"Mücadelemiz, halkın öğretmeni olmak için"

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ünsal, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nün bu yıl da öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının görmezden gelindiği bir gün olarak kutlanacağını belirtti.

EĞITIM 24.11.2022 17:50:00 0

İskenderun/SES

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, ‘5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün tüm dünya öğretmenlerinin aynı anda kutladığı gün olmasına rağmen, Türkiye’de 12 Eylül darbesi sonrasında ilan edilen ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nün bu yıl da öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının görmezden gelindiği bir gün olarak kutlanacağını belirtti.

"24 Kasım tarihi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gün olması açısından tarihsel bir gerçekliktir ve önemlidir" diyen Eğitim Sen İskenderun şube Başkanı Ünsal, şu açıklamayı yaptı: "Ancak bu durum, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nün 12 Eylül darbecileri tarafından ilan edildiği gerçeğinin üzerini asla örtmemelidir. Bizler açısından 24 Kasım tarihi, bu yönüyle 12 Eylül’ün karanlık zihniyetinin oluşturmak istediği örgütsüz ve itaatkâr öğretmen profilinin idealleştirildiği simgesel bir gündür. Öğretmenler 24 Kasım’ı, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılamaktadır. Öğretmenler, ‘nitelikli okul/niteliksiz okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘yeterli öğretmen/yetersiz öğretmen’ algısı yaratılarak değersizleştirilmelerine karşı meslek onurlarına sahip çıkmaya çalışmaktadır. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır."

 1 ABD dolarının 1,98 TL olduğu 2013 yılında 1.920 TL aylık alan 9/3 derecesindeki bir öğretmen, maaşıyla 970 ABD doları alabilirken, bugün aynı derecede 9 bin 474 TL alan bir öğretmen maaşının 509 ABD doları (1 $=18,62 TL) seviyesine indiğini ve öğretmenin maaşının son 10 yılda dolar bazında mum gibi eridiğini anlatan Ünsal, "2013 yılında 9/3 derecedeki bir öğretmen, maaşı ile 14 çeyrek altın alabiliyorken, şu anda aynı derecedeki öğretmen aldığı maaşla ancak 5,5 çeyrek altın alabilmektedir" dedi.

Ünsal açıklamasını şöyle sürdürdü: "Eğitim hizmetleri sadece öğretmenlerle değil, memur, yardımcı hizmetli, idari ve teknik personel ile birlikte yürütülen bir ekip işidir. Eğitim Sen açısından eğitim öğretim süreçlerinde emek harcayan herkesin emeği önemli ve değerlidir. Bu nedenle öğretmenler ile memur, yardımcı hizmetli, idari ve teknik personeli ayrı tutan, onların emeğini yok sayan her türlü yaklaşım ve uygulamanın karşısında olduğumuz bilinmelidir. Yıllardır dile getirdiğimiz temel taleplerimiz karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle bir milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutukları daha fazla dinlemek istemiyoruz. Eğitimde özellikle son yıllarda esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamaları belirgin bir şekilde artmıştır. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan sorunlar, 500 bini aşkın işsiz, ataması yapılmayan öğretmenin varlığı gibi temel konuların çözümü noktasında bugüne kadar hiçbir somut adım atmayanların, takvimde sırası geldiği için öğretmenlere övgüler dizmesinin hiçbir anlamı yoktur. Öğretmenlere insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşam koşulları yaratılmalı; bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir. Dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur. İktidarın Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi tüm antidemokratik uygulamalarına ve dayatmalarına rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmak için mücadele ediyoruz. Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmek istenmesine, kariyer basamakları üzerinden bölünmesine, öğretmen ve eğitim yöneticileri atamalarının ‘siyasi torpil’ gölgesinde yapılmasına itiraz ediyoruz. Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir. İktidar, sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan; hakları gasp edilen, tamamen hukuksuz siyasi kararlarla ihraç edilen, sürgün ve soruşturmalara maruz kalan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm üretmelidir."


Anahtar Kelimeler: "Mücadelemiz halkın öğretmeni olmak "

Pac Meydanı'na çevre düzenlemesi

"Sustuklarımı biriktiriyorum" dedi, yazdı

HBB'den 'personel devam kontrol sistemi'

Öldürülen kız çocukları anısına 'fidan dikimi'

Sahilde 'kum zambağı temizliği'

Emniyetten desteğe 'plaketli teşekkür'

HBB Meclisi, Arsuz’da toplanacak

CHP'li gençlerden 'liseye kitap bağışı'

Toz solumayı sürdürüyoruz!

İş yeri yanan 6 esnafa destek sözü

100 bin kişi koruyucu sağlık hizmetine ulaşamıyor

OYAK Maden Metalürji, ürünlerini üç fuarda tanıttı

TOKİ kurasına boş senet

Ünsal: Kariyer basamakları üzerinden bölünmeyeceğiz

Üç ilin oda sekreterleri buluştu

  • BIST 100

    9184,82%2,67
  • DOLAR

    34,38% 0,47
  • EURO

    36,84% -0,60
  • GRAM ALTIN

    2969,82% -0,20
  • Ç. ALTIN

    4932,75% 0,96