Şubat ayında yaşanan depremden sonra tarım işçilerinin de etkilenmesi ve tarımsal çalışmaları etkileri. Bir süre yaşanan duruşun ardından maydanoz hasadı yeniden hızlandı. Türkiyede maydanoz üretiminin yüzde 40’ının karşılandığı Arsuz’da maydanoz hasadını başlattıklarını belirten üretici Rami Köklü, ileriki dönemlerde de arazilerin yeni ürünlere hazırlanacağını söyledi.
Üreticide enkaz molozu endişesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından depremde yıkılan binaların enkaz molozunun depolama alanı olarak belirlenen alanların tarımsal üretim alanlarına komşu olmasını kaygı ile karşıladıklarını aktaran Köklü, “Arazilerimizi yeniden sürüp ekim yapacağız. Ancak bizi bekleyen bir sorun var. Belirlenen moloz depolama yerlerinin tarım arazilerinin ortasında olması bundan sonra ekilecek ürünlerle ilgili çok ciddi bir sorun teşkil etmekte. Kalkan toz ciddi anlamda zarar verebilecek. Konunun sorumluları, ilgili bakanlık yetkililerinin çare bulmalarını istiyoruz” dedi.
Yıkılan haller talep daralması oluşturur mu?
Ürün hasadı yapılan bölgede şu an itibariyle ciddi bir sorun bulunmamasına karşın tozlanmanın engellenmesi ile de oluşabilecek sorunun önünün alınabileceğini aktaran Köklü, bölge üretiminin önemli pazarının yine deprem bölgesinde kalan illerin oluşturduğuna dikkat çekti, yeni sezon üretiminde iç pazar daralması yaşanabileceğini vurguladı. Köklü, “Depremden etkilenen 11 il ve ilçelerdeki yaş sebze ve meyve hallerinin yıkılmasından dolayı da pazar kaybı yaşayacağız” diye konuştu.
Pazar kaybına yönelik önlem alınması gerektiğini de sözlerine ekleyen Köklü, Şubat Mart aylarında ekilen ürünlerin yüzde 80’i deprem illerine ve çevre ilçelerine gittiğini hatırlattı. Köklü, şu değerlendirmeyi yaptı: “Pazar illerimizin şu anda afet bölgesinde kalmasından dolayı aşağı yukarı 2-3 ay sonra hasat edilecek ürünlerin pazarıyla da ilgili bizi bir sorun bekliyor. Yetkililerin bu konuda da hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.