'Ölüm bacadan da geliyor'

Soba gazı zehirlenmesinin sona ermesi için baca borularının ´H´ tipi kullanılması gerektiğini savunan Muammer Çuhadaroğlu, ölümlerin bacadan gelmemesi için yetkili ve ilgililerin önlem almasını istedi.

GÜNCEL 16.12.2020 16:55:28 0

İskenderun/SES

Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan H borunun ülkemizde yaygın olarak kullanılmamasının sonucu olana binin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğini, 15 binin üzerindeki kişinin de zehirlendiğini öne süren Çuhadaroğlu, bunun Sağlık Bakanlığının 2015-2018 yılı eylem planındaki istatislikler ve bakanlık açıklamalarında görüldüğünü belirtti. Depremleri aratmayan ölümlerin tüten bacalardan geldiğini ifade eden ve konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına birçok kez başvuru yaptığını ancak sonuç alamadığını anlatan Çuhadaroğlu, 'Bu acı, vahim bilanço. Bu ölümlerin hesabını kimler verecek, kimlerden sorulacak?' açıklamasını yaptı. Kış aylarında ülkenin birçok yöresinde olduğu gibi İskenderun ve Hatay yöresinde de lodoslu ve rüzgarlı havalarda soba zehirlenmelerinin görüldüğünü, her yıl 100 dolayında insanın bu nedenle yaşamını yitirdiğini belirten Çuhadaroğlu, Sağlık Bakanlığı özel kalem müdürlüğüne gönderdiği 07 Mart 2018 tarihli dilekçesinde de, 'Gelişmiş ülkeler H boru/baca akışkanlık tekniği kullanarak bu tür ölümleri 60-70 yıldır ve yüzde 100 tamamen önlemiş bulunmaktadır' ifadesine yer verip, bu uygulamanın halka tanıtılması için çalışma yapılmasını talep ettiğini kaydetti.
Endüstri Meslek Lisesi mezunu, askeriyenin lise sonrası olan ve önlisans düzeyinde kabul edilen Makina Sınıf Okullarında eğitim sonrası, deniz makina subayı olarak göreve yapıp, oradan emekli ve halen İskenderun´da avukatlık yapan Çuhadaroğlu, Aralık 2018´de de gazetemize yaptığı açıklamada her yıl yüzlerce insanın soba zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etmiş ve rüzgar nedeniyle geri tepen dumanın, ölümcül gazlara yol açtığını, bunun da insanların yaşamını sona erdirdiğini belirtmişti. 'L' biçiminde ya da rüzgara göre yön değiştiren soba borularının kullanımının doğru olmadığını öne süren Çuhadaroğlu, 'Soba kullanan evlerde baca borularının doğru olana H tipi borulardır. Yıllardır soba kullanan ve deneyimleyen birisi olarak bunu söylüyorum. H tipi baca borularının kullanılıp, diğerlerinin kullanımının önlenmesi, zehirlenmeyi sona erdirecektir' değerlendirmesini yaptı. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki duyurusunun halen L tipi borular olduğunu belirterek, konuyu ´soba zehirlenmesi farkındalık çalışması´ olarak 07 Mart 2018 tarihli dilekçesiyle Sağlık Bakanlığına ilettiğini de anlatan Çuhadaroğlu, dilekçesine 67598610-622.01 sayılı verilen yanıtta '... Soba zehirlenmelerinin, H boru/baca akışkanlıkları tekniği kullanılarak önlenebileceği hakkında TV´lerde kamu spotları ile toplumun bilgilendirilmesini talep ettiğiniz 07.03.2018 tarihli dilekçeniz, bakanlığını özel kalem müdürlüğü tarafından genel müdürlüğümüze iletilmiştir. Toplumda farkındalık oluşturmak adına kamu spotu yapılmasına dair öneriniz tarafımızdan değerlendirmeye alınmıştır. Konuyla ilgili öncelikle bakanlığımızın sosyal medya hesaplarından ve diğer iletişim mecralarından vatandaşlarımıza bilgilendirme yapılacaktır...' denildiğini ancak bir değişikliğin olmadığını söylemişti.
Çuhadaroğbu, konuyla ilgili olarak AFAD, TÜBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlara da başvuru yaptığını ama hiçbir sonuç alamadığını belirtti.


Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Güzelmansur: Mücbir sebep, en az iki yıl uzatılmalı

TBMM’de ‘Hatay’a sahip çıkın’ çağrısı

Çalışkan, depremzedelere vergi affı istedi

İskenderun'da trafikten incelemesi

HBB'den 2 milyonluk lokum ihalesi

AKP Kırıkhan'da başkan değişti, Hassa'da değişmedi

Hak sahipliği için 2 günlük ek süre

"Kira yardımı, tapuyu verene" mi?

İskenderun'da 'silahlı tehdit' operasyonu

Akçalı'da ilkokula kütüphane

Nardüzü Ortaokulu'na kütüphane

Depremde ölenlerin anısına fidan

Süheyla Sultan gemisi barınaktan ayrıldı

İskenderunlu kadınlar yendi

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01