Mustafa kemal Üniversitesi rektörlüğü tarafından düzenlenen ‘1960-1980 Darbeleri ve Aşıklar Şiiri´ etkinliğinde, darbelerin aşık şiirlerindeki yeri işlendi.
Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonundaki etkinliğe katılan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Arı´nın sunumunun ardından, Aşık Feymani ve Aşık Eyyübi darbelerin aşık şiirlerindeki yerini örneklerle paylaştı.
Demokrasinin kurumsallaşması, çok partili hayata geçişte sancıların yaşanması ve 1960 darbesiyle sonuçlanan süreçte aşıkların siyasi gelişmelere bağlı olarak bazen İnönü´yü bazen Demokrat Partiyi ve Menderes´i hedef alan taşlamalar söylediklerine şahit olunduğunu belirten Bülent Arı, aşıkların birlikten yana tavrının 1980 ortamında da gözlendiğini kaydetti.
Arı, “Yaşanan her türlü gelişmeden etkilenen aşıklar milli konular ve memleket sorunlarıyla ilgili şiirler yazmışlardır. Toplum yapısında yaşanan ahlaki yozlaşma onların şiirlerinde işlenen temalar onları birbirine yaklaştırmıştır. 1980 darbesi sonrası değişen dünyada, toplumsal yaşamdaki gelişmeler aşık şiirlerinde yer bulmuştur. 1980 darbesinde yaşananlar, darbe zihniyeti ve olumsuzlukları aşık şiirlerinde işlenmişler. Aşıklar toplumun sorunlarını sıkıntılılarını dile getirip onların duygu ve düşüncelerine tercüman olurlar bu yüzden 1960 ve 80 darbelerine karşı halkın tepkilerini şiirlerinde yoğun bir şekilde dile getirmişlerdir. Aşıklar şiirlerinde baskının arttığı huzur ve hürriyete yönelik bir ortamın söz konusu olmadığı kişilerin özlük haklarının ve sosyal haklarının ellerinden alındığını ifade ederler” dedi.
Doç. Dr. Bülent Arı´nın konuşmasının ardından sahneye gelen Aşık Feymani ve Aşık Eyyübi aşıklık geleneğinden oluşan örnekleri dinleyicilere sundular.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12