Habib Akdeniz/SES
Türkiye’nin en büyük 59. kuruluşu MMK’da TİS Süreci Grev Aşamasına geldi. Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör:
Fabrika Yaşayacaksa Önce İşçi Yaşayacak
Dörtyol’da bulunan ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde, 2020 yılında Türkiye’nin en büyük 59. kuruluşu olarak açıklanan MMK ( Mmk Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman İşletmeciliği Aş)’de Örgütlü sendika Özçelik İş ile Şirket yönetimi arasında devam eden TİS görüşmelerinde birçok kalemde uzlaşma sağlanırken,İşçilerin alacakları ücretler noktasında tıkandı. Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalurji’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret zammında anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alınacağı duyuruldu. Ayrıca işçiler, geriye dönük alacaklarının bir seferde verilmesini isterken, bu konunun da belirsiz olduğu aktarıldı.
Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör dün işçilerle bir araya gelerek anlaşma sağlanan maddelere ilişkin işçilere bilgi verdi. Güngör, “Bu zamana kadar sosyal yardımlar dün itibariyle bitti. Sözleşmemizde olmayan 4 gün refakat izni aldık, yılda 15 saat ücretli mazeret izni aldık. Ramazan Bayramı ücretini 1396 liradan 5 bin liraya çıkardık, Kurban Bayramı ücretini 1964 liradan 8 bin 500 çıkardık. Yıllık izin yardımını 1533 liradan 4 bin liraya çıkardık. Yakacak yardımını 558 liradan 1300 liraya çıkardık. Askerlik ödeneğini yüzde 140 arttırdık. Diğer sosyal hakları ortalama yüzde 150 oranında artırdık. Çocuk başına yardımı 58 liradan 200 liraya çıkardık” dedi.
Ücret Zammında Anlaşma Sağlanmadı, “GREV” Kararı Alınacak
İşçilerin ücretlerine yüzde 100’ün üzerinde bir rakam istediklerini hatırlatan Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü “Fabrikanın sıkıntılarını da biliyoruz; ama burayı yaşatmak için önce işçinin yaşaması lazım. Bize şöyle bir teklif getirdiler, birinci 6 ay yüzde 68; ikinci 6 ay da yüzde 53 dediler. Sizin bütün amacınız işçinin alacağı bir maaş tutarındaki geriye dönük alacaklara göz dikmek mi? Genel başkanımız bu benim kırmızı çizgimdir, bu konuyu tartışmayalım dedi ve kalktı. Genel başkan grev kararı alacağız.”
Rus Sermaye Girişimi Olan MMK Metalurji Kendini Nasıl Tanımlıyor?
MMK kendi web sayfasında şirketi şu şekilde tanımlıyor.
Dünyaya duyurduğu adını, çelik harflerle yazdıran MMK Metalurji; daha sağlam bir geleceği inşa etmek, parlak vizyonu ile çelik gibi kalıcı memnuniyetler yaratmak için Türkiye’de kurulmuştur.
2,3 milyar dolar sermaye ile Türkiye’nin, zamanın sıfırdan kurulan en büyük sanayi kuruluşu MMK Metalurji, ülke ekonomisine değer katma hedefi ve küresel sorumluluklarının bilinci ile çeliğe vizyon katmaktadır.
Türkiye’nin stratejik öneme sahip noktaları Kocaeli Dilovası ve Hatay Dörtyol tesisleri ile dünyada elektrik ark fırını teknolojisiyle sıcak, galvaviz ve boyalı yassı çelik ürün imalatçıları arasında lider pozisyonda yer almaktadır.
Müşterilerine ve paydaşlarına ileri teknolojilerden yararlanarak hizmet verdiği akredite laboratuvarlarında bilimin ışığıyla çeliği buluşturmaktadır.
1800 metre uzunluğunda ve 100.000 DWT’ye kadar 12 gemi yanaşma kapasitesi ile 2010 yılında Hatay Dörtyol’da kurulan MMK Port, Türk sanayisinin güvenli limanı olarak gururla hizmet vermektedir.
Güçlü ve parlak bir gelecek inşa etme hedefi ile çıktığı yolda Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 32, ‘İlk 1000 İhracatçı Araştırması’nda ise sektörel sıralamada 10. sırada yer almanın gururu ve köklü geçmişi ile gücüne güç katmaya devam etmektedir.
Biz MMK’yız.
Bizi Biz Yapan Güç, Çelikten Emeğimizde!