Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM’de Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Genel Başkanı Deniz Ezer ve YK üyeleri Hizam Hasırcı, İlhan Culha ve Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Koku ile birlikte düzenlediği basın toplantı
İskenderun/SES
AKP iktidarınının 20 yıllık eğitim politikasını eleştiren milletvekili Topal, şu açıklamayı yaptı: "2022-2023 eğitim-öğretim yılına başlayacağız. Önümüzde nasıl bir eğitim yılı var, diye baktığımızda, ne yazık ki sağlıklı bir dönemi göremiyoruz. 20 yıldır süregelen kargaşa devam ediyor. Öğretmenlerin sorunları kartopu gibi her yıl artarak büyüyor. Okullarımızın teknik ve fiziksel sorunları çözümlenemiyor. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizi eğitim ve kültür üzerinden temellendirmiştir. Bunun içindir ki daha cumhuriyet kurulmadan, TBMM’nin açılışından sadece 13 gün sonra 6 Mayıs 1920’de Milli Eğitim Bakanlığını kurmuştur. Kurtuluş Savaşının en kanlı çarpışmalarının yapıldığı dönemde yani 15 Temmuz 1921’de 1 Maarif Kongresini toplamıştır. Atatürk, kongre de yaptığı tarihi konuşmasında '…silâhıyla olduğu gibi beyniyle de mücadele etmek zorunda olan milletimizin, birincisinde gösterdiği gücü ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur. Milletimizin temiz karakteri yetenek ile doludur. Ancak bu doğal yeteneği ortaya çıkarabilecek yöntemlerle donatılmış vatandaşlar gereklidir. Bu görev de sizlere düşüyor' diyerek öğretmenleri aydınlanma mücadelesinde göreve çağırmıştır. Atatürk, eğitimi kurtuluşun anahtarı olarak görmektedir. Zira eğitimin sorunu çözülmeden, adaletin sorununu çözemez, ekonomiyi düzeltemezsiniz. Çünkü vicdanlı bir hâkimi de, başarılı bir ekonomisti de yetiştirecek olan öğretmendir. Bölünmüş öğretmen odaları ile ötekileştirilmiş öğretmenlerle bu sorun çözülemez. Öğretmen Meslek Yasası çıkarıldı. Yani öğretmenlik kariyer meslek olarak kabul edildi. Öğretmenlik; Öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak 3 kariyer basamağına ayrıldı. Peki, bu yasa yapılırken öğretmenlerin görüşü alındı mı? Hayır. Bu yasanın asıl muhatabı olan öğretmenler memnun mu? Hayır. Kapalı kapılar arkasında yandaş kimi sendikaları yanlarına alarak sırf genel başkanımız Öğretmen Meslek Kanunu çıkaracağız, dediği için panik halinde bir rol çalma yasası olarak çıkarılmıştır. Şimdi işler kaosa dönüşünce Bakan da bu yasayı yandaş sendika ile yaptıklarını itiraf ediyor. Öğretmenlik doğası itibariyle zaten bir kariyer meslektir. Eğitim fakülteleri müfredatı bu kariyer mesleğe göre yapılır. Öğretmen bunun için pedagojik formasyon ile donatılır. Mesleğe başlarken zaten bir sınav sonucu ataması yapılır. Bundan sonrası deneyimdir, birikimdir. Çünkü öğretmenin yegâne malzemesi insandır. Öğretmen insanı eğitim inşaasından geçirir. Şimdi bu yasa ile sınavla unvan getiriliyor. Bunun için genel başkanımızın ifade ettiği üzere öğretmenlerimize 'bu sınava girmeyin' diyoruz."
"Herkes uzman olarak kabul edilmeli"
Açıklamada konuşan TÖB-SEN Genel Başkanı Ezer ise, "Hepimizin amacı eğitimi büyütmektir. Ancak öğretmenlerin maaşlarındaki iyileşmeleri unvanlara bağlayan bir yasa ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek hiçbir kariyer meslekte sınav maaş artışı yapılmazken ne yazık ki bu öğretmenlere reva görülmüştür dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55