"Mesleğimiz sürdürülebilir halde değil"

İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMO) Başkanı İbrahim Kaynar, TESK yöneticilerinin mükelleflerden toplanan kırtasiye katkısının 'haksız kazanç' olarak eleştirilmesine tepki gösterdi.

EKONOMI 12.01.2023 12:01:00 0

Akın Bodur/İskenderun

İSMMO'da yönetim kurulu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında muhasebeci ve mali müşavirlerin bulundukları koşullarda mesleklerini sürdürülebilir hale getirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Bir TESK yöneticisi ile yaygın bir gazetede yayımlanan makalede yıl sonunda toplanan kırtasiye bedelinin eleştirilmesine tepki gösteren Kaynar, üyelerin işlemleri çoğalırken e-dönüşümle birlikte yapılan işlerin maliyetinin de arttığını belirtti.

“Her oda kendi üyesine eğitim vermeli”

İskenderun'da 420 üyeleri bulunduğunu ve kentin iş hayatına dokunduklarını anlatan Kaynar, "Dijitalleşme, e-dönüşümle birlikte her muhasebeci ve mali müşavir bürosu adeta bir vergi dairesine, bir SSK şubesine dönüştü. Her işlemde beyanname ve bu işlemin çıktısı var. Aslında Türkiye'de dönüşümü mali müşavirler yaptı. Türkiye'de dönüşümü yapan meslek örgütü biziz. Maliye Bakanlığı kırtasiye masraflarında yüzde 94 oranında azalma yaşandığını belirtirken bu maliyetin bize yüklendiği bilinmelidir. Her işlemde evrak, kırtasiye var. Kredi başvuruları, haciz işlemlerinde de ekstra işlem yapılıyor. Vergi dairelerine, SSK'ya  ilişkin çıktıları biz kendi bürolarımızdan alıyoruz. O çıktılar için Maliye Bakanlığı bize hiç para ödemiyor. Yıl boyu biz bunları parasız yapıyoruz. Yıl sonunda muhasebe ücretinin yanında cüzi miktarda kırtasiye ücreti alıyoruz. Bu haksız kazanç mıdır?" diye konuştu. Sadece kendi üyelerine değil, kentteki esnaf, sanatkar ve ticaret yapanlara yönelik eğitimler düzenlediklerini de ifade eden İSMMO Başkanı İbrahim Kaynar, "Her oda kendi üyesine katkı sunmalı, değer yaratacak bilgilendirme yapmalıdır. Türkiye'de odalar kendi üyelerine yönelik eğitim yapmıyor, yaptırmıyor. Oysa her odanın kendi üyesine eğitim vermesi, onları bilgilendirmesi lazım" diye konuştu. Kaynar, yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında belirlenirken, ücret tarifesine getirilen yüzde 85 oranındaki zammı yetersiz bulduklarını da söyledi. 


İSTE'nin yeni rektörü MKÜ'den

Yükseliş, Hacı Ahmetli'yi yendi

Sözleşmeyi 'hakem kurulu' bağıtladı

40 kuruluş ve kişiden 'kaygılıyız' açıklaması

Hatay heyetinden Sağlık Bakanı'na ziyaret

İskenderun AKP'de gençlerin başkanı değişmedi

Kutlu'nin ilk öykü kitabı okuruyla buluştu

AFAD, "Sednaya hapishanesinde çalışıyor"

'Hak sahipliği başvurusuna 15 günlük itiraz süresi

Deprem inşaatında 'tarihi mezar' çıktı

TMMOB kamu denetimi istedi

Soylu bu kez kongreyle görevde

Derin: Standart dışı üretim konutlarda kullanıldı mı?

CHP İlçe Başkanı Derin havayı kirleten firmalara denetim istedi

Yolbulan grevi, 180 günü geçti

  • BIST 100

    10088,35%-0,24
  • DOLAR

    35,70% 0,19
  • EURO

    37,35% 0,37
  • GRAM ALTIN

    3183,15% 0,90
  • Ç. ALTIN

    5030,41% 0,00