Suriyeli sığınmacılara yönelik diğer illerde gelişen olayların 7 yıldır Suriye´deki savaşın gölgesindeki kent Hatay´da yaşanmamasında yöneticilerin başarısının görülmesini isteyen Başkan Savaş, Hatay´da her 4 kişiden birinin Suriyeli olduğunu hatırlattı. Hatay´da dengeleri korumanın önemine dikkat çeken Başkan Savaş, Önce Huzur Sonra Hizmet´ sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Özel bir televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başkan Savaş, Hatay´ın yanı başındaki savaşa rağmen barış iklimini koruduğunu vurguladı. Başkan Savaş, “7 yıldır Suriye´deki savaşın gölgesinde, barış içerisinde yaşayan bir iliz. Diğer illerde yaşanan olayların hiçbiri Hatay´da yaşanmadı. Burada yöneticilerin başarısını görmek lazım. Bir yönetici her rengi kucaklarsa bu tür olaylar yaşanmaz” diye konuştu. Yerleşim, doğum oranı ve nüfus projeksiyonlarına göre yaptığı değerlendirmede Savaş, şunları kaydetti: “Yayladağı, Altınözü, Kırıkhan, ve Antakya´da daha yoğun bir sığınmacı nüfusu var. İlk zamanlar doğum oranı Türklere oranla yarı yarıyaydı. Fakat bu günden güne artıyor. İstatistik yaptığımızda Hatay´da 12 yıl sonra Suriyelilerin sayısı Türkleri geçecektir. Bizim atalarımız Kıbrıs Barış Harekatı´nda savaşmasına rağmen Kıbrıs bile bize bu kadar kolay vatandaşlık vermiyor. 12 yıl sonra belli şartları sağladıktan sonra vatandaşlık alabiliyoruz. Almanya ve Amerika´da da vatandaşlık almak kolay değil. Ama bizim ülkemizde 5 yıldır ülkede yaşadığını muhtarlıktan aldığı bir kağıtla belgeleyen herkese vatandaşlık veriliyor. 3 aydan beri nüfus müdürlüklerimiz Suriyeli vatandaşlara çalıştır Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bunları elbette konuşacağım. Bu bir milli mesele ve vatandaşlarımız da bundan rahatsız. Bu konuyu polemik haline getirmek doğru değil.”
Hatay´ı bir ‘serhat´ kenti olarak nitelendiren, kentte dengeleri korumanın önemine dikkat çeken Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim için devlet çok önemli. Burası bir serhat şehri. Buradaki demografik yapıda farklı bir grubun dominant hale gelmesi Hatay´daki birçok rengi rahatsız eder. Türkiye´yi de rahatsız etmesi gerekir. Hatay kanla canla mücadele edilerek alınmış bir il. Bu nedenle bu bir milli meseledir. Devlet büyüklerimizin bu konuda adım atmasını beklemek hakkımız. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin makamlarında görev yapan büyüklerimizle karşı karşıya gelmek istemeyiz. Ancak gerçekleri de söylemek durumundayız. Eğer ben eşitlikçi davranmasaydım insanlarımız bugüne kadar sessiz kalmazdı. Hatay bugünlere bu kadar sessiz ve sakin gelmezdi. Hatay´ı içeriden ve dışarıdan karıştırmak isteyenler başarılı olurdu. Ben Hatay´ın ne kadar hassas bir yer olduğunu biliyorum.”
HBB olarak Afrin´de yürütülen çalışmalarla ilgili bilgileri de paylaşan Başkan Savaş, kendisine yönelik ‘ırkçılık´ suçlamalarını şöyle yanıtladı: “Biz rekabet halinde siyaset yapıyoruz. Beni aşağılayanlara ben cevap vermeyeceğim. Bu doğruları konuşmak zorundayım. Devlet büyüklerimizin de Türkleştirilen Suriyelilerle ilgili daha teferruatlı bakmasını sağlamaya çalışıyoruz. Hangi partiden hangi renkten insanımız olursa olsun yaşanan hadiselerden rahatsız. Bunu dile getirmemi istiyorlar. Ben de dile getiriyorum. Bu ırkçılık değil. Ama anayasal olarak bir suç işlemişsek cezamızı çekeriz. Ben her partiden oy alan bir insanım. Her dinden her mezhepten insanla aynı sofraya otururum. Ben tıp doçentiyim. Görevim insanların hayatını kurtarmak. Aynı zamanda hümanist bir insanım. Herkese eşit yaklaşırım. Ama gerçekleri paylaşmamız kimseyi rahatsız etmemeli.”
Önceki yerel seçimlerde her görüşten insanın oyunu aldığını ve her kesimden kişinin sandıklara sahip çıktığını vurgulayan Başkan Savaş, 31 Mart seçiminin adil şekilde gerçekleştirilmesi durumunda yeniden kazanacaklarını ifade etti.
Başkan Savaş seçim sürecinden beklentileri ile ilgili şunları söyledi: “Biz devletimizden ve Yüksek Seçim Kurulu´ndan adil bir seçim bekliyoruz. Bu seçim huzur ortamında geçsin. Hatay´a hak ettiği hizmetleri yapabileceksek Allah bize bu seçimi nasip etsin.”