Uluslararası standartlara uyumlu mesleki yeterliliğin belgelenmesinin hedeflendiği Mahir Eller Projesi İskenderun´da tanıtıldı.
İskenderun/SES
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, mesleki yeterlilik sisteminin gerek çalışanların, gerekse işverenlerin işgücü piyasasından beklentilerini karşılamaya hizmet ettiğini belirtti. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığıyla Hatay´da Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde yürütülüyor.
“Mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla yürütülen, 15 bin kişinin mesleki yetkinlik belgesi almaya hak kazanması, belgelendirilmiş 3 bin kişinin ise istihdam edilmesinin planlandığı Mahir Eller Proje toplantısı İTSO´nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, işverenlere MYK meslek standartları, belgelendirme süreçleri ve sağlanan teşviklerle ilgili bilgi aktarıldı. Mahir Eller Projesi kapsamında bugüne kadar Hatay´da 1580 kişinin mesleki yeterliliklerinin belirlendiği, Hatay´da beceri haritaları çıkarılan çalışanların çoğunlukla mobilya, inşaat, makine imalat, doğalgaz, otomobil, yan sanayi, asansör, elektrik, tesisat, aşçılık ve diğer hizmet sektörlerinde faaliyet gösterdiği kaydedildi.
İşverenlerin işgücü piyasasından beklentilerini karşılamaya hizmet edecek projenin çalışanlara katkılarına da dikkat çeken İTSO Başkanı Yılmaz, bu sistem aracılığıyla; işgücü piyasalarının yeniden şekillenen ihtiyaçlarına uygun mesleklerin belirlendiğini, bu mesleklerde çalışan ya da çalışmak isteyen kişilerin sahip olması gereken standart bilgi ve beceri düzeylerinin tespit ve tescil edildiğini söyledi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin de, toplantının açılışında yaptığı konuşmada özel sektörün ihtiyaçlarının yeniden belirlendiği bu ortamda sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışan açığını giderici çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti. ATSO olarak sanayicilerin aradıkları nitelikli elemanların yetişmesine katkı veren çalışmanın “Mahir Eller Projesi” ile sürdürüldüğünü ifade etti.
Sınav ücreti Fon´dan ödeniyor
Proje ile ilgili yaptığı sunumda TOBB MEYBEM´in Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, bugüne kadar 81 ilin 79´unda 50 bine yakın adaya sınav ve belgelendirme hizmeti verildiğini, iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan 117 meslekte MYK belgesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Saygın, “MYK tarafından tescillenen mesleki yeterlilik belgesi, ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda, kişinin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor” dedi. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayanların çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımlara dikkat çeken Saygın, sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretlerinin 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu´ndan geri ödendiğini, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerin 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabildiğini tde sözlerine ekledi.
Hizmet kalitesi de artacak…
Projenin Hatay faaliyetleriyle ilgili bilgileri ise Mahir Eller Projesi Yerel Oda Koordinatörü Samet Fırat Soydemir aktardı. Soydemir, “Mahir Eller Projesi, 12 ilde gerçekleştireceği mesleki belgelendirme konusundaki farkındalık toplantıları serisi ve belgelendirmeye yönelik çalışmaları ile nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırmasına, iş kazalarının önüne geçilmesine ve tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor” dedi.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74