Milli mücadele söyleşisi

Atatürk´ün Samsun´a çıkışı ve milli mücadele´nin 100. yıl dönümü nedeniyle İskenderun´da düzenlenen söyleşide konuşan 'Amanosların Çığlığı' adlı kitabın da yazarı olan Nurullah Er, Hatay´da verilen milli mücadele hakkında

GÜNCEL 17.05.2019 11:26:58 0
Milli mücadele söyleşisi

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Halk Kütüphanesinde düzenlenen söyleşide konuşan Er, yörede bağımsızlık mücadelesi veren bölgenin evlatlarına Amanos Dağı´nın ev sahipliği yaptığını söyledi.
Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman, bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile öğrencilerin de katıldığı söyleşide konuşan Er, İSDEMİR´de çalıştığı süreçte, emek ve sanayi kültürü ile çalışma yaşamınının ele alındığı şiir kitabı çıkardığını da anımsattı. Gazetemizin de köşe yazarından olan Nurullah Er, 'Kitap yazana, yazar denilir. Ama yazarlık sevgi, çaba ister' değerlendirmesini yaptı.

'Tarih kitaplarında roman havası bulunmaz'
Ülke ve Hatay tarihi ile ilgili birçok tarihsel kitap bulunduğunu, bu kitapların hepsinin birbirine benzediğini ama hiçbirinde roman havası bulunmadığını ifade eden Er, 'Tarih kitabı yerine, edebi eser yaratmak istedim. Ve tarihte var olan olayların derinliğine giderek, uzun bir uğraş sonrası kitabı yazdım, Tarihimiz ve dünya tarihi savaşlarla doludur. Türkler de savaşan bir toplumdur. 16 Türk devleti kuruluysa, 15´i yıkılmıştır. Ne olmuş peki? Tarih tekerrür etmiş. Tarih, yanlışlıkların üzerine gidilmemesi üzerine tekerrür eder' dedi.

'Kitap ismi koymak zor'
Kitaba isim koymanın, çocuğa isim koymak gibi olduğunu, 'Amanosların Çığlığı' adlı kitabına ismi belirlerken çok düşündüğünü anlatan Er, şöyle konuştu: '100 yıl önce bu bölgede Amanos Dağarının, stratejik bir özelliği olmuş. halk, çeteler, savaşmak için Amanos´a çekilmiş ve dağlar onların korunmasını sağlamış. Savaş sırasında burada yaşanan acılar, barış zamanında sevinç çığlığına dönüşmüş. O yüzden isminde çığlık var. Bu nedenle kitabın adı Amanos Çığlığı´dır.'
Hatay´ın tarihi ile ilgili çok eser bulunurken, yine edebi esere rastlanılmadığını anlatan Er, 'O yüzden edebi bir eser çıkardım. Tarihi olayları romanlaştırdı. Eserde Hatay tarihini de anlattım. Bölgenin işgali ile birlikte 21 yıl yaşanan olayları, öyküleştirdim. Kitapta milliyetçi duygu ve düşünceler öne çıkıyorsa, şövenizmle ilgili değil, vatanseverlikle ilgilidir' diye konuştu.

 

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00