"Mesleğimiz sürdürülebilir halde değil"
İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMO) Başkanı İbrahim Kaynar, TESK yöneticilerinin mükelleflerden toplanan kırtasiye katkısının 'haksız kazanç' olarak eleştirilmesine tepki gösterdi.
Akın Bodur/İskenderun
İSMMO'da yönetim kurulu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında muhasebeci ve mali müşavirlerin bulundukları koşullarda mesleklerini sürdürülebilir hale getirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Bir TESK yöneticisi ile yaygın bir gazetede yayımlanan makalede yıl sonunda toplanan kırtasiye bedelinin eleştirilmesine tepki gösteren Kaynar, üyelerin işlemleri çoğalırken e-dönüşümle birlikte yapılan işlerin maliyetinin de arttığını belirtti.
“Her oda kendi üyesine eğitim vermeli”
İskenderun'da 420 üyeleri bulunduğunu ve kentin iş hayatına dokunduklarını anlatan Kaynar, "Dijitalleşme, e-dönüşümle birlikte her muhasebeci ve mali müşavir bürosu adeta bir vergi dairesine, bir SSK şubesine dönüştü. Her işlemde beyanname ve bu işlemin çıktısı var. Aslında Türkiye'de dönüşümü mali müşavirler yaptı. Türkiye'de dönüşümü yapan meslek örgütü biziz. Maliye Bakanlığı kırtasiye masraflarında yüzde 94 oranında azalma yaşandığını belirtirken bu maliyetin bize yüklendiği bilinmelidir. Her işlemde evrak, kırtasiye var. Kredi başvuruları, haciz işlemlerinde de ekstra işlem yapılıyor. Vergi dairelerine, SSK'ya ilişkin çıktıları biz kendi bürolarımızdan alıyoruz. O çıktılar için Maliye Bakanlığı bize hiç para ödemiyor. Yıl boyu biz bunları parasız yapıyoruz. Yıl sonunda muhasebe ücretinin yanında cüzi miktarda kırtasiye ücreti alıyoruz. Bu haksız kazanç mıdır?" diye konuştu. Sadece kendi üyelerine değil, kentteki esnaf, sanatkar ve ticaret yapanlara yönelik eğitimler düzenlediklerini de ifade eden İSMMO Başkanı İbrahim Kaynar, "Her oda kendi üyesine katkı sunmalı, değer yaratacak bilgilendirme yapmalıdır. Türkiye'de odalar kendi üyelerine yönelik eğitim yapmıyor, yaptırmıyor. Oysa her odanın kendi üyesine eğitim vermesi, onları bilgilendirmesi lazım" diye konuştu. Kaynar, yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında belirlenirken, ücret tarifesine getirilen yüzde 85 oranındaki zammı yetersiz bulduklarını da söyledi.
Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi
İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı
İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı
İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor
İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü
Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”
Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor
Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki
Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi
Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı
Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın
Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu
Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi
Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti
HBB'den grevdeki işçilere destek
-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,35% 0,04
-
EURO
51,25% -0,07
-
GRAM ALTIN
6249,48% -2,71
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08




