Hatay Milletvekili Suzan Şahin, taşımalı eğitime geçildikten sonra yapılan okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrencilerin koridor ve yerde yemek yemek zorunda kaldığını belirtti
Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, taşımalı eğitime geçildikten sonra yapılan okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrencilerin koridor ve yerde yemek yemek zorunda kaldığını belirterek, konuyu önergeyle parlamentoya taşıdı.
Milletvekili Şahin, “Taşımalı eğitim sistemi nedeniyle başka köylerden gelen çok sayıda öğrenci öğle yemeğini eğitim gördüğü okulda yiyor. AKP milli eğitime ayrılan bütçenin büyüklüğü ile övünüyor ancak öğrencilere bir yemekhaneye yapamayıp uygun ortamı sağlayamıyor. Okullarda öğrenciler yeterli beslenemiyor. Okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrenciler, koridorlarda ve yerde yemek yemek zorunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle; yeni açılacak okullarda yemekhane, kütüphane ve mescit gibi yerler zorunlu hale getirse de daha önce yapılan okulların durumunun düzeltilmediğini, 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasıyla basın ve sosyal medyaya yansıyan okul bahçesinde, yerlerde yemek yiyen öğrenci fotoğraflarından görerek kahrolduk. Devletin görevi; öğrencilere en yakın, en ulaşılabilir, en nitelikli eğitimi ve eğitim ortamını sunmaktır. Ancak bugün görüyoruz ki çocuklar yerlerde okul bahçesinde, koridorlarda beslenme çantasını açıp, evden getirdikleri örtülerin üzerinde yemek yeme zulmü çekiyor. Okullarda yemekhane olmadığı için veliler öğrencilerin yanlarına beslenme çantaları koyuyor ancak artan fiyatlar ve yoksulluk nedeniyle ailelerin çocuklarına yeterli miktarda gıda imkanı sunamıyor" açıklamasını yaptı.
"Çocuklar eğitime rahat ulaşamıyor"
"Taşımalı eğitim 90’ların başında sisteme dahil edildi" görüşünü belirten milletvekili Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu sistem nedeniyle başka köylerden ve mahallelerden gelen çok sayıda öğrenci kilometrelerce yol gidip geliyor. Bu süre zarfında binlerce kaza yaşandı ve yaralanan, vefat eden çocuklar oldu. Çocuklar eğitime rahat ulaşamıyor ve her gün kilometrelerce mesafe kat ettikleri için yorgun, uykusuz bir şekilde derslere girip yine yorgun bir şekilde eve dönüyorlar. Öğle yemeğini eğitim gördüğü okulda yemek mecburiyetinde kalıyor. Öğrenciler de veliler de mağdur oluyor. Devletin görevi; öğrencilere en yakın, en ulaşılabilir ve en nitelikli eğitimi sunmaktır."
Bakana, önergeyle soru
Hatay Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Taşımalı eğitime geçilen 1991 yılından itibaren kaç okul inşa edilmiştir? Bu okullardan kaçında yemekhane yoktur? Son 5 yılda kaç okul inşa edilmiştir?
Bu okullardan kaçında yemekhane yoktur? Taşımalı eğitim kapsamına alınan öğrenci sayısı kaçtır? Son 5 yılda yıllara göre Türkiye’deki taşımalı öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yüzde kaçını oluşturmaktadır? Yemekhanesi olmayan okullardaki öğrenciler sağlıklı bir ortamda yemek yiyememe mağduriyeti için ne gibi tasarruflarınız olacaktır? Olacak ise nedir? Son 5 yılda il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması kaç ihale ilamı yayınlanmıştır? Bu ihalelerden kaçı yapılamamıştır? Yapılamama sebepleri nelerdir? 2021-2022 eğitim öğretim yılındaki toplam taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı nedir? 2021-2022 eğitim öğretim yılında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması için yapılan ihalelerde kaç toplam araçlık bir hizmet alımı yapılmıştır?2022-2023 eğitim öğretim yılındaki toplam taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı nedir? 2022-2023 eğitim öğretim yılında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması için yapılan ihalelerde kaç toplam araçlık bir hizmet alımı yapılmıştır? 2021-2022 yılında bakanlığınızın öngördüğü ve ilama çıktığı tüm taşıma ihaleleri yapılsaydı ödeyeceğiniz bütçe ne olacaktı? 2021-2022 yılında bakanlığınızın taşıma hizmetine ödenen bütçe ne kadardır?
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55