MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

14 kişinin öldüğü MCG Tower davasının duruşması 11 Ekim'e ertelendi

İSKENDERUN 3.06.2024 17:15:00 0
MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

İskenderun/SES
İskenderun’da 6 Şubat depremlerinde 14 kişinin hayatını kaybettiği 17 katlı MCG Tower davasının ikinci duruşması, İskenderun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 13 sanıktan 2'sinin katıldığı duruşmada, mahkeme, bir sonraki duruşmaya tüm sanıkların zorla getirilmesine karar verdi, müşteki avukatlarının tutuklama talebini de reddetti. Bir günde 21 deprem dosyasının görüşüldüğü mahkemede, duruşma 11 Ekim'e ertelendi. Duruşmayı, depremde binada yaşamını yitiren Rafi Sümbültepe'nin kızı Selin ve oğlu Süheyl Sümbültepe de izledi.

MCG Tower davasının duruşmasına, yaşamını yitirenlerin yakınları ve 8 avukatı katıldı. 13 sanığın yargılandığı duruşmaya biri Yozgat Cezaevi'nden SEGBİS aracılığı ile olmak üzere, 2 sanık katıldı. Başka bir suçtan tutuklu bulunan müteahhidi Muhammet Coşkun G., binanın tüm aşamalarında ilgilendiğini, zamanının en iyi beton ve malzemesini kullandıklarını belirtti. MGC Tower için Rafi Sümbültepe'yle kat karşılığı anlaştıklarını ve binayı yapmaya başladıklarını anlatan müteahhit Muhammet Coşkun G., "Rafi Sümbültepe 15 yıllık arkadaşım. Binayı da beraber yaptık. Binanın kaba inşaatını Yılmazlar İnşaat' verdik. Ben daha sonra cezaevine girince, telefon hakkımı ve bina için kullanıyordum. Yapı denetim için de Yükseliş firmasıyla anlaştık. Ayrıca şirkette benim adıma yetkili olan personel müdürü Mehmet K. vardı. Tüm kurallara uydum, en iyi malzemeyi kullandım" değerlendirmesini yaptı. Mahkeme başkanının "5. kata geldiğinde yapı denetim firması ile anlaşmazlık oldu mu" sorusunu yanıtlayan Muhammet Coşkun G., "Kaba inşaat için Yılmazlar Yapı ile anlaştık. O da yapı denetim için Yükseliş adlı firmayla anlaştı. Bizimle Yılmazlar İnşaat arasında para problemi yaşanınca, Yükseliş firması da bu durumdan etkilendi. Böyle bir sorun oldu" diye konuştu. Zemin iyileştirmesinden, binanın denetlenmesine kadar hiçbir kusur olmadığını belirten Muhammet Coşkun G., yıkımı, depremin şiddetinin çok yüksek olmasına bağladı, kendisinin iki katlı cezaevinde bile şiddetli hissettiği bir depremde, 17 katlı binanın yıkılmama ihtimalinin az olduğunu söyledi. Rafi Sümbültepe'nin oğlu Süheyl, 15 yıldır babasının arkadaşı olduğunu iddia eden müteahhidi tanımadığını, ifade ederken, Selin Sümbültepe de müteahhit firmasıyla kat karşılığı anlaşmasının tek nedeninin en iyi teklifi vermesi olduğunu ve babasının müteahhitle bir yakınlığı olmadığını ifade etti. Müşteki avukatlardan Kemal Aytaç, "Nerede bu sanıklar, hala kamu görevlileri hakkında bir şey yok, belediyesinden inşaat mühendisine kadar herkeste sorumluluk var. Yargı neden tutuklama yapmıyor" dedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmaya tüm sanıkların zorla getirilmesine karar verilirken, müşteki avukatlarının tutuklama istemini reddetti. Konya Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna yapılan itiraz üzerine, yeniden bilirkişi raporu hazırlanması istendi.

Duruşma öncesi basın açıklaması

MCG Tower'da yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları da duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan avukat Bülent Akbay, bilirkişi raporunda ortaya konulan ölüme sebebiyet veren çok bariz hatalar olduğunu ifade etti. "Kirişler birbirine bağlandığı için bina çöktü. Bina yapım aşamasında birinci ve ikinci kattaki beton eğilmiş, desteklemek istemişler ama sonraki katlarda bu destekleme yapılmadı. İkinci kattan itibaren ise kaçak kat çıkılmış. Söz konusu eksiklikler kabul edilebilir değil. Örneğin deniz manzarası açmak ve maliyeti düşürmek için kiriş yapmamışlar. Yapı denetim firması gerekli ihtarda bulunmuş fakat belediye bunu ciddiye almadı. Yapı denetim firması bu eksiklikleri ise rüşvet almak için kullanmış. Yapı kullanımı yok ama bina bitmiş ve içinde insanlar oturuyordu. Birçok açıdan ölüme davetiye var. Sorumluların tutuklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Süheyl Sümbültepe de "Eğer üç yıllık bir bina önce yarısı yıkılıyorsa ve yarısı diğer binanın üzerine yıkılmasına rağmen etraftaki binaların hiçbiri yıkılmıyorsa ve üç yıllık yeni bir bina yıkılıyorsa, Türkiye’deki hiç kimse güvende değildir. Bizler adalet peşinde aileleri ve MCG Tower‘da hayatını kaybedenlerin yakınları olarak bir an önce insanların tutuklu yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

 


Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10771,36%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79