Tarih: 30.03.2018 10:17

Milletvekili Topal: Okul öncesinde merdivenaltı kurumlar arttı

Facebook Twitter Linked-in

Sadet Berkyürek/İskenderun

Topal, 2012´de ilköğretim ve eğitim kanununda yapılan değişikliğin ardından merdiven altı diye tabir edilen okul öncesi kurum sayıları arttığını söyledi. Topal, “Kaçak kurumların sayısı 2013 yılında TCK´nın 263 üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması ile hızlı bir şekilde artmıştır. Neredeyse her il ve ilçede dini eğitim altında farklı isimlerde inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışla eğitim verilmektedir” dedi.

Halen hizmet veren okul öncesi eğitim kurumlarının yasaya aykırı yapılandığını kaydeden Topal, Meclis´e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarının özellikle 4+4+4 sonrası ortalama yüzde 9,14 azaldığına da dikkat çekti. Topal verdiği kanun teklifinin gerekçesinde , “Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı 4630 özel, 4089 resmi olmak üzere toplam 8719 anaokulu ile birlikte 843 özel, 19731 resmi olmak üzere toplam 20.574 anasınıfı bulunmaktadır. Okul öncesi çağ nüfusu içerisinde yaklaşık 922.373 öğrencinin okullaşması sağlanamadığı görülmektedir” dedi. Dini eğitim verilen kurumların denetimsiliğine de dikkat çeken Topal, “Neredeyse her il ve ilçede dini eğitim altında farklı isimlerde inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışla eğitim verilmektedir. Bu sözde eğitim kurumlarının denetimi yapılamadığı için uyguladıkları öğretim programlarının Türk Milli Eğitimi´nin ilke ve amaçlarına uygun olup olmadığı hususunda ciddi endişeler ortaya çıkmaktadır” ifadesini belirtti.

Yasa teklifinin gerekçesinde, Anayasa ile teminat altına alınan devrim kanunlarının korunması hükmünü de hatırlatan Hatay Milletvekili Topal, şunları kaydetti: “Devrim kanunlarının korunması hükmü ile alternatif eğitim kurumları açılamayacağı, eğitim-öğretimin Türkiye Cumhuriyeti´nin laik niteliğini uygun olacağı güvence altına alınmıştır. Önerdiğimiz kanun teklifi ile kanuna aykırı okul öncesi eğitim kurumlarının önüne geçilmesi ve devlet okullarında okul öncesi eğitimin zorunlu ve parasız olması hedeflenmiştir.”

İlköğretime başlama yaşının da ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Milletvekili Topal, okul öncesi eğitim alan bireylerle almayan bireyler arasında ileriki eğitim süreçlerinde ciddi farklılıklar olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlandığının da altını çizdi. Meclis´e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarının özellikle 4+4+4 sonrası ortalama yüzde 9,14 azaldığına da dikkat çeken Topal, verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, “Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı 4630 özel, 4089 resmi olmak üzere toplam 8719 anaokulu ile birlikte 843 özel, 19731 resmi olmak üzere toplam 20.574 anasınıfı bulunmaktadır. Okul öncesi çağ nüfusu içerisinde yaklaşık 922.373 öğrencinin okullaşması sağlanamadığı görülmektedir” dedi.
Okul öncesi eğitimi, çocuğun doğumundan başlayarak ilköğretime başladığı döneme kadar geçirdiği süreç olarak tanımlayan Topal, şu bilgileri paylaştı: “Okul öncesi eğitim; isteğe bağlı olarak zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş, 3 yaş, 4 yaş ve 5 yaş (66 aydan küçük olan 2011 yılının 4. ve 12. ayları arasında doğan çocuklar) grubundaki çocukların eğitimini kapsar.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —