´Nanokompozitlerle daha temiz dünya mümkün´

´Nanokompozitlerle daha temiz dünya mümkün´

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ´Teknoloji Sohbetleri´nin konuğu, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola oldu.

 

´Nanokompozit temelli malzemeler ve sensör uygulamaları´ üzerine sohbette bulunan Doç. Dr. Yola, insan sağlığı açısından tehdit oluşturmayan, daha temiz bir ekosistem için temiz bir kimya sektörünün gerekli olup, bunun da mümkün olabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Yola, çÇevre dostu nanokompozit malzemelerin; endüstrinin yanı sıra sosyoekonomik ortamın da vazgeçilmez bir parçası haline geldiği ve tekstil, boya, inşaat, elektrik-elektronik, gıda, ambalaj, biyomedikal, tıp ve diğer birçok teknolojik ürünlerde geniş kullanım alanları ile günlük yaşantımızla bütünleştiği ifade etti. Yola, İSTE´den yapılan açıklamaya göre, şunları söyledi: 'İstenilen özelliklere sahip yeni malzemeyi elde etmek amacıyla üretilen, en az iki bileşene sahip malzeme grubu ‘kompozit malzemeler´ olarak adlandırılmaktadır. Kompozit malzemeler düşük ağırlık, yüksek mekaniksel dayanım ve korozyon direnci gibi özelliklere sahiptir. Özellikle ‘grafen, grafen oksit ve karbon nanotüp´ temelli nanokompozitlerin kimyasal reaktif olmaması, ‘Temiz Kimya´ adı altında ilgi görmelerinin yanı sıra eşsiz fiziksel ve kimyasal özellikleri nanoteknolojik sensör uygulamaları için tercih edilmelerine sebep olmuştur. Bunların yanı sıra, son yıllarda multidisipliner olarak fizik, malzeme, biyomedikal, nanoteknoloji, biyoloji, elektronik ve enerji alanlarında önemli uygulama alanlarına sahip metal-oksijen anyonik kümelerinden oluşan ‘poliokzometalat´ ve karbon-azot malzemelerin en kararlı allotropu olan ‘karbon nitrit´ temelli kompozitler de artan bir ilgiye sahiptir.'
Geniş uygulama alanlarına sahip nanokompozitler ile hazırlanan sensörlerin yüksek hassasiyet ve seçicilik özellikleri sayesinde; çeşitli gıdalardan, atık sulardan, idrar ve kan gibi biyolojik örneklerden önemli maddelerin hızlı ve seçici tayin edilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yola, bu tür nanokompozitler ile modern analitik sistemlerden oluşan hassas, seçici, doğru ve kesin sonuca ulaşılabileceğini, çevre ve insan sağlığını çok ciddi tehdit eden önemli ajanların analizi sağlanarak, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilebileceğini ifade etti.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55