denizciliğimizin gelişmesi için, denizlerimizden sağlanan imkânların arttırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve en etkin şekilde kullanılması Büyükşehir Belediyemizin öncelikleri arasındadır. Bu anlayışla Türk denizciliğini daha ileri noktalara taşımak için çalışıyor, denizcilik sektörünü yüceltmeye devam ediyoruz.'
Arsuz´da da tören yapıldı
Arsuz´daki tören, öğle saatlerinde yapıldı. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu ve yönetiminin katıldığı tören, Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezinde yapıldı. Törene katılanlar, teknelerle denize açılarak deniz şehitler adına denize çelenk bıraktı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55