Tarih: 07.11.2021 18:17

Mera alanına kimyasal tesis

Facebook Twitter Linked-in

Sadet Berkyürek/İskenderun

Erzin Atatürk Çiftliği yakınında, Burnaz kıyısında, mera alanının da içine katılarak teklif edilen Endüstri Bölgesi´nde plastik hammaddesi kimyasal madde üretim tesisi projesi için çalışma başlatıldı. Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, mera ve tarımsal alanın yanı sıra deniz canlılığını da olumsuz etkileyecek, yılda 350 bin ton plastik hammaddesi kimyasal üretim hedeflenen projeye, ‘kirletici´ özelliğinden dolayı karşı olduklarını bildirdi.

Konuya ilişkin sivil toplumu bilgilendirmeyi sürdüreceklerini, demokratik ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Başkan Elmasoğlu, “Bizler yatırıma kesinlikle karşı değiliz ama zaten kirli olan ve yeni bir büyük kirleticiye tahammülü olmayan tarımsal veya diğer sanayi yatırımları yerine havamızı ve çevreyi böylesine kirletecek, narenciye bahçelerimizi, tarımımızı bitirme noktasına getirecek deniz canlılığını tehdit edecek, mera alanımızı daraltacak, su kaynaklarını daha da azaltacak ve kirletecek böyle bir tesisi istemiyoruz” ifadesini belirtti.

Halkın bilgilendirilmesi toplantısı 12 Kasım´da

Cevre Etki değerlendirme ÇED sürecinin 26 Ekim tarihinde başlatılan “Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı” Projesi için halkın bilgilendirilmesi toplantısı, 12 Kasım Cuma günü Aşağı Burnaz Mahallesi camisinde saat 10.00´da başlayacak. Sosyal medya hesaplarından da yaptığı paylaşımda belediye Başkanı Elmasoğlu, itiraza hazırlandıklarını açıkladı. Elmasoğlu, şunları kaydetti: “Erzin´imizde suyu, havayı, toprağı ve bütün hayatı kirletecek, zehirleyecek, yok edecek kimyasal tesis istemiyoruz.12 Kasım Cuma günü saat 10:00 da Aşağı Burnaz Mahallesi Camiindeki ÇED toplantısında itirazlarımızı tutanağa geçirtiyor ve kimyasal tesis istemediğimizi kuvvetli bir şekilde ifade ediyoruz.”

Başvuru Özel Endüstri Bölgesi talebi ile…

Hatay´ın Erzin ilçesi sınırları içerisinde Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı Ve Derin Deniz Deşarjı projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´na da, Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi talebi ile başvuru yapıldı.

Soğutma suyu denizden

‘Kara tarafı ve deniz tarafı´ olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirilecek petrokimya tesisinde, üretim ve soğutmada gerekli suyun denizden karşılanması planlanıyor. Tanıtım dosyasına göre proje kapsamında kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında derin deniz deşarjı (su alma yapısı, su alma hattı, derin deniz deşarj hattı, difüzörler, pompa binası) sistemlerinin tesis edilecek ve işletilecek. Tesislerde meydana gelecek sıcaklık artışının 10 derece ile sınırlandırılacağı ifade edilirken, deniz suyu sıcaklığını etkileyip etkilemeyeceği ise belirtilmiyor.

Tarla ve merada vasıf değişikliği istenecek

Proje ile ilgili başvuru dosyasında Tesisin yapılması planlanan sahada kayıtlı mera vasıflı araziler için mera tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulacağı, hayvan otlatma ve hayvan yetiştiriciliği faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi için ‘gerekli tedbirler´in alınacağı da tanıtım dosyasında ifade ediliyor.

‘Endüstriyel tesisler Körfezi kirletiyor´ uyarısı

Su kaynaklarının kirlilik durumu ile ilgili ise endüstriyel tesislerin İskenderun Körfezi´ni kirlettiği bilgisine de yer veriliyor: “İskenderun Körfezi´ni kirleten ana kirleticiler; İSDEMİR, Gübretaş, Yazıcı Demir-Çelik gibi fabrikalar ile petrol taşımacılığı için körfeze gelen gemilerin yaptığı kirliliklerdir. Ayrıca Adana ili sınırlarında kurulu bulunan endüstriyel tesis ve yerleşim yerleri de körfezi kirletmektedir. Ayrıca İskenderun, Dörtyol karayolu üzerinde bulunan tesislerde oluşan arızalar ve kaçak bağlantılardan kaynaklı denize endüstriyel atıksular verilmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —