İskenderun/SES
Vatan Partisi´nin (VP) kadın kollarını oluşturan Öncü Kadın Hatay il yönetimi değişti. Partinin Hatay il binasında yapılan toplantıda Öncü Kadın Hatay İl yönetimi belirlendi. Hatay İl Öncü Kadın Başkanlığını yürüten Atiye Döner, başkanlık görevini Serap Zehal´e devretti. Zelaül başkanlığındaki yeni yönetim ise Leyla Erk, Atiye Döner, Raziye Bedir, Fatma Keltoş´tan oluştu.
Hatay İl Öncü Kadın eski Başkanı Döner, yeni yönetimele birlikte Vatan Partisi Öncü Kadın mücadelede hedefi daha geniş tutacaklarını ifade etti. Öncü kadın il başkanlığına seçilen Serap Zehal ise 'Bu mücadelede bütün arkadaşlarımızla birlikte önderlik yapacağız' dedi. Kadın Üniversitesi hakkında değerlendirmede bulunan ve önerilen modelin kadın kafesi olduğunu savunan Zehal, her ülkenin kendi tarihsel süreçleri içerisinde, kendi toplumsal yapısına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Zelal, “Cumhuriyet devrimi ile aydınlanmış Türkiye´nin ve özgürleşmiş Türk kadınının kadın üniversitelerine ihtiyacı yoktur. Kadın Üniversi, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır, böyle bir girişimde bulunulursa Danıştay´a dava açarız ve bağımsız Cumhuriyet yargısına güveniyoruz. Kadın Üniversitelerini açtırmayacağız. Vatan Partisi´nin kadın kolları Öncü Kadın olarak, bugünden itibaren ´Üniversiteli kadını kafese koyamazsınız´ kampanyası başlatıyoruz. Hatay´ın bütün ilçelerinde mücadele başlatıyor, partimize üye olsun olmasın bütün kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Başta kadın örgütleri olmak üzere bilim dünyası örgütlerini, iş dünyası örgütlerini, gençlik örgütlerini, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye davet ediyoruz' dedi.
Öncü Kadın Hatay İl başkanı Zelal, 'Türkiye´de açılması istenen Kadın Üniversiteleri sadece kadınların eğitim gördüğü üniversiteler olacak. Japonya´daki model de bu şekildedir. Ülkemizde, çeşitli üniversitelerin bünyesinde kurulan kadınların karşılaştıkları her türlü sorunun en aza indirilmesi, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda kadının konumunun yükseltilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar yapan Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezleri kast edilmemektedir. Kadın Üniversitelerinin; kadınlara özel tıp, hukuk, mühendislik, edebiyat, tarih, sanat, fen, uzay bilimleri, spor eğitimleri veren kurumlar olması planlanmaktadır.
Kadın Üniversiteleri, 1900´lü yılların başlarında Japonya´da karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle, kadınların da yükseköğrenim alabilmesi için kurulmuş, sonrasında ise karma yükseköğretim kurumları açılmıştır. Japonya´da faaliyet gösteren kadın üniversiteleri incelendiğinde, bu kuruluşların daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim verdiği görülmektedir. Şu anda 21. yüzyıldayız ve akademik olarak erkeklerin başarılı olup da kadınların başarısız olduğu bir dal bulunmamaktadır. Bu üniversitelerin amacının kadını belirlenmiş meslek alanlarına hapsetmek olduğu açıktır. 1900´lü yılların başında değiliz ve Japonya´da yaşamıyoruz. Kadın Üniversiteleri, anayasanın eşitlik ilkesine de açıkça aykırıdır. Vatan Partisi olarak,böyle bir girişimde bulunulursa konuyu yargıya taşıyacağımızı ve Danıştay´a iptal davası açacağımızı ilan ediyoruz. Bağımsız Cumhuriyet Yargısına güveniyoruz. Bugünden itibaren ´üniversiteli kadını kafese koyamazsınız´” kampanyası başlatıyoruz. Edirne´den Ardahan´a Türkiye´nin dört bir tarafındaki kadınları ayağa kaldıracak, Kadın Üniversitelerini açtırmayacağız. Kadın örgütleri olmak üzere bilim dünyası örgütlerini, iş dünyası örgütlerini, gençlik örgütlerini, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.'