Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı´nın da arasında bulunduğu MHP´li 15 milletvekili Meclis´te düzenlediği basın toplantısında, nakliyeci esnafının sorunlarının çözülmesini istedi.
İskenderun/SES
Hatay Milletvekili Kaşıkçı, 'Karayolunda araçla seyahat halindeyken kamyon arkasında yazılı olan bazı cümleler var onları keyifle okuruz o cümlelerden biride ´Miras değil alın terimiz´ ifadesidir. Bu cümle aslında bizim dertlerini anlatmak için bir araya geldiğimiz şoför esnafının hayatını ve durumunu çok güzel özetliyor. Alın teriyle bir lokma ekmek mücadelesi veren şoför esnafımız özellikle yılbaşından sonra Hükümetin uygulamaya soktuğu ve daha sonrada bir süre için boşluk bıraktığı bazı uygulamalardan dolayı sıkıntı yaşadı. Hatay´da da bu sıkıntıları şoför esnafıyla konuşarak onların problemlerini dinledim. Hatay özellikle İstanbul´dan sonra tır filosunun yoğunluğu bakımından ikinci vilayeti. Dolayısıyla bu uygulama Hatay´da kendini oldukça fazla hissettirdi. Şoför esnaflarımızın yaşadığı sıkıntılar üzerinden herhangi bir istismar oluşturmadan, bunu bir siyasi oy devşirme malzemesi yapmadan onlara söz verdiğimiz gibi bu yüce çatı altında Milliyetçi Hareket Partisinin milletvekilleriyle esnafın yaşadığı bazı problemleri paylaşmak istiyorum' dedi.
Milletvekili Kaşıkçı, şu değerlendirmede bulundu: 'En başta dijital takometre uygulaması var. Özellikle Kırıkhan ve Payas´ta şoförlerle yaptığımız istişareler sonucunda; bu dijital takometre uygulamasının kötü olmadığını bilakis şoförlerin özellikle seyir halindeyken rahatlığı ile ilgili bir düzenleme olduğunu ancak mevcut şartlar altında bu uygulama için şuan Türkiye´de bir alt yapı eksikliği olduğu ve bundan dolayı da bu 4,5 saat artı 4,5 saat uygulamasının süre olarak daha da genişletilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Özellikle Hatay da uluslararası nakliye sektörü oldukça büyük ve yaygın bu uluslararası nakliye sektöründe uğraşan şoförler ve o sektör temsilcilerinin dijital takometre ile ilgili sıkıntılarını onlardan aldığım bir örnekle ifade etmek istiyorum. Hataylı bir uluslararası nakliye ticareti yapan bir şirketimiz İran´dan bir yük yükler. İran devleti bu şoför arkadaşımıza iki gün içerisinde İran´dan çıkması gerektiğini söyler. Ancak diijital takometre uygulaması ile birlikte o iki günlük sürenin daha da fazla artacağını dolayısıyla İran Hükümetiyle sıkıntı ve problem yaşayacağını ifade eder. Afganistan da hepimizin malumu bazı güvelik problemleri var. Afganistan´dan yük yükleyen bir şoför Afganistan´ın bazı bölgelerini gündüz ve seri bir şekilde geçmesi lazım çünkü orda yaşanan bazı güvenlik problemleri var. Dijital takometre uygulamasıyla birlikte güvenlik açısından sıkıntılı bölge de kamyonunu çekip istirahat etmesi beklenecek. Bizim uluslararası taşımacılık yapan firmalarımızın hükümetten şöyle bir talebi var; hiç değilse bu 6 aylık uzatma döneminde uluslararası nakliye yapan firmalarının dijital takometre uygulamasından yurt dışında olduğu süre içerisinde muaf tutulmalarını istemekteler.'
E-fatura konusunun da şoförlerin sıkıntı yaşadığını ve verilen internet üzerinden sisteme girilmesi meselesini yük aldıkları yere bırakılmasını dolayısıyla bu problemden kurtulması gerektiğini ifade ettiklerini anlatan milletvekili Kaşıkçı, 'Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri olarak hepimizin hayatına dokunan şoför esnafının hiçbir istismar malzemesi yapmadan yanlarında duracağımız konusunda söz vermiştik ve onların sıkıntılarını meclis çatısı altında ifade edeceğimizi söylemiştik. Allah nasip ederse bundan sonrada onların problemleri ve sıkıntılarıyla yakinen ilgileneceğiz' dedi. Toplantıda konuşan MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, TÜİK verilerine göre Türkiye´de 846 bin kamyoncunun bulunduğuna belirterek, 'K1 belgelerinin devir sorunu, C2 belgesiyle yurt dışında faaliyet gösteren esnafın yurt içinde çalışamaması gibi problemlerin çözülmesi gerekir' diye konuşurken, Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ise dijital takometre uygulamasının tekrar gözden geçirilmesini, kamyoncu esnafının ucuz mazot imkanlarının genişletilmesini istedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55