Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, "Bozkurt" sembolünün Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilmesine ilişkin TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi. TBMM İYİ Parti Grubu, kanun teklifini "Bozkurt sembolünün Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilmesine ilişkin” Kanun Teklifimiz Hatay Milletvekilimiz Adnan Şefik Çirkin tarafından Meclis Başkanlığına sunulmuştur." ifadesiyle duyurdu. UEFA Disiplin Kurulu, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya-Türkiye Amilli takımları maçında attığı gol sonrası "Bozkurt" işareti yapması nedeniyle milli futbolcu Melih Demiral'a iki maç ceza vermişti.
Hatay Milletvekili Çirkin, 'bozkurt işaretli ve Türk bayrağı' sembollerini kullandığı sosyal iletişim sitesinden yaptığı "Bozkurt için kanun teklifimizi sunduk" ifadesine yer verdiği paylaşımında şunlara yer verdi: "Hayırlı olsun. Avrupa'ya cevap olsun. Ne mutlu Türküm diyene.
Amaç, 'siyasi bir hareket' olarak kabul edilmesinin önüne geçilmesi
Hatay Milletvekili Çirkin, 05 Temmuz 2024 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği "Bozkurt Sembolünün Kullanımının ve Korunmasının Düzenlenmesi Hakkında Kanun Teklifi" gerekçesinde de şunlara yer verdi: "Bozkurt; Türkiye Cumhuriyeti'nde değil, Türk'ün vücut bulduğu bütün coğrafyalarda ulusal sembol olarak kabul edilmektedir. Türklerin ortak sembolü Bozkurt, savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve aklı, sahayı okuyabilme gücünü temsil etmektedir. Mitolojiye göre, Türk ulusunun başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde Bozkurt'un ortaya çıktığı ve yol gösterdiği kabul edilir. Bu doğrultuda, dağları eriterek Ergenekon'dan çıkan Türklere Bozkurt'un yol gösterdiğine inanılır. Tarihte, Türk Devletlerinde çadırların tepesinde altından kurt başı bulunan direkler dikildiği, Bozkurt dişinin nazardan koruduğu, Bozkurt'un bereket sayıldığı, 'Hilal Taktiği, Turan Taktiği, Türk Taktiği' adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek ilk defa Türkler tarafından uygulandığı bilinmektedir. Türkler için ulusal bir sembol olarak kabul edilen Bozkurt işaretinin tarihte yer alan bütün Türk Devletlerinde kullanılmakla birlikte, Türkiye'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Bozkurt'u ulusal sembol olarak ilan etmiş ve birçok yerde kullanılması için talimat vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Türk parası üzerinde bozkurt resimleri basılmıştır. Yine Atatürk, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde devlet armasında, posta pulunda ve Kahramanmaraş kalesine yaptırdığı bayrak tutan bozkurt heykelinde kısacası birçok yerde bozkurt sembolünü kullanmıştır. Bununla birlikte son dönemde Bozkurt sembolünün dünya üzerinde yaşayan tüm Türkler için anlamını idrak edememiş olan bazı ülkeler bu işaretin kullanımını farklı saiklerle yasaklama yoluna gitmişlerdir. Bu nedenledir ki, Türkiye'nin milli maçında yaşadığı sevinci ve gururunu göstermek için Bozkurt işareti kullanan bir sporcumuz UEFA'ya şikayet edilmiş ve cezalandırılmak istenmiştir. Milli sembolümüzün, Türkiye'nin dışındaki bazı ülkelerde 'siyasi bir hareket' olarak kabul edilmesinin önüne geçilmesi ve Bozkurt'un ülkemiz ve ülkemiz dışında da ulusal bir sembol olarak tanınması için bu kanunun kabul edilmesi önem arz etmektedir."
Bozkurt işareti nasıl tartışma konusu olmuştu
UEFA, Almanya'da oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2024) son 16 turunda oynanan Avusturya-Türkiye maçının ardından 'Bozkurt' işareti yapan Merih Demiral'a iki maç men cezası vermişti. UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) Disiplin Kurulu, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya-Türkiye Amilli takımları maçında attığı gol sonrası "Bozkurt" işareti yapması nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31/4. maddesi uyarınca soruşturma açılan milli futbolcu Melih Demiral'a iki maç ceza vermişti. UEFA, iki maçlık ceza dışında Merih Demiral'ın sosyal medyadaki paylaşımlarının da kaldırılmasını talep etti. UEFA'dan yapılan açıklamada, spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikteki davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği ve genel davranış ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Merih Demiral'a iki maçtan men cezası verildiği belirtildi.
TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) ve futbolcu Merih Demiral, itiraz için Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gitme kararı aldı. UEFA'nın kararı değişmemesi halinde Merih Demiral, çeyrek finaldeki Hollanda ve milli takımın tur atlaması durumunda yarı final maçında oynayamayacak.
Öte yandan Amedsporlu futbolcu Deniz Naki, 2014 yılında bir maç sonrası "Zafer işareti" yaptığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmiş, Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu da Naki'yi "ayrımcılık ve ideolojik propaganda" nedeniyle 3 yıl 6 ay müsabakalardan men ve 273 bin lira para cezası vermişti. Cezanın 3 yılı aşması nedeniyle, kurallar gereği Naki, Türkiye'de ömür boyu futboldan men edilmişti. Bir mahkeme de Deniz Naki'ye, sosyal medya hesaplarından "terör örgütü propagandası" suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.
9006,55%0,68
34,28% 0,06
37,26% 0,10
3073,15% 0,08
5014,38% 0,00