İskenderun-Antakya/SES
Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi ve Dörtyol Anadolu Lisesi, Çaylı Barbaros Ortaokulu, Romanya´dan bir okulun kurucu ortaklığında “Speaking For Drama Club” adlı proje ile öğrencilerin sosyal hayatta karşılarına çıkabilecek tarzda yaşam becerilerini kapsayacak şekilde ‘İletişimsel Dil Öğretimi´ metodunu kullanarak konuşma becerilerini geliştirdi. Proje hakkında bilgi veren Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Dilek Tellioğlu, Dörtyol Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Özden Eraldemir, Çaylı Barbaros Ortaokulu İngilizce öğretmeni Sibel Kafadar, 'Öğrencilerin sosyal hayatta karşılarına çıkabilecek tarzda yaşam becerilerini kapsayacak şekilde ‘Communicative Language Teaching´ yani İletişimsel Dil Öğretimi metodunu kullanarak öğrencilerin konuşma becerilerini desteklemeyi amaç edinmiştir. Ocak ayında zoom üzerinden başlayan ve Mayıs ayına kadar devam etmiştir. Çocuklar bu kapsamda günlük rutin faaliyetlerin, kendi kültürüne ait gelenek görenek, yeme içme kültürünü, dini resmi bayramlarını, değerlerine dair sunumlar yaparak konuşmayı bir araç olarak kullanmaya çalıştı. Nisan ayında teknoloji çağının bir gereksinimi olan Stem faaliyeti kapsamında basit bir deneyi yine dili araç olarak kullanarak İngilizceyi kullanarak sundu' açıklamasını yaptı. Projeye katılan okulların öğrenci ve öğretmenlerinin, Shakespeare´in Hamlet oyununu zoom paylaşım aracı üzerinden canlandırdığı açıklandı.
Dörtyol´dan ikinci proje
Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi, Azerbaycan, Isparta ve İzmir´den birer okulun bulunduğu e-Twinning projesi kapsamında canlı yayınla ortak logo oluşturdu. Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi okulu Öğretmeni Dilek Tellioğlu, 'eTwinning projesinin ismi ´Bookworm´ Kitap Kurtları. eTwinning projesi, çocukların kitap okuma becerilerini arttırmak ve onlarda analiz yeteneği kazandırmak, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünme becerilerini desteklemek amaçlı oluşturuldu. Öğrenciler, web 2 araçlarını kullanarak okudukları kitapları; yazar, içerik, kitabın kahramanları, olay örgüsü, olayın geçtiği yer olmak üzere çeşitli acılardan analiz etti. Projeyi, Ocak-Mayıs arasında öğrencilerle birebir kitap okuyup, kitapları tek tek değerlendirerek ´konuşan kitap´ etkinliğiyle sonlandırdık' değerlendirmesini yaptı.
Hassa´da anaokulu öğrencilerine yönelik proje
Hassa´nın Aktepe mahallesindemki Aktepe Anaokulu öncülüğünde başlatılan ´Adım adım kodlama´ adlı e-Twinnig projesi de Türkiye´den 10 ortakla hayata geçirildi. Projenin, ana okulu çocukların bilimsel düşünce ve becerisine yönelik yapıldığı belirtildi. Proje hakkında bilgi veren Aktepe Anaokulu Müdürü Hacer Bayırlı, 'Kodlayarak büyüyorum, geleceğe yürüyorum, çıktığımız bu süreçte, öğrencilere bilimsel aktivitelerle, bilimsel düşünme becerisi ve bilim sevgisi kazandırmak, kodlama mantığını kavratarak, tasarımlar yapmalarını sağlamak, bilgiye ulaşma ve analiz etme becerilerini geliştirmek, eleştirel düşünce ve problem çözme becerileri elde etmelerini sağlamayı hedefledik' açıklmamasını yaptı.
Antakya´daki Piri Reis Çop Proğramlı Anadolu Lisesi ile Altınözü Karlısu Sosyal Bilimler Lisesi de fizik ve kimyada bilim insanları hakkında eTwinning projesi yaptı. Okuldan yapılan açıklamada, 'Projede amacımız öğrencilere pandemi döneminde evde eğlenceli bilim uygulamaları yaptırmak ve bilim insanlarının çalışmalarına merak uyandırmak oldu. Öğrencilere bilimsel çalışmanın önemini STEM uygulamaları ile fark ettirmek istedik, bilim insanlarının da bir zamanlar çocuk olduğunu, bilimin ilk şartının merak etmek olduğunu anlattık' ifadesine yer verildi. Projede öğrencilerin çok sayıda ve değişik web2.0 araçları kullanmayı da öğrendiği kaydedildi.
Öte yandan aralarında Samandağ Yoğunoluk İlkokulundan Özge Büyükaşık ile Reyhanlı Konuk İlkokulundan Özlem Tecimen´in de bulunduğu ´neler oluyor hayatta´ projesi, 3´ü Azerbaycan, 10 Türk okulun öğretmen ve öğrencileriyle uygulandı.