Muhtarlar, ´yetkisiz yetkili´ konumunda

Muhtarlar, ´yetkisiz yetkili´ konumunda

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal sorunlarını önergeyle meclise taşıdı.

Akın Bodur/İskenderun

Hatay Milletvekili Serkan Topal, ülkede ve Hatay´da çok sayıda mahalle ve köy muhtarının yaşadığı sorunları önergeyle TBMM´ye taşıdı. Muhtarlıkların bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gidilerek güçlendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını önergesinde soran milletvekili Topal, Hatay´da muhtarlık binalarının tapuları ile birlikte muhtarlara verilmesi, köy ve mahalle muhtarlarına aylık ödenek sağlanması, muhtarların, elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerini kendileri karşılaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar, Bağ-Kur primi yapılandırma borcunu ödeyemeyen ya da yeniden yapılandırmaya iştirak edemeyen muhtarlarla ilgili bir düzenleme yapılması, muhtarların belediye meclis toplantılarında oy kullanma hakkına sahip olması konuları da yer aldı. Muhtarların 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanırken aynı yasanın diğer haklarından yararlanamamasını çelişki olarak ifade etti.
Türkiye Muhtarlar Derneği verilerine göre ülkemizde 18 bin 277´si köy, 31 bin 750´si mahalle muhtarı olmak üzere toplam 50 bin 27 muhtarımız görev yaptığını belirten Hatay Milletvekili Serkan Üopal, 'Ancak muhtarlar sınırlı yetki ve görevlere sahip olup adeta ‘yetkisiz yetkili´ konumundadır' değerlendirmesini yaptı.

Soylu´ya hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun yazılı yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Muhtarlıkların güçlendirilmesi için bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gitmeyi düşünüyor musunuz? Köy ve mahalle muhtarlarına aylık bir ödenek bağlamayı planlamakta mısınız? Mahalle nüfusları, yoğunlukları farklı olmasına rağmen muhtarların aldığı maaş aynıdır. Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarlar 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanmaktadır. Ancak aynı yasanın diğer haklarından yararlanamamaktadır. Bu çelişkinin nedeni nedir? Belediye meclisinde bir mahalle ilgili bir karar alınıyorsa o muhtarın o belediye meclisi toplantısında oy kullanma hakkına sahip olması gerekmez mi? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarlar, mahallesi ile ilgili imar değişikliğinde sorumluluk ve söz hakkı talep etmektedir. Bu konu ile ilgili bir çalışmanız var mı? Seçimle iş başına gelen köy ve mahalle muhtarlarının görevlerine son verilmesi atanmışlar tarafından yapılmaktadır. Görevi kötüye kullanma, suistimal gibi yasal gerekçelerle görevden uzaklaştırma dışında siyasal tercihlere bağlı görevden almalar ve haksız yere görevden alındığı iddiası ile hukuki yollara başvuran muhtar var mıdır? Muhtarların elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerini kendileri karşılamaktadır. Devlet, mahalle muhtarlara herhangi bir demirbaş, eşya ya da büro malzemesi vermemektedir. Neredeyse asgari maaş alan muhtarlara neden bu yaklaşım sergilenmektedir? Muhtarların önemli sorunlarından biri de muhtarlık binası/ bürosudur. Türkiye genelinde ve Hatay ilinde kaç muhtarlığın binası/ bürosu vardır? Var olanların kaçı, nasıl sağlanmıştır? Muhtarlık binası/bürosu sağlanması ve tapularının muhtarlıklara verilmesi şeklinde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Tüzel kişiliği olmayan mahalle muhtarlarına tüzel kişilik kazandırılması planlanmakta mıdır? Ayrıca, toplanan emlak vergilerinden belli bir payın muhtarlığa ayrılması gerekmektedir. Böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılında, “İçişleri Bakanlığı´na bağlı Muhtarlar Dairesi var. Oraya taleplerinizi yazıyorsunuz, o talepler takip ediliyor, size dönüş yapılıyor.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Kurulduğu günden beri Muhtarlar Dairesi´ne kimler başvurmuş, hangi taleplerde bulunmuş, bunların kaçı yanıtlanmış ve hangi çözümler geliştirilmiştir? Bağ-Kur primi yapılandırma borcunu ödeyemeyen ya da yeniden yapılandırmaya iştirak edemeyen muhtarlarla ilgili bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Bu sorunun nasıl çözülmesi düşünülmektedir? Türkiye genelinde ve Hatay ilinde yapılandırmadan yararlanamayan muhtarların sayısı kaçtır?'



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55