Öğretmenler savunma verecek

Öğretmenler savunma verecek

*Söylentiler asılsız. Sadece 1 günlük eski soruşturma sürüyor.*

Akın Bodur/İskenderun

Eğitim Sen´in kararı üzerine bir günlük greve giden Hatay´daki 925 öğretmenin ifadesini alan, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, greve giden eğitimcilerin cezalandırılmasını talep etti. Müfettişlerin talepleri arasında öğretmeleri maaş kesim cezası, kademe ilerleme cezası verilmesi isteniyor.

Sendika grev kararı almıştı

29 Aralık 2015 tarihinde, sendikanın aldığı kara üzerine Hatay´da bir gün işe gitmeyen Eğitim Sen üyeleri, geçen yıl ilde görev yapan 1.600´e yakın  öğretmen, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerine ayrı ayrı iki kez ifade vermişti. 

İskenderun Halk Eğitim Merkezinde, öğretmenlerin ifadesini alan Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, raporlarını yazdı ve bakanlığın, bir gün süreyle greve giden öğretmenleri ceza verilmesini talep etti. Daha önce iki kez ifade veren öğretmenler bu kez, bakanlık müfettişlerinin raporu doğrultusunda ´savunma´ verecek.

´Ceza yok, talep var´

Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, yaşanan olay üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve diğer yetkililerle görüşüp, bilgi aldı. 

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, bakanlık yetkililerinin kesinleşen bir cezanın olmadığını, ancak müfettişlerin talebinin bulunduğunu ifade ettiğini söyledi. Ünsal, bakanlığın istemi üzerine öğretmenlerin savunma vereceğini ve bakanlık nezdinde görüşmelerin de sürdüğünü belirtti. 

Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da, Bakanlık yetkilileri ile görüştüğünü ve konuyu takip ettiğini anlatarak, daha önce başlayan soruşturmanın sürdüğünü ve söylentilere itibar edilmemesini istedi. 

İki kez ifade vermişlerdi

Sendikalarının aldığı karar kapsamında bir günlük iş bırakarak protesto eden Hatay´daki Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyesi bin 600 öğretmen hakkında idari soruşturma geçen yıl açılmış, Nisan 2016´da İskenderun ve Antakya´da, bakanlık müfettişler tarafından öğretmenlerin ifadesi alınmıştı. MEM Hatay il müfettişlerinin ´suç yok´ raporu verdiği öğretmenleri, Nisan 2016´da bakanlık müfettişlerine yeniden ifade vermişti.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, KESK, DİSK, TMMOB tarafından 29 Aralık tarihinde alınan iş bırakma eylemi ile ilgili olarak, valiliklere “Eğitim Hakkını Engelleyici Eylemler” konulu gönderdiği talimat üzerine, 1.600´e yakın eğitimci hakkında ikinci kez soruşturma açılmıştı. Öğretmenlere açılan soruşturmada, eyleminin ´yasa dışı, siyasi ve ideolojik amaçlı´ olduğu, ´sendikal hakların kullanımı sınırlarını aştığı´, ´eğitim hakkını engellediği´ iddia edilmişti. Öğretmenler ise ifadelerinde yargı kararını göstermiş ve 'Danıştay 12. Dairesi´nin 20 Aralık 2004 tarihli kararında ´Sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğine vurgu yapılarak, öğretmenlerin bağlı bulunduğu sendikanın aldığı karar uyarınca bir gün göreve gelmemesi eyleminin sendikal faaliyet kapsamında olduğu´ açıkça belirtilmektedir. MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı´nın hangi konuların ´sendikal eylem´ kapsamında olduğunu Danıştay 12. Dairesi´nden daha iyi bilmektedir. Bu nedenle, MEB´in iş bırakma eylemine katılan eğitim ve bilim emekçilerine ´gözdağı vermek´ amacıyla valilikler üzerinden okul yönetimlerine talimat vererek soruşturma açması açıkça ´sendikal faaliyetleri engelleme´ suçudur. Anayasa ve insan hakları sözleşmeleri ile güvence altına alınan sendikal faaliyet hakkı Türk Ceza Kanunu ile de korumaya alınmış, TCK 118. maddesinde sendikal faaliyetin engellenmesi yasaklanmıştır. MEB Hukuk Müşavirliği 27.02.2012 tarihinde, Muş´ta benzer bir iş bırakma eylemine katılanlara verilen cezalar ile ilgili Muş Valiliğine yazdığı resmi yazıda ´sendikal faaliyet kapsamındaki eylemlere ceza verilemeyeceği´ni açık açık, tüm gerekçeleri ile belirtmiştir. MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı´nın bu yazının içeriğinden haberdar olmaması mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında yapılan işlemlerin tamamının hukuk dışı olduğu açıktır' görüşünü belirtmişti.



Anahtar Kelimeler: Öğretmenler savunma verecek

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20