Sadet Berkyürek/İskenderun
Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, “Şuan ki mevcut düzenlemede 6287 sayılı kanunda okula başlama yaşı 60 aydır. Yönetmelikte ise ‘İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır´ denmektedir. Her iki düzenlemede bir biri ile uyumlu değildir. Yönetmelik, kanuna aykırı düzenlenmiştir' ifadesine yer verdi. Kanun ile yönetmeliğin uyumunun sağlanması, öğrencilerin veriminin arttırılması amacı ile 1739 sayılı kanunda değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade eden Hatay Milletvekili Serkan Topal, Milli Eğitim Temel Kanununun 22. maddesinin değiştirilmesini istedi.
Topal´ın TBMM Başkanlığı´na sunduğu kanun teklifinde, “Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter” dedi ve teklifinin gerekçesinde şunlara yer verdi: “2012 yılında 4+4+4 yasası olarak bilinen 6287 sayılı kanun ile okula başlama yaşı 60 aya çekilmiştir. Bu düzenlemeye karşı tüm eğitim bilimciler, öğretmenler, eğitim sendikaları olumsuz görüş belirterek karşı duruş sergilemişlerdir. İlkokula başlama yaşı yaklaşık 3 yıl uygulanmış, 60 ayını dolduran çocuklarını okula başlatmak istemeyen velilere doktor raporu almaları önerilmiştir. Binlerce veli hastanelerden aldığı raporlarla çocuklarının okula başlamasını engellemek zorunda kalmışlardır.”
Dünya genelinde ilkokula başlama yaşının genel olarak 72 aydan sonra başladığını ve bireyler üzerinde çok olumlu etkilerinin olduğunu savunan CHP Topal, Meclis´e sunduğu kanun gerekçesinde 2012 yılında okula başlama yaşının düşürülmesini savunan Topal, “2015 yılına gelindiğinde uygulamadaki aksaklıkları gören Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği´nde değişikliğe gidip, okula başlama yaşını 66 aya yükselterek nispeten iyileşme gerçekleştirdi. Okula başlama yaşının 60 ay olarak uygulandığı üç yıllık süreçte yaklaşık 3 milyon öğrenci sorunlarla baş başa bırakılarak, yalnızlaştırıldı.”