29 demiryolu çalışanının gerekçe gösterilmeden 12 Mayıs tarihinde sürgün iddiası önergeyle parlamentoda
Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TCDD Genel Müdürlüğü bünyesinde Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şube Başkanı ve 13 BTS üyesinin içerisinde olduğu 29 demiryolu emekçisinin hiçbir gerekçe gösterilmeden 12 Mayıs tarihinde sürgün edildiğini belirtti ve konuyu önergeyle parlamentoya taşıdı.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, '12 Mayıs 2020 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü bünyesinde Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şube Başkanı da dahil olmak üzere 13 BTS üyesinin içerisinde olduğu 29 demiryolu emekçisi, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin sürgün edilmiştir. Bu sürgünler ile eş zamanlı olarak Ulaştırma Memur Sen (UÇMS) üyesi 53 kişinin ise; kendi istekleri doğrultusunda istedikleri yere görevde yükselme sınavına girmeden atamayla terfian ya da aynı unvanda nakli yapılmıştır. Yerel seçimlerin ardından, İstanbul´da belediyeye bağlı iştiraklerdeki yöneticilerinin bazıları TCDD´ye üst düzey yönetici olarak atanmıştır. Bu atamaların ardından, TCDD´de sürgün politikası uygulanmaya konulmuştur. Rotasyon adı altındaki sürgünlerin yüzde 70´inin yaşandığı birim olan TCDD Trafik ve İstasyonları Daire Başkanlığı görevine, Eylül 2019´da belediye bünyesinden geçen Abdullah Özcanlı; kendisi ile yapılan görüşmede, “Siz belediyede olsaydınız ben sizi atardım” ifadelerini kullanmış olduğu basına yansımıştır. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri başta olmak üzere, TCDD emekçilerinin cezalandırılırcasına hukuksuz bir şekilde sürgün edilmeleri açıklanamaz. Salgın döneminde alınan bu sürgün kararı acilen geri alınmalıdır' ifadesine yer verdi.
Karaismailoğlu´na 7 soru
Milletvekili Oruç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu´nun yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Demiryolu emekçileri hangi gerekçe ile hiç olmayan bir uygulamayla rotasyon adı altında sürgün edilmiştir? Bakanlığınızın bu hukuksuz uygulamaya son vermek için çalışmaları var mıdır? İktidar yanlısı sendika üyesi olan demiryolu çalışanlarının tayin/terfi istekleri direkt karşılanırken; bir yandan da muhalif olduğu bilinen, emekliliği gelmiş ya da muhalif sendika üyesi olan demiryolu emekçileri de sürgün edilmek mi istenmiştir? Kuruma yapılan atamalarla birlikte, TCDD Trafik ve İstasyonları Daire Başkanı Abdullah Özcanlı´nın açıkça ifade ettiği gibi iktidara muhalif olan emekçiler devlet memuru olduğu için atatılamadıklarından mı sürgün edilmektedirler? Bu sistemli olarak uygulanan bir politika mıdır? Emekliliği dolan TCDD çalışanları, sürgün edilerek emekliliğe mi zorlanmak istenmektedir? 4688 sayılı kanunda sendika yöneticilerinin işyerlerinin değiştirilemeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen, neden üç BTS yönetici ve temsilcisi sürgün edilerek hukuksuz işlem yapılmaktadır? Sürgün edilen emekçilerin arasında kanser tedavisi gören, eşi kronik hasta ve çocuğu engelli olan, felçli eşine bakmakla mükellef olan, TCDD bünyesinde 30-40 yıllık çalışma hayatı olan emekçiler vardır. Bu durum nasıl açıklanabilir? Konu ile ilgili TCDD Genel Müdürlüğü, BTS ve sürgün edilen emekçilerle görüşme yapacak mıdır? Bakanlığınızca bu konuda bir adım atılacak mıdır?'
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Hatay Valiliği Yatırım İzleme koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan Taşınmaz Satış İlanı ile Samandağ ilçesi Alevışık Mahallesinde bulunan 1000 metrekarelik 4208 nolu parsel ile bu parsele bitişik konumda bulunan 419 metrekarelik 4747 nolu parsellerin; Kaymakamlık lojmanı, Hükümet binası ve eski askerlik şubesi binası ile mevcut belediye binasının bulunduğu alanın, 02 Haziran Salı günü satılacağı öğrenildiğini belirtti ve konuyu önergeyle parlamentoya taşıdı.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12