"Mesleğimiz sürdürülebilir halde değil"

İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMO) Başkanı İbrahim Kaynar, TESK yöneticilerinin mükelleflerden toplanan kırtasiye katkısının 'haksız kazanç' olarak eleştirilmesine tepki gösterdi.

Akın Bodur/İskenderun

İSMMO'da yönetim kurulu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında muhasebeci ve mali müşavirlerin bulundukları koşullarda mesleklerini sürdürülebilir hale getirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Bir TESK yöneticisi ile yaygın bir gazetede yayımlanan makalede yıl sonunda toplanan kırtasiye bedelinin eleştirilmesine tepki gösteren Kaynar, üyelerin işlemleri çoğalırken e-dönüşümle birlikte yapılan işlerin maliyetinin de arttığını belirtti.

“Her oda kendi üyesine eğitim vermeli”

İskenderun'da 420 üyeleri bulunduğunu ve kentin iş hayatına dokunduklarını anlatan Kaynar, "Dijitalleşme, e-dönüşümle birlikte her muhasebeci ve mali müşavir bürosu adeta bir vergi dairesine, bir SSK şubesine dönüştü. Her işlemde beyanname ve bu işlemin çıktısı var. Aslında Türkiye'de dönüşümü mali müşavirler yaptı. Türkiye'de dönüşümü yapan meslek örgütü biziz. Maliye Bakanlığı kırtasiye masraflarında yüzde 94 oranında azalma yaşandığını belirtirken bu maliyetin bize yüklendiği bilinmelidir. Her işlemde evrak, kırtasiye var. Kredi başvuruları, haciz işlemlerinde de ekstra işlem yapılıyor. Vergi dairelerine, SSK'ya  ilişkin çıktıları biz kendi bürolarımızdan alıyoruz. O çıktılar için Maliye Bakanlığı bize hiç para ödemiyor. Yıl boyu biz bunları parasız yapıyoruz. Yıl sonunda muhasebe ücretinin yanında cüzi miktarda kırtasiye ücreti alıyoruz. Bu haksız kazanç mıdır?" diye konuştu. Sadece kendi üyelerine değil, kentteki esnaf, sanatkar ve ticaret yapanlara yönelik eğitimler düzenlediklerini de ifade eden İSMMO Başkanı İbrahim Kaynar, "Her oda kendi üyesine katkı sunmalı, değer yaratacak bilgilendirme yapmalıdır. Türkiye'de odalar kendi üyelerine yönelik eğitim yapmıyor, yaptırmıyor. Oysa her odanın kendi üyesine eğitim vermesi, onları bilgilendirmesi lazım" diye konuştu. Kaynar, yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında belirlenirken, ücret tarifesine getirilen yüzde 85 oranındaki zammı yetersiz bulduklarını da söyledi. 



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,16
  • EURO

    42,53% 2,23
  • GRAM ALTIN

    3848,85% 2,24
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90