Ünsal, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde yaptığı açıklamada, öğretmenlerin kendilerini Öğretmenlik Meslek Kanununun sonuçlarından korumaya çalıştığını belirtti.
İskenderun/SES
100’den fazla eğitim sendikası tarafından kabul edilen 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, kutlayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, öğrencilerin yaşamlarında pencereler açan, derslerinde insan kişiliğinin tam gelişimini destekleyen, toplumun düşünsel, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ilerlemesini, insan haklarına ve doğaya saygıyı, emeği, demokrasiyi ve barışı anlatan ve yaşatan eğitim emekçilerinin gününü kutladı.
Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi, örnek belge
Dünya Öğretmenler Günü’nün bu yılki temasının, “Eğitimde dönüşüm öğretmenle başlar” olarak belirlendiğini anlatan Ünsal, eğitimde dönüşümün yüreğinin öğretmen olduğunu belirtti. Eğitim hakkını sağlamak ve eğitim emekçileri için gerekli çalışma koşullarını oluşturmak üzere 5 Ekim’in yaygın biçimde kutlanması için çaba gösterildiğini anlatan Ünsal, şu açıklamayı yaptı: "Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı emeğimizi, onurumuzu ve çalışma barışımızı korumaya çalışırken, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ni önümüze örnek bir belge olarak koymaktadır."
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü resmi olarak kutlamadığı gibi Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye’sine uygun politikalar geliştirmediğini ifade eden Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ünsal, açıklamasını şöyle sürdürdü: "3 Şubat 2022 tarihinde çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu, Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ne aykırıdır. Kanunla ilgili olarak öğretmenlerin ve tüm eğitim emekçilerinin eleştirilerinin ve itirazlarının hemen hemen her gün konuşulduğu ve tartışıldığı günleri yaşamaktayız. Türkiye hiperenflasyona doğru giderken 'geçinemeyen', ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki baskılar yüzünden 'nefes alamayan', ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamıyla güvencesizliğin tehdidi altında yaşayan, özel sektörde ağır sömürü koşullarında çalıştırılan öğretmenler ve eğitime destek emekçiler, sorunlarının çözülmesini beklerken karşılarında 13 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bulmuştur. Eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik ve özlük haklarını korumak ve geliştirmek için bir yasa çıkarılması gerekirken, bugün öğretmenler kendilerini bu yasanın sonuçlarından korumaya çalışmaktadır."
Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmeli
Öğretmelerin Statüsü Tavsiyesi’ndeki 'insan kişiliğinin tam gelişmesi', 'toplumun düşünsel, moral, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ilerlemesi' ve 'temel özgürlüklere ve insan haklarına derin bir saygı' gibi önemli konuların, okulların gündeminden adeta çıkarıldığını anlatan Ünsal, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tavsiyede yer alan 'Öğretmenler hakça bir statüden yararlanmalı ve öğretmenlik mesleği, hak ettiği kamusal saygınlığı görmelidir.' hükmünün tersine öğretmenlerin emeği siyasal iktidarın hakaretleri ve Öğretmenlik Meslek Kanunu ile itibarsızlaştırılmakta, öğretmenlerin onuru incitilmekte ve eğitim emekçileri açlık sınırına yaklaşmakta olan maaşlarla yaşamını sürdürmeye zorlanmaktadır. Tavsiyede, 'Öğretmenlerin yetiştirilmesi ve istihdamı, ayrımcılığın soy, renk, cinsiyet, din, siyasal görüşler, toplumsal ya da ulusal köken, ekonomik durum temellerine dayalı hiçbir biçimine yol açmamalıdır.' denilirken Türkiye’de öğretmenler sistematik ayrımcılıkla karşılaşmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenliğin Statüsü Tavsiyesi’ne aykırı eğitim politikalarından ve uygulamalardan vazgeçmelidir. Anayasa ve uluslararası belgelere aykırı olarak hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilmelidir."
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55