Antakya/SES
Hatay´da Jandarma sorumluluk bölgesindeki 1. ve 2. öncelik dereceli okulların tamamında özel güvenlik görevlisi istihdam edilecek. Polis sorumluluk bölgesinde de 1. öncelik derece ilkokullar ile 1. ve 2. öncelik dereceli ortaokul ve liselerde sabit olarak ‘okul kolluk görevlisi´ ile ‘özel güvenlik görevlisi´; ihtiyaç duyulan diğer öncelik dereceli okullarda yalnızca ‘özel güvenlik görevlisi´ görevlendirilecek. Kolluk birimleri tarafından denetlenecek özel güvenlik görevlileri için okulların düzenleme yapacak.
Eğitim kurumlarının güvenliği, Hatay Valisi Erdal Ata başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ele alınarak biri dizi karara imza atıldı. Güvenlikle ilgili alınan kararlar 28 madde ile özetlendi. Valilik Abdurrahman Melek toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Erdal Ata´nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Maden, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Nursal Çakıroğlu ve Aydın Tetikoğlu, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Çağın Taşkın, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Şensöz, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
İçişleri Bakanlığı´nın genelgesi doğrultusunda gerçekleştirilen toplantıda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul güvenliği konusunda yapılan çalışmalar, okul güvenlik kamera sistemlerindeki eksiklerin tamamlanması, kent güvenlik yönetim sistemine entegrasyonu, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle mücadele, çocukların güvenli bir şekilde servislerle taşınması gibi gündem maddelerinin yer aldığı bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantı sonunda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere alınan kararlar kapsamında kolluk ve/veya özel güvenlik görevlisi istihdamı ve denetiminin yanı sıra okul önleri ve yakın çevresinde öğrencilerin kötü alışkanlıklar edinmesine ve suça sürüklenmesine sebep olabilecek alkol, sigara, tütün vb. maddeler ile kesici, delici, yaralayıcı vb. diğer unsurların satılması, taşınması ve bulundurulmasını önlemek amacıyla tedbirler alınacat.
‘Risk oluşturan kişi´ uzaklaştırılabilecek
Okul önünde ve çevresinde ‘okulla ilişkisi bulunmayan ve öğrenciler için risk oluşturacak şahısların´ uzaklaştırılarak, uymayanlar hakkında idari yaptırım uygulanmasını da içeren önlemler arasında, “Öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacı ile diğer kurumlarla koordineli bir şekilde okullar çevresinde kafe, internet salonu, market, büfe, park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda çocuk, narkotim, asayiş ve ihtiyaç duyulan diğer ekiplerle genel asayiş uygulamaları ve denetimler yapılmasına, Eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkilediği değerlendirilen metruk bina ve yapıların Belediyeler tarafından onarılmasına/yıkılmasına, Okul ve çevresinde bulunan park, bahçe ve benzeri kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacı ile diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çocuk, narkotim ve asayiş ekiplerince denetimlerin artırılması” da yer aldı.
Öğrenciye ‘kişisel güvenlik´ eğitimi
Toplantıda alınan 28 karar arasında, ‘Okul yönetimi ve okul aile birliği ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde ilgili birimlerin uzmanları tarafından öğrencilere yönelik kişisel güvenlik ve suçtan korunma yöntemleri´konusunda eğitim programları hazırlanması, bu eğitim programlarına; okullar açılmadan önce okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, STK´ların, muhtarların, okul aile birliğinin ve velilerin; okullar açıldıktan sonra ise öğrencilerin katılımlarının sağlanması´ da ele alınarak maddeler arasında eklendi.
Servis ve kantin görevelileri de denetlenecek
Okul kantinlerinde veya okul içerisinde herhangi bir görevde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin kimlik ve iletişim bilgilerinin okul idarelerinden temin edilerek takibinin yapılması, okul servis araçlarına yönelik özel denetim yapılması, taşımalı eğitimlerde kullanılan araçlar dâhil, tüm “okul servis araçlarının şoförleri ve rehber personeline yönelik Bilgilendirme Eğitimleri” verilmesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde, okul idareleri ile irtibata geçilerek öğretmen, öğrenci ve velilerden tespit edilen gönüllü kişilerin müracaatları okul idareleri üzerinden alınmak suretiyle “Okul Geçidi Görevlisi Eğitimleri” verilmesi, çocuklarla yakın temas halinde çatışan kantin görevlisi, temizlik görevlisi, servis şoförü ve rehber personel hakkında güvenlik soruşturması yaptırılması, kapıdan satış yapan her türlü pazarlamacıların okul içerisine alınmamasına de alınan kararlar arasında yer buldu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55