Tarih: 25.12.2023 23:51

Mimarların kongresine 6 Şubat damga vurdu

Facebook Twitter Linked-in

*Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği’nin 19. Genel kurul depremin sonuçlarının masaya yatırıldığı arama toplantısına dönüştü.

*Genç mimarların ilgi gösterdiği genel kurulda konuşan üyeler, yeni yönetime kamusal sorumluluklarla ilgili görevleri hatırlattı, 6 Şubat sonrasının mesleki 
Genel kurulun ikinci gününde yapılan seçimde yeni yönetim kurulu, en yüksek oyu alan adaylardan Neslihan Koç Okurlar, Sabri Emre Uras, Emrah Keskin, Mert Akbay ve Mehmet Koray Seküçoğlu’ndan oluştu.

Sadet Berkyürek/İskenderun
TMMOB Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği 19. dönem genel kurulu, 6 Şubat depreminin ardından bir arama toplantısı atmosferinde gerçekleşti. Toplantının divan başkanlığını yürüten mimar Müfit Tennioğlu, “İmzamızın ne kadar önemli ve asil olduğunu bilin” dedi. Görevi devreden Mimar Koray Tanın da 6 Şubat tarihini ‘yüzleştiğimiz en ağır gerçek’ olarak adlandırdı. Mimar Ercüment Kimyon, “Kapitalizmin rant hırsına teslim olmamak zorundayız. Kamu adına hizmet veren bir meslek odasıyız” vurgusu yaparken Mimar Özgür Murt, “Mimar olmanın farklılığını, önemini, yapılan işin ne kadar değerli olduğunu biliyorduk ama bunun önemini, sorumluluğunun büyüklüğünü, insanlara ne kadar dokunduğumuzu depremden sonra daha çok farkına vardık” dedi. Hatay Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı Nurşen Avat Büyükaşık“Deprem sonrası çok daha büyük bir mücadelenin içinde olacağımızı gördük” diye konuştu.

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliğinin iki gün süren 19. dönem genel kurulu Arsuz Belediyesi Öcündük Kültür Merkezi’nde yapıldı. Müfit Tennioğlu’nun divan başkanlığında gerçekleşen genel kurulun ikinci gününde yapılan seçimlerde yönetim kurulu en yüksek oyu alan adaylardan Neslihan Koç Okurlar, Sabri Emre Uras, Emrah Keskin, Mert Akbay ve Mehmet Koray Seküçoğlu’ndan oluştu.

Genel kurulun ilk gününde divan seçiminin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden genel kurulda konuşan divan başkanı Müfit Tennioğlu, Mimarların görevleri olduğu gibi sorumluluklarımızın olduğunu unutmayalım. Bu sorumululukları yerine getirirken de bunun ceremesini çeken biri olarak mesleğimizin adına zor imza atın diyorum. Meslekte 50. Yıldayım, imzamızın ne kadar kıymetli ve asil olduğunu herkesin bilmesi lazım. Onun için daha dikkatli olacağız, daha güzel şeyler yapacağız. Biz hem üniversite ayağı olarak hem dışarıda çalışanlar grubu olarak buna dikkat edeceğiz” diye konuştu.

Koray Tanın: Yüzleştiğimiz en ağır gerçek

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan önceki dönem başkanı Koray Tanın, “6 Şubat tarihini ‘yüzleştiğimiz en ağır gerçek’ olarak adlandırarak, “depremin ilk gününden itibaren sivil kurtarma kuruluşlarına malzeme, ekipman sağlamaya çalıştık. Aramıza katılmak isteyenleri davet ettik. Davetimize icabet edenler oldu. Dışarıda olup gelemeyenler oldu. Yanımızda olanlar oldu. TMMOB bünyesinde mevcut depolarda mal sevkiyatını İskenderun Koordinasyon Kurulu olarak gerçekleştirdik. Kaymakamlık, valilik, AFAD, belediye tarafından altyapısı kurulan çadırken ve konteyner kentlerde çalışan mimarlarımıza şükran borçluyuz” dedi. 
Depremde gözaltına alınan mimarları da hatırlatan, o günleri zor ve çaresizlik içinde geçirdiklerini aktaran Tanın, meslek gruplarının adeta kumpas altına alınmak istendiğini, TMMOB’u bu süreçteki tavrından dolayı eleştirrerek, “Üzerine düşeni yapmamıştır. Eksik kaldığı çok yer oldu. Keşke öyle bir şey olmamış olsaydı. Eksiklerimizi beraber kovalamalıyız. Bize yakışan birlikte olmayı tercih etmekti. Yine böyle olmalı” ifadelerini kullandı.

Özgür Murt: Sorumluluğun daha çok farkına vardık

“Çok büyük bir deprem, çok büyük bir felaket yaşadık” diyen Arsuz Belediyesi Başkan Yardımcısı Y.Mimar Özgür Murt, “Mimar olmanın farklılığını, önemini, yapılan işin ne kadar değerli olduğunu biliyorduk ama bunun önemini, sorumluluğunun büyüklüğünü, insanlara ne kadar dokunduğumuzu depremden sonra daha çok farkına vardık. Bunun bedellerini de ödedik, sonuçlarına katlanmak zorunda kaldık. Bu süreçte doğruyu bulma adına dinamikleri yerelde harekete geçirme anlamında örgütlülüğün ne kadar önemli ve değerli olduğunu gördük. Bu örgütlülüğe sahip çıkmamız gerektiğini gördük” diye konuştu.

Büyükaşık: Deprem sonrası çok daha büyük bir mücadelenin içinde olacağımızı gördük

Hatay Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı Nurşen Avat Büyükaşık’ın da katıldığı genel kurulda yaptığı konuşmada Hatay adının çok ciddi inisiyatiflerin biraraya geldiğine dikkat çekti. Büyükaşık, şunları kaydetti: “Üzerinden 10 ay geçmiş olmasına rağmen her türlü sorunumuz devam ediyor. Eğitim, sağlık, barınma, moloz döküm yerleri, tarihi dokunun talan edilmesi… yaşamsal faaliyetlerimizin tamamında çok güçlük yaşıyoruz. Sorunları çözmek adına ve o yaşam kültürü yok olup gitmesin diye biraraya gelen o kadar çok inisiyatif oldu ki… deprem öncesinde yanlış kent politikaları tartışıldı, davalar açıldı. Deprem sonrası çok daha büyük bir mücadelenin içinde olacağımızı gördük. Bu süreçte örgütlü olmak, birlikte olmak, acıları paylaşmak ve çözümler üretmek ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha gördük.

Kimyon: Keşke biz haklı çıkmasaydık

Kent çalışmalarına yönelik duyarlılığıyla öne çıkan isimlerden biri olan mimar Ercüment Kimyon da deprem sonrası süreçte meslek mensuplarının yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti. Kimyon, şunları söyledi: “Keşke biz haklı çıkmasaydık. Sayısını bilmediğim kadar açtığım idari dava var. Kamu adına meslek odasının yapmadığı işleri yapmak üzere gayretle çalıştık. Ama bazı arkadaşlar algı yönetimi yaparak bizi bu mesleğin dışına atmaya, ekonomik olarak boğmaya çalıştı. Ama bakın hepimiz bugün bu sıkıntılarla karşı karşıyayız. Kimisi savcının karşısında, kimisi halen gözaltında kişini tutuklu gözüken meslektaşlarımız var. Ben adliye kapısı önünde ağlayan meslektaşımı gördüm. Bunları yaşamamak için mesleğimizin nasıl kullanılacağı konusunda daha ilkeli, daha bilinçli, bilimsel temellerde kent planlamasının, yerleşim alanlarının nasıl olacağını gerçek anlamda, eğer bu topluma karşı sorumluluğuz varsa, onların can ve mal güvenliklerine yönelik kamusal duyarlılığımız varsa bugünden çok güçlü tepki göstererek yapılan plan değişikliği çalışmalarının her an her zaman belki karşısında durmamız gerektiği, gerektiğinde de yönlendirici olmamız gerektiğini söylüyoruz. Buradan bir sonuç çıkartmamız gerekiyor. Yoksa yönetimler 5 tane arkadaş gelmesi değil. 2 yıl çabuk geçiyor. Ne yaptığımız, ne yapmamız gerektiği önemli. Yönetimdeki arkadaşların hedeflerinin olması lazım.”

Yeni yönetim kurulu listesinden seçilen S. Emre Uras, deprem sonrası çalışmalarda oluşan meslektaş yakınlaşmasına işaret ederek, “Bir birliktelik olunca herşeyin farklı başlayıp ilerlediğini gördük” dedi. Yeni bir depreme bölgenin hazırlıklı olması gerektiğini de vurgulayan Uras, deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan binalarla ilgili yerinde dönüşümün teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Ura, “Ama işin rant kısmında olunursa yeniden enkazlardan ceset çıkartacağız, meslektaşlarımız elinden geldiğince derdini anlatmaya çalışacak” uyarısında bulundu.

Mimar Dergan Çarpar, genç meslektaşlarına seslendiği ve bir alanda uzmanlaşmalarını önerdiği genel kurul konuşmasında “İmzanızı hatır için atmayın” dedi.  

Yeni yönetim kurulu

Yönetim Kurulu üyesi Koray Seküçoğlu da mimarların meslek değerinin yükseltilmesinin birarada olmakla sağlanabileceğini söyledi. Seküçoğlu, “Deprem sonrası yaşanan zamanda bizim değerimiz var, imzamızın değeri var. Yaşamımızın da değerinin bilinmesi lazım. Hatay olarak hayatta kalabileceğimizi biliyorum” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —